Şöyle bir araştırma yapsak… En popüler kedi ırkları nelerdir desek ilk sıralarda rastlayacağımız güzellikte bir pati bugünkü konuğumuz. Kıvrımlı kulakları, masum bakışları ile göreni sevmeye, çok sevmeye sevk eden ve insanda otomatikman bir gülümse uyandıran Scottish Fold kedisi. Dış görünüşleri ile mest eden kedi türlerinden biri. Sadece dünyada değil ülkemizde de hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip. Bakışlarındaki masumiyete düşmeyen yok diyelim. Etkileyici fiziksel özelliklerine, huyuna suyuna geçmeden önce tarihine bir yolculuk yapıp Scottish Fold kedisini daha yakından tanıyalım isteriz. Bazı kedilerin mazisi çok yakın tarihleri gösterirken bazılarının ise epey eskiye hatta belki de insanlık tarihine uzanacak kadar geriye gidebiliyor. Duvarlara resmi çizilenler mi istersiniz dönem sanatçılarının portrelerinde mi rastlarsınız bilemeyiz ancak kediler için de köklü bir tarih söz konusu. Scottish Fold kedisi de bu köklü tarihlerden birine sahip. Ancak hemen hemen her kedide rastladığımız gibi Scottish Fold kedisinin de çıkışıyla alakalı farklı senaryolara rastlıyoruz.
Bazı kaynaklarda Scottish Fold kedisinin Antik kökenli olduğu söylenir. 1796 yılına tekabül eder ilk ortaya çıkışı. İlk Scottish Fold kedisi ise İskoçya’da dünyaya geldi. 1961 yılında William Ross adlı bir çiftçi tarafından ilk olarak keşfedilir. Günümüzdeki Scottish Fold kedisinin atası olarak Susie isimli kedi gösterilir. British Shorthair ırkı ile çiftleştirilmesi sonucu elde edildiği düşünülür. Genetik kökeni tam olarak bilinmez ancak senaryolar, ihtimaller ve görüşler genelde bu çerçevede olur. En sevilen ve evde en çok bakılan ırklar arasında gösterilir. Belirli bir şeceresi olmayan çiftlik kedileri olarak tanımlanırlar. Aslında 1966 yılında ilk resmi kaydı yapıldı. Kedinin bir tür olarak tanımlanması sırasında bir sıkıntı oldu. Irkın kulak enfeksiyonlarının genetik bir bozukluk olduğu ve kulak hastalıklarına yatkınlığından dolayı resmi olarak tanınma işlemi askıya alındı. Daha sonra Amerika’ya götürüldü. Zamanla ırkın gelişmesi yönünde çalışmalar yapıldı ve nihayet 1970’li yıllarda resmen tanındı. O zamanlardan beri de popülaritesi artmaya devam ediyor. Bugün çoğu evde rastladığımız cins kedilerden biri olarak hayatımızın içinde yer alıyor.
Scottish Fold fiziksel özellikleri
Irka özelliğini veren kulakları ile başlayalım. En belirgin özelliklerinden biri kıvrımlı, küçük kulakları. Kulağın kıvrıklığı kıkırdak yapısı ile alakalı. Geniş ve yuvarlak bir kafa yapısı vardır. Yuvarlak gözleri sanki mutfakta bir şeyler devirmiş ve yakalanmamak için olaylardan haberi yokmuş gibi bir eda ile bakar. Yumuşacık bir ses tonu vardır, miyavlaması melodiktir. Muhtemelen pek çok yerde, internet sayfasında rastlamışsınızdır; Scottish Fold kedisinin kendine has bir oturuşu vardır. Mahallenin sahibidir, tok satıcıdır, peşin satandır diyelim, oturuş havasını sanırız bu şekilde tarif edebiliriz. Sağlıklı diş yapısı ve güçlü bir çenesi vardır. Ağız yapısı hafif uzundur ve öne doğru çıkar. Gülümser bir havası olabilir. Gözleri kocamandır, geniştir, yuvarlaktır. Birbirine çok yakın durmaz. Altın rengi ya da bakır tonlarda olabilir göz renkleri. Omuzları gelişmiştir ve orta boyutlardadır. Genel olarak yuvarlak hatlara sahiptir yani cılız bir kedi asla değildir.
Bacakları kısadır ama güçlüdür. Patileri ise göreni aşık edecek kadar sevimlidir, top gibi yuvarlaktır. Daha önceki yazılarda bu konuya değinmiştik, hani doğarken farklı büyüyünce farklı olan kedi ve köpeklere. Örneğin Yorkshire’lar doğduklarında siyah, büyüdüklerinde sarışın olurken bazı kediler de aslında beyaz olup sonradan benekleri çıkabilir. Bu özel kedilerden biri de Scottish Fold kedisi. Kediye özelliğini veren kulakları doğduğu zaman aslında düzdür. Ancak yavru 3-4 haftalık olduğuna kulakları kıvrılır. Diğer kedilere göre daha fazla kulak salgıları vardır ve aslında kulak ile alakalı pek çok sıkıntıya açıktır. Bunu sağlık bölümünde detaylıca ele alacağız. Tüylerine gelince. Sık ve gürdür. Ellediğinizde kadife gibi bir his gelir. Tüy renkleri için oldukça geniş bir skala bizi bekler; mavi-gri, beyaz-siyah, krem, duman, tekir, parçalı, iki renkli, gümüş tekir, gölgeli altın ya da gölgeli gümüş, siyah duman gibi tonlarda olabilir. Ortalama yaşam süreleri 15 yıl kadardır diyebiliriz. Kilosu ise 4 kg ile 6 kg arasında değişir.
Scottish Fold karakter özellikleri
Eğer bir kucak kedisi arıyorsanız Scottish Fold kedisi hiç size göre değil onu baştan söyleyelim. Huyu iyidir, masumdur, sevimlidir ama kucakta olmayı sevmez. Ailenin her bireyini sever ancak kendi gözüne kestirdiğini sahibi beller. Yani özetle o seçilmez seçer! Sahibinin yanında olmayı sever. İlgi bekler, oyun oynamaya bayılır. En sevdiği oyun top oyunudur. Uzağa bir top attığınızda alıp getirir. Sessiz bir kedidir, evin içinde öyle çok rastlamazsınız konuşmasına. Genelde kendi halinde bir kedidir. Diğer petlerle ve insanlarla iyi anlaşır. Sakindir, sıcakkanlıdır ve en önemli çok zekidir. Zaten attığınız topu geri getirmesinden belli. Bir ortama alışır ve hemen uyum sağlar. Bağlılık konusunda da güvenilirdir, sahibine ya da ortama hemen bağlanabilir. Kendini sevdiren bir kedidir, bu kadar sevimli görüntüsü ile huyu da örtüşür yani. Bazı kediler gibi güzelliğini uzaktan izlemek zorunda kalmazsınız, hemen kendini sevdirir. Scottish Fold kedisi aynı zamanda çiftlik kedisi geni taşıdığından fare avcılığı konusunda oldukça başarılıdır. Scottish Fold’lar yalnız kalmayı sevmezler. Ortalığı ayağa kaldırmazlar ancak akşam biraz tavırlı bir kedi görürseniz şaşırmayın. Genel anlamıyla uyumlu ve tam bir apartman kedisidir.
Scottish Fold çiftleşmesinde bu detaya dikkat!
Scottish Fold kediniz var ve çiftleştirmek istiyorsunuz. Kendi gibi kıvrık kulaklı ve sevimli bir kedi olması için sakın bir başka kıvrık kulaklı kedi ile çiftleştirmeyin. Eğer çiftleşen kedilerin ikisi de kıvrık kulaklı olursa bu durumda doğan yavruda bir takım genetik sorunlar görülebilir. Scottish Fold hangi kedi ile çiftleşir sorusuna da yanıt verelim; Amerikan Shorthair ya da British Shorthair ile çiftleştirebilirsiniz. Bu arada şunu da belirtmek gerekir. Yavruların her birinin kıvrık kulaklı olmasını beklememeniz gerekir. İlla kıvrık kulaklı olacak diye bir garanti yoktur. Uygun şartlarda ve uygun ırklar ile çiftleştirilme olsa bile yine de bunun bir garantisi olmaz.
Scottish Fold kedisi bakımı
Bakımı kolay kedilerdendir. Haftada 2 kez tüylerini tarasanız yeterli olacaktır. Genelde ilkbahar aylarında mevsime bağlı bir tüy dökümü olur. Bu dönemde daha sık fırçalamanız önemlidir. Beslenmesine dikkat etmeniz gerekir. Kilo alması kolaydır. Diğer ırklar kadar hareketli değildir ve yemeyi çok sever. Obeziteyi önlemek için veterinerinizden uygun bir beslenme programı istemeyi ihmal etmeyin. Kuyruğu ile oynamayı çok sever ancak kuyruğunda bir sertlik fark ederseniz veterinere götürüp kontrol ettirmenizde yarar var. Kulaklarındaki salgı fazla olabilir ancak bu bir hastalık değildir. Scottish Fold kedisinde sağırlık pek rastlanan bir durum değildir, gözünüzü korkutmasın o minik kulaklar. Diğer ırklara göre kalp hastalıklarına yakalanma riskleri biraz daha fazla olabilir. Bu arada tüy bakımına erken yaşta henüz yavruyken başlamanız önerilir. Bu, kedinin taranmaya alışması için önemlidir. Küçük yaşta her şeyi öğrenmeye daha açıktırlar malum.