Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeklerde burun kuruması neden olur? Nasıl önlenir? 05.03.2020

İster yavru köpek olsun, ister yetişkin… Köpeklerin burnu daima nemli olmalıdır. Eğer aksi bir durum varsa bu köpeğinizin sağlık durumunda yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu anlamına gelir. İsterseniz önce köpeklerin burnu neden ıslaktır sorusu ile başlayalım işe. Köpeklerin burnunun ıslak olmasının birden fazla nedeni olabilir ancak bu hasta olmadığı anlamına da gelmez. Örneğin bası ısı değişimlerinde ya da alerjik nedenlerle burun çok daha fazla nemli olabilir hatta damlayabilir. Bu durum normal değildir. İdeal olan burundan su akmaması ve sadece hafif bir ıslaklık olması. Köpekler burunlarını genelde yalarlar. Kimi zaman mama yerken, kimi zaman su içerken. O dil mutlaka burun ile temas halindedir yani. Bir diğer neden ise koku alma duyularının güçlü olması nedeniyle sürekli bir şeyleri kurcalamaları ve koklamaları. Bu da burunlarının nemli olmasının başka bir nedeni olabilir.

Köpeklerde burun kuruluğu sebepleri nelerdir?

Bunun bir tek değil pek çok nedeni olabilir. Öncelikle elbette yapmanız gereken veteriner hekiminize konuyu danışmak ve bu kuruluğun temel nedenini araştırmak. Köpeklerde burun kuruluğu ve renk değişimine neden olan faktörleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

1- Hava değişimi

Yaz ya da kış gibi keskin hava değişimlerinde burunu kuruyabilir. Hava değişimleri yalnız insanları değil tüm canlıları etkiler. Eğer az su içiyorsa bu hava değişimini tolere edemez ve böylelikle burnu kurur ve hatta çatlar.

2- Irklara özel renk değişimleri

Bazı köpek ırklarının burunları zaman içinde renk değiştirebilir. Örneğin golden retriever, labradır, samoyed gibi ırklarda burun renk değişimi gözlemlenebilir. Genetik nedenlerden kaynaklandığı ve doğası gereği yaşanan bir değişim olduğu için endişe etmemek gerekir.

3- Güneş yanığı

Köpekleriniz de yanar. Yoğun tüy yapılarının onları koruduğunu sanmayın. Özellikle patileri yanabilir, derisi yanabilir. Yanan yerlerinden biri de burnu olabilir. Burun kuruluğu ve çatlaklığı gözlemiyorsanız köpeğiniz aşırı güneşe maruz kalmış olabilir.

4- Kemoterapi alması

Bazı köpek ırklarında kemoterapi sonrasında burun kuruluğu görülebilir. Her köpek ırkında rastlanmaz ancak bazılarında yan etki olarak burun kuruması, deride kuruluk görülebilir.

5- Kötü havalandırma

Odada yeteri kadar hava yoksa ve az havalandırılmış odada uzun süre kaldıysa burnunda kuruluk meydana gelebilir. Hava aldırdıktan sonra kendine gelecektir. Aşırı kuru ortamlar köpeğiniz için ideal olmayabilir.

Köpeklerde burun kuruluğuna ne iyi gelir?

Bunun bilinen en doğru çaresi bir uzmandan destek almaktır. Ancak köpeğinizde her hangi bir belirti yoksa, rahatsız, halsiz ve bitkin değilse bazı ev yapımı çözümler derdinize çare olabilir. Bunları da aşağıda maddeleyelim.

  • Öncelikle ona bol bol su içirin. Su içmek, vücudundaki tüm kuruluklara iyi gelecektir önemli olan önce içten nemlendirmek.
  • Köpeklerde burun çatlamasına iyi gelen şeylerden biri vazelin. Burnuna vazelin sürebilirsiniz. Cildindeki kuruluğu almasının yanı sıra çatlakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
  • Hindistan cevizi yağı ile tanışın! Sadece insanlar için değil köpekler için de faydalı. Hindistan cevizi yağından küçük bir miktar sürebilirsiniz. Muhtemelen çok rahatsız olacaktır burnuna sürdüğünüz her şeyde; ancak yapacak bir şey yok her şey onun iyiliği için. Organik ve katkısız Hindistan cevizi yağı olması önemlidir. Köpeğiniz bu yağı yalarsa bir sorun olmaz bundan da endişe etmeyin.

Buradaki en önemli ayrıntı şu. Köpeğinize ne uygularsanız uygulayın mutlaka ama mutlaka veteriner hekiminize danışın. Köpekler de bizim gibi farklı genetiklere sahip. Biz nasıl ki kulaktan dolma ilaç tavsiyesi ile derdimize çare aramıyorsak aynı durum hayvan dostlarımız için de geçerli. Önce veteriner hekime danışın ondan sonra uygulayın.

Benzer Yazılar