Hayvan sahiplerinin en sancılı süreçlerinden biri bu olsa gerek! Köpeğinize mamanın en kalitelisini alıyorsunuz, beslenmesine özen gösteriyorsunuz, saati saatine programına uyuyorsunuz ve onun sağlıklı bir yaşam sürmesi için elinizden geleni yapıyorsunuz. Fakat bir gün uyanıyorsunuz ve köpeğinizin yemek yemediğini, iştahsız ve halsiz olduğunu fark ediyorsunuz. Haliyle evham yapmak için bir malzeme geçiyor elinize! Bu köpek neden yemiyor, neden su içmiyor gibi onlarca soru dönüyor kafanızda. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu yememe durumu bir günü kapsıyorsa çok büyük bir soruna işaret ediyor anlamına gelmez. Elbette yolunda gitmeyen bir şeyler vardır ancak köpekler bazen kendilerine detoks yapmak isteyebilirler. Biz nasıl çok yediğimiz zaman ertesi gün ya da öğün daha hafif yemeye ve midemizi dinlendirmeye çalışıyorsak köpekler için de benzer bir durum olabilir. Köpeğiniz midesini dinlendirmek isteyebilir ve hatta toksinlerden arınmak için detoks yapıyor bile olabilir. Köpeğin bir öğün yemek yememesi çok ciddi sorunlara işaret etmiyor olabilir ancak bu süre uzarsa demek ki iş bir detokstan daha fazlasıdır. Bu noktada elbette ilk ve en önemli yapmanız gereken şey veteriner hekiminizi konuyla alakalı olarak bilgilendirmeniz ve ne yapmanız konusunda öneri almanızdır. Peki, bu yazıyı neden yazıyoruz? İstemsizce gelişen ve aniden olan bazı durumlarda tedirgin olup panik yapmak yerine olayların nedenlerini mantık süzgecimizden geçirirsek bu işten daha az yıpranmayla kurtulmuş oluruz. Bu şu demek; eğer köpeğinizin iştahsızlık nedenlerini bilirsek ya da o günü ve birkaç günü gözden geçirirsek çok daha sağlam bilgiler elde etmiş oluruz. Öncelikle köpeğin yemek yememesinin altında yatması muhtemelen nedenlere değinerek işe başlayalım, ardından tedavi süreçlerine de kısa kısa değiniriz.
Köpeklerde iştahsızlık nedenleri
Köpeklerin iştahsız olması ya da köpeğin yemeyi reddetmesinin altında onlarca sebep yatıyor olabilir. Bu bir fiziksel sorun da olabilir tamamen psikolojik de olabilir. Örneğin aile içinde yaşanan bir kavgada seslerin yükselmesi ve gerginlik oluşması bile köpeğinizi psikolojik açıdan etkileyebilir ve iştahının kesilmesine yol açabilir. Her zaman söylediğimiz gibi köpekler, duyguları son derece fazla olan canlılardır. En ufak bir tatsızlıktan etkilenebilirler. Sahiplerine aşırı düşkün oldukları için onlardan ayrıldıklarında ya da onlara bir şey olduğunda depresyona girebilirler. Sahibi hastalanınca günlerce hastane önünde bekleyen köpeklerin haberlerine çokça rastlamışsınızdır. Sahibi hastanedeyken o da hastanenin önünden günlerce ayrılmaz, sahibini yalnız bırakmaz. Sahibi vefat edince depresyona girip ne yazık ki yaşamını yitiren köpekler de vardır ki bunların örneklerini günlük hayatta üzülerek görüyoruz. Diyeceğimiz o ki köpeğin yemeden içmeden kesilmesinin altında yatan nedenler sadece fiziksel değil psikolojik de olabilir. Biz bugün bu nedenlerden birkaçını paylaşacağız. Dilerseniz önce köpeklerde iştahsızlık belirtilerinin birkaçından bahsedelim.
Köpeklerde iştahsızlık belirtileri
Köpeğin yalnızca bir öğünü atlaması elbette bir iştahsızlık belirtisi olmayacaktır. Aşırı sıcak hava veya tam tersi aşırı soğuk hava gibi basit hava değişimleri bile iştahını etkileyebilir. Köpek iştahsız olduğunda bir şeyler yolunda gitmiyordur bu bir gerçek ancak çok kötüye yormadan önce birkaç şeye dikkat edilmesi gerekir. Köpek mamasının üzerinde tavsiye edilen bir mama miktarı yazar. Bu miktardan fazla verirseniz köpeğiniz haliyle yemeyecektir. Öncelikle verdiğiniz miktara bir göz atın. Köpeğinizin bir öğünü atlaması belki büyük bir sorun değildir ancak birkaç öğünü atlaması ciddi sorunları işaret ediyor olabilir. Köpeğinizde iştahsızlık sezdiğiniz zaman vakit kaybetmeden veteriner hekime götürün. Zamanla iştahının yerine gelmesini beklemeyin, öncelikle mutlaka bir uzman görüşü alın.
Köpeklerde iştahsızlık ve halsizlik nedenleri
Daha önce de söylediğimiz gibi köpeklerin iştahsız olmasının altında onlarca neden yatıyor olabilir. Şimdi gelin bu nedenlere kısa başlıklar halinde değinelim.
1- Sürekli aynı mamayı vermek
En bilinen iştahsızlık nedenlerinden biri ile başlayalım. Nasıl ki biz her gün aynı şeyi yersek bir süre sonra farklılık arıyorsak, köpekler için de benzer durum geçerlidir. Köpeğinize uzun süredir aynı mamayı veriyorsanız bir süre sonra bundan sıkılacak ve yeni lezzetler isteyecektir. Bu duruma tepki göstermek amacıyla da mama yemeği kesecektir. Böyle bir durumda hemen farklı bir mamayı deneyin. İçlerinden biri mutlaka damak zevkine hitap edecektir.
2- Ciddi hastalık varlığı
En büyük korkularımızdan biri pet arkadaşlarımızın hastalanmasıdır ancak tıpkı bizler gibi onlar da zaman zaman rahatsızlanabilir. Bazen köpeklerde ciddi hastalıkların varlığı, birtakım iştahsızlıklara neden olabilir. Örneğin böbrek, ciğer, bağırsak ya da kanser belirtisi olabilir. İştahsızlık için direkt kanser belirtisidir diyerek sizi korkutmayalım elbette altında başka hastalıklar da yatıyor olabilir ancak bunu da göz önünde bulundurmakta yarar var. Alınan birtakım antibiyotikler ya da ilaçlar da kimi zaman iştah kaybına yol açabilir.
3- Ortam değişimleri
Yukarıda bahsetmiştik; aile bireyleri arasında yaşanan bir gerginlikten etkilenebilir. Bu aynı zamanda ortam değişimleri için de geçerlidir. Bazı köpekler kendi güvenli alanlarından çıkmak istemezler, çıktıklarında da rahatsız olurlar. Eğer bu ara bir ortam değişikliği olduysa bu durum köpeğinize iştahsızlık olarak yansımış olabilir.
4- Aşı olması
Bazı köpek aşıları, iştahsızlığa yol açabilir. Bu durum geçicidir. Köpek aşılarının köpekler üzerinde bazı etkileri görülebilir. Örneğin köpeğiniz aşı olduğu gün durgun olabilir, iştahsız olabilir ve her zamanki hareketliliğinden eser kalmayabilir. Aşının etkisi ertesi gün geçecektir ve köpeğinizin iştahı yerine gelecektir. Normal şartlarda ertesi gün etki geçer ancak aşının ardından iştahsızlık uzun süre devam ederse yolunda gitmeyen bir şeyler olduğuna dair bir işaret olabilir bu durum.
5- Dinlenme
Aslında bu konuya üst satırlarımızda biraz değinmiştik. Bazen köpekler midelerini dinlendirmek isterler. Bu nedenle bir öğün atlayabilirler. Bu aslında olağan bir durumdur. Önemli olan bu “dinlendirme”nin çok uzamamasıdır. Toksinlerinden arınmak için bir süreliğine yemeği kesen köpeğinizdeki iştah sorunu devam ediyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Bu arada detoks durumunda köpeğiniz yalnızca yemek yemeği bırakır. Yani su içmeye devam eder. Eğer köpeğim yemek yemiyor su içmiyor diyorsanız o zaman iş ciddi olabilir.
Köpek yemek yemiyorsa ne yapmalı?
Öncelikle elbette iştahsızlığın ana nedenini öğrenmek için ilk iş veteriner hekiminize danışın. Veterineriniz sizi en uygun şekilde yönlendirecektir. Peki, evde ne gibi önlemler alınabilir? Köpeğinizi doğru miktarda beslediğinize emin olun; ne eksik, ne fazla. Eğer bir öğünde fazla beslerseniz diğer öğünde henüz acıkmamış olabilir. Bu nedenle günde 2 kere besliyorsanız her öğünün doğru miktarda olduğuna emin olun. Köpeğinize ödül mamasını çok fazla vermeyin, bu mamalar tokluk hissi yaratabilir ve esas mamasını yemeyebilir. Köpeğinizdeki iştahsızlığın evde yaşanan bir durumdan kaynaklandığını düşünüyorsanız o zaman ona daha fazla ilgi gösterin. Oyunlar oynayın, dışarı çıkarın, sevin, konuşun… Biraz olsun stresini azaltmaya çalışın ve her şeyin yolunda olduğunun işaretini verin. Köpeğinizi yemek yemesi için zorlamayın ancak yemek yemesi için de teşvik etmeyi ihmal etmeyin. Örneğin mamasına biraz et suyu katabilirsiniz ya da mamasını vitaminle karıştırabilirsiniz. Köpekler genellikle macun şeklinde olan vitaminleri severler. Bir miktar vitamini köpek maması ile karıştırabilirsiniz. Belki bu hoşuna gidebilir. Yalnız bu işlemi yapmadan önce veterinerinize danışmanız gerekir çünkü her vitamin her köpek için uygun olmayabilir. Yemek saati gelmeden önce onunla biraz oynayın. Egzersiz yaparsa ve enerjisini atarsa yemeye meyilli olabilir. Bu nedenle özellikle yemeklerden önce iştahını açması için bir egzersiz rutini oluşturabilirsiniz.
Eğer köpeğinizin iştahsızlığının altında yatan neden bir hastalıksa bu durumda veteriner hekiminiz bir reçete yazacaktır ve köpeğiniz eski düzenine dönecektir. Köpeklerde anoreksiya, iştahta azalma ya da duygusal nedenlere bağlı olarak yiyecekleri reddetme durumu hayvan sahipleri için şüphesiz çok sancılı bir süreçtir. Ancak unutmayın ki çözümü vardır! Köpekleriniz veterinerin verdiği ilaçları aldıktan ve uygun tedaviyi gerçekleştirdikten sonra emin olun eski haline dönecektir. Süreç sancılı olsa da sonunda mutlaka bu sorunu yenecektir.