Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeklere Havuç Verilir mi? Köpeklere Havuç Nasıl Verilir? 28.04.2021

Köpekler kendi mamalarına ihtiyaç duyan, tüm vitamin ve mineralleri yine kendi mamalarından sağlayan canlılardır. Ev yemeklerinin köpeklere verilmesi oldukça sakıncalıdır. Bunun en önemli nedenlerinden biri köpeklerin midelerinin, ağır yemekleri sindirmede güçlü yaşamasıdır. Tabi işin bir de alerji boyutu var. Köpeğe ekmek vermek, köpeğe tavuk vermek başlı başına ciddi bir sorundur. Evet, ara sıra verilse büyük sorunlar yaratmaz ancak özellikle yaz aylarında köpeğe tavuk vermek birtakım alerjilere yol açabilir. Örneğin en belirgin olanı ve sık rastlananı deri enfeksiyonudur. Köpeklerde deri sorunlarına neden olan en önemli beslenme hatalarından biri tavuk etidir. Tavuk etini sürekli vermek ciltlerinde bir takım enfeksiyonlara yol açabilir. Ekmek de benzer bir etki gösterebilir ve alerjik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle köpeklere verilmemesi gereken yiyeceklerden en önemlilerinden biri tavuk ve ekmektir. Altını çizelim, sık olmamak kaydıyla verilebilir ancak her gün beslenmesinde tavuk eti vermek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Köpekler kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar ancak bazı sebze ve meyveler de onları için şahane etkilere sahiptir. Bugün onlardan birini işleyeceğiz; havuç! Köpeğime havuç verebilir miyim, köpekler havuç yer mi, köpeğe havuç nasıl yedirilir, köpekler için havucun faydaları gibi pek çok sorunun yanıtına kısaca değineceğiz. İsterseniz önce köpekler için havucun yararlarına bir göz atalım.

Köpekler için havucun faydaları nelerdir?

Tıpkı bize olduğu gibi havucun köpeklere de sonsuz faydası vardır. Elbette dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır ancak bunlara yazımızın sonunda değineceğiz. Köpekler için havuç oldukça faydalı bir sebzedir. İçerisinde A vitamini, B vitamini, C vitamini, D vitamini ve K vitamini bulunur bu nedenle zengin gıdalardan biridir. Yanı sıra fosfor bakımından da oldukça zengindir. Kalsiyum, sodyum, potasyum ve klor gibi mineralleri içerir. Özellikle köpeğinizin bağışıklığını güçlendirmek için en etkili destekçilerinizden biri havuçtur. Köpeklerde bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemlidir çünkü bu güç, hastalıklarla savaşmalarına olanak sağlar. Özellikle küçük ırklar daha hassas olur; soğuk havada yapılan basit bir yürüyüş ya da banyodan sonra tüylerinin kurutulmaması bile küçük ırklarda soğuk algınlığına yol açabilir. Bu nedenle özellikle küçük ırkların güçlü bağışıklık sistemine sahip olmaları önemlidir. Havuç, bahsettiğimiz bağışıklık sistemini güçlendirmek için oldukça faydalıdır. Havuç aynı zamanda diş sağlığı için de çok önemlidir. Köpeğiniz havucu kemirirken aynı zamanda dişlerini de temizlemiş olur. Yani havuç için bir diş fırçasıdır demek bile mümkündür. Köpeğin havuç çiğnemesi özellikle azı dişlerine plak oluşumunu önler. Yanı sıra köpek dişleri ve damağına da fayda sağlar. Köpeklerde obezite, en tehlikeli şeylerden biridir çünkü beraberinde pek çok sağlık sorununu getirir. Özellikle obez köpeklerde, kilo kontrolü için havuç iyi bir seçenek olabilir. Havucun fazla bir kalorisi olmadığı gibi yağ da içermez. Aşırı kilolu köpekler için ideal bir ödül mamasıdır diyebiliriz.

Ödül maması demişken… Bazı köpekler ödül mamasının müptelasıdır. Hatta kimi zaman mamayı reddedip ödül mamasıyla günü geçirmek bile isteyebilirler. Ödül maması ara sıra verilmesi gereken mamalardır ki en büyük nedeni de mükâfattır. Köpeğiniz ödül mamasını gün içinde daha sık yemek için sizin hoşlandığınız şeyleri yapmaya çalışabilir ve sizden aferin almak isteyebilir. Ödül maması, özellikle köpek eğitimlerinde oldukça yarar sağlar ancak ne zamanki mamasının önüne geçer işte o zaman tehlike çanları çalmaya başlar. Ödül mamaları sağlıksız olmasa da kendi mamaları kadar vitamin ve mineral içermeyebilir. Dahası bu durum artık komutlarınıza uymamasına da yol açabilir. Eğer köpeğiniz ödül mamasına kendini fazla kaptırmışsa, kendi mamasını yemiyor ve hep ödül mamasını istiyorsa bu durumda havuç imdadınıza yetişebilir. Köpeğinize ödül maması olarak havuç vermeyi deneyin. İlk başta belki reddedecektir ama zamanla alışır.

Havucun köpeklere faydaları

Havucun köpeklere faydaları ile devam edelim. Yapılan araştırmalara göre havuçlar aynı zamanda köpeklerin cildinde de olumlu etkiye sahip. Özellikle yukarıda belirttiğimiz deri enfeksiyonlarının oluşmaması için sağlıklı bir cilt şart. Havuç, içeriğindeki vitamin ve minerallerle köpeğinizin cildini korur. Havucun bir diğer faydası ise gözler üzerinedir. Köpeklerin havuç yemesi, göz sağlığı bakımından önemlidir. Göz iritasyonunu tedavi edici olduğu söylenir. Ayrıca köpeklerde katarakt oluşumunu da önlemeye yardımcıdır ki özellikle yaşı ilerlemiş köpeklerin en büyük sorunlarından biri katarakttır. Katarakt, göz kaybına kadar ilerleyebilen ciddi bir sağlık sorunudur bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Yanı sıra havuç gibi sebzelerle de göz sağlığı desteklenmelidir. Özellikle hamile köpeklerde havuç oldukça fayda sağlar; güçlü bir besin kaynağıdır ve kan akışını hızlandırarak süt üretiminin artmasına olanak sağlayabilir. Son olarak kemik sağlığına da değinelim. Köpeklerde kemiklerin güçlü olması için havuç iyi bir destekçidir. Kanser oluşumunu önlediği gözlemlenmiştir.

Köpeğe havuç nasıl verilir?

Köpekler çiğ havuç da pişmiş havuç da yiyebilirler. Ancak bir şeyleri kemirmeyi sevdikleri için muhtemelen çiğ olanı daha çok seveceklerdir. Besin değerinin daha yüksek olması bakımından da çiğ havuç vermek daha faydalı olabilir. Eğer pişirmeyi tercih ediyorsanız sade suda az miktarda pişirmeniz yeterlidir. Tuz ya da başka baharatları eklememeniz gerektiğinin de altını çizelim.

Köpeklere havuç vermenin zararları var mıdır?

Yazımızın finalinde bu durumdan da kısaca bahsedelim. Şunu belirtmek gerekir ki her köpek sebze yer diye bir kural yoktur. Yanı sıra her köpeğe havuç fayda sağlar gibi bir genelleme yapmak da doğru değildir. Özellikle diyabet hastası köpekler için havuç oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Yanı sıra sindirim sorunu yaşayan köpeklerin de havuç tüketmesi zararlı olabilir. Havucu köpeğinizin rutinine eklemeden önce mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Bu sayede olası yan etkilerinden de köpeğinizi korumuş olursunuz.

Benzer Yazılar