Gelmiş geçmiş en ilginç kedi ırklarından birini anlatacağız az sonra size. Norveç orman kedisinin ya da İran kedisinin bol tüylü görünümünden sonra çıplak kedilerden biri olarak karşımıza çıkıyor bu sefer. Dış görünüş itibari ile merak uyandıran, bakanı bir daha baktıran bir kedi cinsi; Sfenks kedisi. Ülkemizde her 10 evden 1’inde Sfenks kedisi vardır diyemeyiz hatta toplamda kaç evde Sfenks kedisi vardır ona da emin değiliz zira ülkemizde büyük hayran kitlelerine sahip olan bir kedi türü olduğunu düşünmüyoruz.
Korkutucu ve sanki hastalık neticesinde tüyleri dökülmüş gibi duran Sfenks kedisi ile ilgili bir sürpriz bekliyor sizi ilerleyen satırlarımızda; demek ki neymiş, her şey göründüğü gibi değilmiş! Bu konuyu sonra konuşalım biz şimdi Sfenks kedisinin tarihine biraz bakalım. Bu kadar ilginç bir görüntüsü olsa da efsanelere dayanan bir geçmişi yok. Sfenks kedisinin geçmişiniz diğerlerine göre daha özel kılan bir durum var. O durum da şu ki Sfenks kedisi bir mutasyon sonucu ortaya çıkmıştır. Kanada’da bulunan Toronto şehrinde rastlanıyor Sfenks kedisine. Tüysüz mutasyonlar, hayvanlar dünyasına nesiller boyunca girmiştir ancak bu gerçekten sıra dışı bir türdür.
1960’lı yıllarda tüysüz mutasyonlara katılmıştır Sfenks kedisi. Bir kaynakta ilginç bir bilgiye rastladık sizinle de paylaşmadan geçmeyelim. Söylenene göre Sfenks kedisi aslında siyah bir kediden doğmuştur. Bu kedinin sahipleri kedideki ilginçliği fark edip türü çoğaltmıştır. Sfenks kedisi yetiştirildikçe başka tüysüz kedi cinsleri de ortaya çıkmıştır. Gerek görünümü gerek ilginç hikayesi ile Toronto’da evlerde çok sık rastlanan bir kedi türüdür. Sfenks kedisi aynı zamanda Kanada Tüysüz Kedileri ismiyle de bilinir. Diğer ismi Mısır Kedisi’dir.
Sfenks kedisi fiziksel özellikleri
Sfenks kedisi doğduğunda az da olsa tüylüdür. Gözle görülmesi zor olan ancak dikkatli bakıldığında ince tüyler göze çarpabilir. Şeftali tüyü benzetmesi yapabiliriz hatta. Büyüdükten sonra ise tamamen dökülür bu tüyler ve tüysüz bir deri kalır. Dünyada bilinen 3 tüysüz kedi ırkından biridir. Kulaklarında, yüzünde ya da patilerinde bazen çok kısa tüyler görülebilir. Aslında derisi süet gibidir. İnce bir kuyruk yapıları vardır. Gözleri diğer türdeki kedilerle kıyaslandığında daha büyük ve geniş ebattadır. Sert, kalın ve kaslı vücut yapıları vardır. Geniş bir göğüsleri vardır ve karın kısımları yuvarlaktır. Gözleri farklı renklerde olabilir mavi, yeşil, bal rengi gibi…
Genelde göbeği hafif şiştir sanki dünyaları yemiş bir görüntü sergileyebilir. Kırışık derileri vardır ancak büyümeye başladıkça zamanla kırışıklıkları azalıp daha düz bir deri görünümüne kavuşurlar. Baş kısımlarında bazı detaylar görülebilir. Kulakları üçgen şeklindedir ve ağız kısmı öne doğru çıkıktır. Burnu kıvrık yapıdadır ve çene yapısı düzdür. Kuyrukları ince olduğu kadar uzundur da. Ortalama 3 ila 5 kilo arasında olabilirler. Renkleri ise genelde; siyah, beyaz, kahverengi olabilir. Ortalama 13 yıl ile 15 yıl arasında yaşarlar. Genel olarak sağlıklı kedilerdir.
Sfenks kedisi karakter özellikleri
Böylesine sert bir görünüm ve hatta belki biraz da çekingen olma sebebi… O buruşuk ve tüysüz derinin altında ise sevgi dolu, eğlenceli ve gerçekten “iyi kalpli” bir kedi yatıyor. Hatta öyle ki araştırmalara göre insana en iyi gelen kedilerden biri olarak terapilerde de karşımıza çıkıyor. Zekâsı ile adından söz ettiren bir cins. Özellikle sahibi ile kuvvetli bağları var. Onunla vakit geçirmekten çok hoşlanıyor. Eğer yoğun bir iş hayatınız varsa ve bu süre içinde onu evde yalnız bırakacaksanız Sfenks kedisinin pek size uygun olduğunu söyleyemeyiz. İlgi sever ve ilgi bekler çünkü. Çocuklarla arası çok iyidir. Oyuncu kedi türlerindendir ancak bir o kadar da ağırbaşlıdır. Aslında utangaç ve çekingen bir görünümleri olsa da hemen samimi olurlar. Diğer hayvanlarla da arası iyidir. Ancak evde başka bir pet ile yalnız bırakılır mı bunu biraz düşünmek gerekir zira bir yandan da hassas yapıları vardır. İlgi görmeyi sevdiklerinden bahsetmiştik. Eğer ilgi görmezlerse dikkatinizi çekmek için haylazlık yapabilir ya da yükseklere çıkma gibi hareketlerde bulunabilir. Yani bir gün onu dolap tepesinde görürseniz şaşırmamanızda yarar var. En cana yakın kedi türlerinden biridir. Size hemen sokulmak isteyebilir. Yüksek enerjili kedilerdendir. Bu nedenle hoplar, zıplar, yerinde duramaz. Meraklı yapıları vardır ayrıca yaramaz kedi oldukları da bilinir.
Sfenks kedisi bakımı
Sfenks kedisinin sağlıklı bir ömür sürmesi için düzenli olarak bakım yapılması gerekir. Tüy sorunu olmadığı için tarama gibi sorumluluklarınız yok ancak öte yandan derisi enfeksiyona açık olduğu için ekstra bakım göstermeniz gerekir. Derisinin temiz ve parlak olması için nemli bir bezle silmeniz yeterli olacaktır. Sfenks kedisi ince yapılı bir deriye sahiptir. Aşırı soğuklar etkileyeceği gibi güneş ışıkları da derisinin hasar görmesine neden olabilir. Bu nedenle doktorunuzun önereceği güneş koruma yöntemleri ve kremleri ile her daim gözetiminizde olması gerekir. Mikrop ya da bakteriye maruz kalmaması için düzenli olarak aşılarına dikkat edin. Deri problemleri yaşayabilirler. Bu nedenle veteriner hekiminizin önereceği losyon ve kremleri düzenli uygulamaya dikkat etmeniz önerilir.