Kuşlar Hakkında Bilgiler
Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar? Muhabbet Kuşunun Ömrü Ne Kadar? 21.02.2022

En sevilen ve evlerde en sık beslenen evcil hayvanlardan biri muhabbet kuşlarıdır. Renkli görüntüleri, öğrenme yetileri, konuşma becerileri derken evin neşesi hâline gelmeye adaydır. Muhabbet kuşları, diğer kuş türlerine oranla biraz daha narin ve hassas yapıdadır. Soğuktan çabuk etkilendikleri gibi sıcaktan da etkilenirler. Bakımları oldukça kolay olmasına karşın, bir o kadar da hassas bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Muhabbet kuşunun uzun yaşaması ve hasta olmaması için ilk yerine getirilmesi gereken şart, doğru ortam ısınının sağlanmasıdır. Ortam ısısı ne çok soğuk ne çok sıcak olmalıdır. Eğer üşürse, vücut ısılarını korumak için tüylerini kabartır. Bu sayede hem ısınmış olur hem de vücudunun ısı dengesini sağlar. Tam tersi bir tablo olursa ve muhabbet kuşunuz aşırı soğuğa maruz kalırsa ne yazık ki hayati tehlike doğar. En başında da söylediğimiz gibi muhabbet kuşları aşırı soğuğa da aşırı sıcağa da dayanıklı değildir. Çabuk hastalanabilirler ve bazı hastalıklar ne yazık ki hayati sonuçlar doğurabilir. Bu noktada doğru bakım devreye girer. Bugün sizlerle muhabbet kuşunun uzun ömürlü olması için neler yapılması gerektiğine dair birkaç ipucu paylaşacağız ve muhabbet kuşu kaç yıl yaşar, muhabbet kuşunun ömrü ne kadar gibi soruların yanıtlarına değineceğiz. Öncelikle muhabbet kuşu kaç yıl yaşar kısaca bir göz atalım.

Muhabbet kuşunun ömrü ne kadardır?

Muhabbet kuşları, insanlarla sıcak ilişki kurabilen, sevecen evcil hayvanlardandır. Hemen ailenin bir parçası olabilirler. Muhabbet kuşları doğada bazı mücadeleler vermek durumundadır. Özellikle büyük ve yırtıcı canlılara karşı her an dikkatli olur. Muhabbet kuşları doğal yaşamlarında sürüler halinde yaşarlar, göçebe bir yaşam stilleri vardır. Yabani muhabbet kuşlarının ömrü, evcil olanlara karşı daha az olabilir. Doğada yaşayan, yabani bir muhabbet kuşu ortalama 4 yol kadar yaşayabilir. 5-6 yıla kadar da yaşayan görülebilir ancak bu durum oldukça nadirdir. Genel olarak doğada yaşayan yabani bir muhabbet kuşunun ömrü 4 yıl civarındadır. Muhabbet kuşlarının ömrü çok uzun olmadığı için 1 yaşına geldiklerinde üremeye başlarlar. Bu sayede ömürleri kısa bile olsa üremeleri hızlı olur. Evcil muhabbet kuşları ise doğadakilere oranla daha şanslıdır. Her ne kadar doğasından uzak olsa bir kafesin içinde yaşam sürdürmek zorunda kalsa da vahşi hayvanlara karşı daha korunaklıdır. Koşullar da doğaya nazaran daha iyi olduğu için bu durum yaşam kalitelerine ve sürelerine de yansır. Sağlıklı beslenen, kafesi düzenli olarak temizlenen, hassas bakım sağlanan, herhangi bir sağlık sorununda veteriner hekim muayenesinden geçen muhabbet kuşları diğerlerine oranla daha uzun yaşar. Muhabbet kuşları eğer iyi bir standarda sahip bir yaşam sürerse ortalama 8 yıl kadar yaşayabilir. Ancak yaşam kalitesine bağlı olarak bu süreç uzayabilir. Eğer iyi bakılan bir muhabbet kuşuysa 10 ila 13 yıl arası yaşama olasılığı da vardır. Bu soruya özet olarak şu şekilde bir yanıt vermek mümkündür. Muhabbet kuşu ortalama 5 ila 8 yıl arasında yaşar ancak daha iyi bir bakım sağlanırsa bu süre 10 ila 12 yıla kadar uzayabilir. Sık sık kaliteli yaşam sağlanması ve bakımın öneminden bahsediyoruz. Bu noktada muhabbet kuşunun uzun ömürlü olması için dikkat edilmesi gerekenler giriyor devreye. Muhabbet kuşunun kaliteli bir yaşam sürmesi ve uzu ömürlü olması için dikkat edilmesi gerekenlerden birkaçını aşağıda sizler için derledik.

Muhabbet kuşunun uzun yaşaması için yapılması gerekenler

Evcil muhabbet kuşları aynı zamanda evin neşe kaynaklarındandır. Yetenekleri ile konuşma becerilerine sahiptir. Birkaç kelimeyi konuşabilir ya da kısa cümleler kurabilir. Muhabbet kuşu ilgi ister, onunla ilgilendikçe hem mutlu olur hem de yaşam kalitesi artar. Bu nedenle her evcil hayvanda söylediğimiz gibi yem ve suyun dışında ilk yapılması gereken şey ona sevgi vermektir. Hayvanlar sevgiyi çok iyi hisseder ve buna karşılık verir. Onunla ilgilendikçe daha mutlu olur ve yaşam kalitesi artar. Çünkü mutlu bir hayvanın aynı zamanda fiziksel sağlığı da yerinde olur. Muhabbet kuşunun uzun ömürlü olması için dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Şimdi gelin birkaç madde halinde bu hususlara değinelim.

1-      Düzenli veteriner kontrolü

Düzenli veteriner kontrolü her evcil hayvan için geçerlidir. Yalnızca hastalandıkları zaman değil normal zamanda da belirli periyotlar halinde muayene edilmesi tavsiye edilir. Bu sayede olası sağlık sorunları önden teşhis edilir ve erken teşhis her canda hayat kurtarır. Muhabbet kuşları başlı başına narin ve hassas canlılar olduğu için bakımında ekstra titizlenmek gerekir. Eğer muhabbet kuşunuzun keyfinin kaçık olduğunu fark ederseniz ve bu durum birkaç gün boyunca değişmezse, beraberinde hapşırma, kafesin zeminine çökme, tüylerini kabartma ve benzeri gibi semptomlar gelişirse bu durum yolunda gitmeyen bir şeylerin varlığına işaret ediyor olabilir. Bu nedenle muhabbet kuşunuzda normalin dışında bir şeyler seziyorsanız durumu veteriner hekiminize iletmenizde yarar olacaktır. Diğer bir deyişle hasta olsun olmasın, veteriner hekimin önerdiği periyotlarda muayene çok daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayacaktır.

2-      Beslenme düzeni

Muhabbet kuşlarında beslenme çok önemlidir. Dengeli ve yeterli beslenmelidir. Muhabbet kuşunun fazla beslenmesi, bazı sindirim sorunlarına yol açabilir. Muhabbet kuşu yalnızca kuş yemi ile beslenmelidir. Bazı durumlarda muhabbet kuşlarının tüketebileceği sebze ve meyvelerden de destek alınabilir. Muhabbet kuşlarının yemlerinin de kaliteli olması gerekir. Kaliteli kuş yemleri, muhabbet kuşunun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bu sayede muhabbet kuşu doğru bir şekilde beslenmiş olur.

3-      Tüylerine dikkat!

Muhabbet kuşlarının tüyleri, seyre doyulmayan bir manzara gibidir; farklı renklerde, canlı tonlarda muhabbet kuşları evin en güzel renklerindendir. Muhabbet kuşları yılda iki kere tüy değiştirir. Bu süreç bazen 3’e de çıkabilir. Tüy değişme döneminde doğal olarak tüy döker. Ancak bu tüy değişme süresi 4,5 ve daha fazlaya çıkarsa o zaman yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir. Eğer muhabbet kuşunuz normalden çok daha fazla tüy döküyorsa durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır. Tüylerinin dökülmesi strese bağlı bir durum olabileceği gibi içten bir sorunun varlığına da işaret ediyor olabilir. Bazı hastalıkların neticesinde tüy dökülmesi gözlemlenebilir. Tüy dökme muhabbet kuşları için normal olan bir durumdur ancak bu tüy dökme aşırı ve sık sık olursa bir kontrolde yarar olacaktır. Veteriner hekiminiz duruma göre bazı vitamin ve takviyelere önerebilir. Yapacağı tetkiklerin ardından tedavi planını oluşturacaktır.

4-      Pire kontrolü

Genellikle kedi ve köpekler için tehlikeli olan pire ve kene gibi parazitler, muhabbet kuşları için de birer tehlike oluşturabilir. Tüylerinin arasını sık sık kontrol etmenizde yarar olacaktır. Pire ve benzeri gibi sorunlara karşın önlem almak gerekir. Bakteri ve virüslerden korunmanın en etkili yolu temizliktir. Kafesini düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Biriken dışkılar bir süre sonra bakteri üretebilir ki bu da muhabbet kuşunuzun sağlığını tehlikeye atabilir. Bu noktada düzenli olarak kafes temizliği, kuşun kaliteli yaşam sürmesini sağlayan unsurlardandır demek mümkündür.

5-      Ortam ısısı

Hemen her yazımızda ısının öneminden bahsediyoruz. Ortam ısısının doğru olması, muhabbet kuşunun hastalanmasını önlemede etkilidir. Bu nedenle ortamın ne soğuk, ne sıcak olması gerekir. Muhabbet kuşunu soğuktan korumak için direkt olarak sıcak bir yere konumlamak da yanlış olacaktır. Muhabbet kuşu sıcak çarpması yaşayabilir ki bu hayati sorun doğurabilir. Bu nedenle kuşun kafesini konumlandığınız yerin ısısını sürekli kontrol etmenizde yarar olacaktır.

Benzer Yazılar