Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeklere Aşı Yapılmazsa Ne Olur? 29.05.2021

Köpek bakımının en önemli kaleminden biri düzenli veteriner kontörlüdür. Veteriner hekim kontrolü yalnızca ihtiyaç duyulan zamanda değil genel olarak kontrol amaçlı da mutlaka yapılmalıdır. Veteriner kontrolleri sırasında sırası gelen aşılar da aşı takvimi doğrultusunda yapılır. Korona virüs pandemisi nedeniyle evlerde kalan yalnızca biz değiliz; pek çok evcil hayvan da dışarda dilediği kadar özgür olamayabiliyor. Başka hayvanlarla teması olmadığı için de bazı hayvan sahipleri tarafından aşılar bir gereklilik olarak görülemeyebiliyor. Bu büyük bir yanılgıdır. Çünkü köpeğin aşılanması sadece başka hayvanlardan gelecek hastalıkları önlemek için değil bizimle arasında sağlıklı bir ilişki kurması için de önemlidir zira hayvanlardan insanlara birtakım hastalıkların geçmesi de söz konusudur. Bunların içinde en bilinen şüphesiz kuduzdur. Evet, günümüzde kuduz vakalarına çok sık rastlanmıyor olabilir ancak bu durum önemini hala korumaya devam ediyor. Köpeğe aşı yaptırmak, aşı takvimine uygun olarak ilerlemek her iki taraf için de önemlidir. Özellikle yaz mevsiminin yaklaşmasıyla kene ve pire sezonunun da açıldığı bir gerçektir. Hal böyle olunca parazit aşıları aksatılmadan yaptırılmalıdır ki hayvan kendini koruma altına alabilsin. Bu ve bunun gibi onlarca örnek vermek mümkündür.

Köpek aşıları

Köpeklerde aşı yavruluk döneminde başlar. Kedi köpek gibi hassas canlılar doğdukları zaman çeşitli hastalıklara yakalanabilir. Bu hastalıkları önlemek için aşılama önemlidir. Köpeğime aşı yaptırmazsam ne olur düşüncesi, hayvan sahiplerinin zihnini kurcalayan bir sorudur. Evet, aşı yaptırmak zorunlu değildir ancak olası bir durumda, köpeğiniz birine zarar verdiğinde ilk sorulan da aşı karnesi olacaktır. Köpeğinizi sadece başka köpeklerden değil daha pek çok virüsten korumak için ona aşı yaptırmalısınız. Diyelim ki köpeğinizin başka köpeklerle teması yok… Ancak şunu unutmamak gerekir ki virüsler yalnızca köpeklerin üzerinde değil toprakta ya da nesnelerin üzerinde de kalabilir. Hal böyle olunca köpeğinizi çıkardığınız yürüyüşler bile birer tehlike olacaktır çünkü gözle görülmeyen onlara virüs toprağın üzerinde ya da nesnelerde olabilir. Köpeğinize aşı yaptırmadığınız sürece vücudu bu virüslere hep açık hale gelecektir. Köpeğiniz risk grubunda bulunan virüslerden birini alırsa ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya gelebilir. Köpeğinizde geziye çıktığınızda özellikle çimler, ağaç altları, direkler ve hatta çöp konteynırları bile onun uğrak noktaları olabilir. Bu noktada diğer köpeklerin vücut salgılarıyla da temas halinde olacaktır demektir çünkü hemen her köpek buraları mutlaka koklar. İşte bu noktada Parvo virüsü kapması olası olabilir. Parvo virüsü, doğada senelerce yaşamını sürdürebilen bir virüs çeşididir. Köpeklerde Parvo virüsü ne yazık ki ilerleyen aşamalarda oldukça sıkıntılı hastalıklara yol açabilir. Bu ve bunun gibi virüsleri önlemek için de aşılama şarttır.

Köpeklerden bulaşan hastalıklar nelerdir?

Yukarıda söz etmiştik; köpeğinize aşı yaptırmak sadece onu değil sizi ve aile bireylerinizi de korur. Köpeklerden insanlara bulaşan bazı hastalıklar vardır. Kuduz olarak bilinen hastalık içlerinde en tehlikelisidir. Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşabilen ender hastalıklardan biridir. Günümüzde kuduz vakaları çok azalmış olsa da bu tamamen yok olduğu anlamına gelmez. Kuduz virüsü, doğal yaşamda hayvanlarda var olan bir virüstür bu nedenle tamamen yok olması gibi bir durum söz konusu değildir. Eğer köpeğiniz aşılanmadıysa her an mikroplara ve virüslere açık haldedir demektir. Kuduz virüsü salya ile bulaşır ve köpeğinizden size ve sevdiklerinize geçebilir. Belediyeler, sokaktaki hayvanları kuduz virüsüne karşı aşılar ancak bu kuduz virüsünün varlığını tamamen ortadan kaldırmaz. Kuduz gibi hastalıklardan korunmanın en etkili yolu köpeğe aşı yaptırmaktır. Köpeklerde aşı önemsenmesi ve atlanmaması gereken bir durumdur. Henüz yavruyken başlanır.

Köpek aşısı hangi hastalıkları önler?

Köpeklerde aşıyla birlikte önlenen pek çok hastalık vardır. Bunların başında yukarıda anlattığımız kuduz virüsü gelir. Yanı sıra, köpeğinize aşı yaptırarak onları koruyabileceğiniz hastalıklardan birkaçı şunlardır; köpeklerde kanlı ishal, köpeklerde gençlik hastalığı, köpek karaciğer hastalığı, köpeklerde corona virüs enfeksiyonu, köpek herpes virüs enfeksiyonu, spiroket hastalığı, akut üst solunum yolu hastalığı, köpeklerde lyme hastalığı, köpeklerde mantar enfeksiyonu. Köpeklere hangi aşılar yapılır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Köpeklere yapılması önerilen aşılarla devam edelim. Köpeklere yaptırılması önerilen aşılardan birkaçı şunlardır; iç parazit aşıları, dış parazit aşısı, kuduz aşısı, karma aşı.

Köpeklere aşı yaptırmak zorunlu mudur?

Aşılarla alakalı bir zorunluluk yoktur. Kuduz konusunda yasal bir zorunluluktan bahsetmek mümkündür zira olası bir durumda köpeğin sahibi olarak sizin de sorumluluğunuz olacaktır. Belki köpek aşıları için zorunluluk olmayabilir ancak bu aslında bir gönüllülük esasına dayanır. Köpeğe aşı yaptırmak bir sağlık güvencesidir; köpeğinizi mikroplardan korumanın en etkili yollarından biridir. Bu nedenle tüm aşılamalar, aşı takvimi doğrultusunda yapılmalı ve ihmal edilmemelidir. Köpeğinizin ileride başka hastalıklara yakalanma riskini de önemli ölçüde azaltacaktır. Diğer bir deyişle köpeğe aşı yaptırmak onun için alacağınız en önemli sağlık güvencelerinden biridir.

Benzer Yazılar