Bazı hastalıklar sadece insanlara özgü değil tüm canlılara özgü. Bunlardan biri de katarakt. Tıpkı insanlarda olduğu gibi tedavi edilmez ise körlüğe kadar gidebiliyor. Yaşlı köpeklerde ya da bazı hastalıkların yan etkileri olarak katarakt oluşabiliyor. Örneğin kanser hastası köpeklerde, eğer köpeğin yaşı da varsa katarakt oluşma ihtimali var. Katarakt damlalar ile ilerlemesi durdurulabilen bir hastalık ancak ileri aşamalarda gözün alınması gerekebiliyor. Eğer köpeğiniz yaşlı ise doktorlar katarakt ameliyatına bazen çok sıcak bakmıyor hele ki kanser ve benzeri gibi tablo varsa. Peki bu durumda ne yapmak gerekir? Köpeklerde katarakt damlası ile kataraktın etkileri aza inebilir, ilerlemesi yavaşlatılabilir. Veteriner hekiminizin önereceği damlalar ile bu durumun getirdiği olumsuz etkiler bir nebze olsun hafifletilebilir. Önce köpeklerde katarakt oluşumu hakkında bilgiler vererek başlayalım yazımıza. Köpeklerde katarakt oluşma belirtilerini paylaşalım.
Köpeklerde katarakt belirtileri nelerdir?
Köpekler 8-9 yaşlarına geldiklerinde artık yaşlı olarak sınıflandırılırlar. Katarakt da köpekler yaş aldıklarında bir sağlık sorunu hakine gelir. Köpeklerde katarakt nedir kısaca tanımlayalım. Katarakt hastalığı, ışığı retinaya toplayan göz merceğinin bulanıklaşması sonucu ortaya çıkar. Beyazımsı mavi bir tabaka oluşur ve köpeğin görme yetisi kısıtlanır. Her yaşlı köpekte katarakt görülür mi sorusunun yanıtını elbette net olarak vermek mümkün değil. Genelde yaşlı köpeklerde katarak görülür ancak her yaşlı köpekte katarakt görülecek diye bir kural da yoktur. Çok nadir de olsa genç köpeklerde de katarakt sorunu olabilir. Köpeklerde katarakt uzun vadede oluşur. Yani bir gecede ya da bir haftada katarak oluşmaz, zaman içerisinde yavaş yavaş gelişir. Katarakt hastalığına yatkın olan köpek ırklarından da bahsetmek lazım. Katarakt çoğu köpek cinsinde görülür ancak bazı köpek ırklarında daha çok karşımıza çıkar. Bu köpek ırklarının başında Cocker’lar gelir. Cocker cinsi köpekler genetik olarak göz sorunlarına yatkındırlar. Pekinez cinsi köpek, Golden Retriever cinsi köpek, Sibirya kurdu, Fox terrier, Labrador ya da İngiliz Çoban Köpeği gibi ırklar genetik olarak katarakt hastalığına yatkındırlar diyebiliriz. Katarak çoğu zaman genetik faktörlerden meydana gelse de sağlıksız beslenme de bu hastalığı tetikleyebilir. Köpeklere çikolata vermek kör eder mi sorusunu çokça duymuşsunuzdur. Köpeklere şekerli gıdalar vermek onları göz sağlığını olumsuz etkileyecektir. Katarak başlangıcı önemlidir eve erken teşhis elzemdir. Bu nedenle köpeğinizin rutin kontrollerini aksatmamanızda yarar olacaktır. Nasılsa köpeğim daha genç demeyip göz sağlığı ile ilgili düzenli kontrolleri yaptırmayı da ihmal etmeyin. Gelelim köpeklerde katarakt belirtilerine. Aşağıda birkaç madde ile köpeklerde katarakt belirtileri özetleyebiliriz.
- Gözleri sulanmaya başlar ve akıntı görülür.
- Enfeksiyon oluşumu gözlenebilir.
- Göz merceği zamanla opaklaşır ve beyaz ya da mavi bir daire oluşmaya başlar
- Köpeğiniz yürürken sık sık kafasını aşağı doğru eğecek çünkü görüş mesafesi azalacak.
- Mavimsi ve beyazımsı daire gün geçtikçe artacak ve köpeğiniz artık görme yetisini büyük oranda kaybedecek.
Köpeklerde katarakt tedavisi nasıldır?
Köpeklerde katarak tedavisi tamamen köpeğinizin sağlık durumuna ve yaşına bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Örneğin köpeğiniz 10 yaşın üzerindeyse ve anesteziyi kaldıramayacak kadar yaşlıysa genelde katarakt ameliyatı önerilmez. Beraberinde kanser gibi hastalıkları varsa da uzmanlar farklı görüş bildirebilir. Ancak yaşı ve sağlık durumu uygun ise katarakt tedavisi ameliyat ile gerçekleşebilir. Kataraktlı göz merceği çıkarılır. Çıkarılan göz merceğinin yerine başka bir mercek yerleştirilir. Göz içi mercekler sayesinde kataraktın yeniden oluşması önlenmiş olur. Ameliyat sonrasında köpeğiniz büyük oranda görme yetisini geri kazanır. Ameliyat genel anestezi ile yapılır ve köpeğinizin gözleri bir süre sargılı kalır. Ameliyat öncesinde tıbbı testlerden geçirilir ve uygun olması durumunda veteriner hekiminiz operasyonu gerçekleştirebilir. Köpeğinize bu süre zarfında ağrı kesiciler verileceği için acısı mümkün olduğunca aza iner ancak elbette ağrısı ne yazık ki olacaktır. Ameliyat sonrasında köpeğinize boyunluk takılır böylece patisi ile gözüne ulaşması önlenir. Köpekler boyunluğu sevmezler ve çoğu huysuzlanır ancak bu süreçte onunla konuşarak, yanında olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Ortalama 1 haftanın sonunda köpeğiniz daha rahat hissedecektir.
Katarakt ameliyatı olamayan köpekler hangi tedaviler uygulanır?
Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi bazı köpeklere katarakt ameliyatı yapılmaz daha doğrusu yapılamaz. Bu gibi durumlarda kataraktın daha fazla ilerlememesi için bazı önlemler alınabilir. Öncelikle göz bir solüsyon yardımı ile temizlenir ve ardından damlalar damlatılır. Hem solüsyona hem kullanılacak damlalara veteriner hekiminiz karar verir. Kullanım dozları, uygulama şekli olarak en doğru bilgi için doktorunuza mutlaka danışın.