Kedi Cinsleri
Siyam Cinsi (Irkı) Kedi 26.11.2019

Masmavi gözlerinden asalet akan, duruşu ile insanda saygı hissi uyandıran bir kedi türü; Siyam kedisi. İlginç kürkü ile dikkatimizi çekiyor önce… Sonra o kürkte kendini daha da belli eden bir çift mavi göz karşılıyor bizi. Aslında ilk başta ne sevimli kedi, dur seveyim hissinden ziyade insanda bir durup bakma güdüsü oluyor. Öyle ya bu tarz kediler sevimlilikten ziyada asil duruşları ile öne çıkıyor. Siyam kedisi de o kedi türlerinden biri. Tarihine değinelim… Siyah bir maskeyi andıran yüzleri, açık renk tüyleri ve cam mavisi gözleri ile Siyam kedileri Güneydoğu Asya’da Tayland sınırları içerisinde görülen bir kedi cinsi. Şimdilerde Tayland olarak bildiğimiz Güneydoğu Asya ülkesinin eski adı aslında Siyam’dı. Siyam kedisi de bu bölgede görülen bir kedi türü olduğundan ismini buradan alıyordu. Avrupa’daki ününe 1870’li yıllarda kavuştu. Victoria Dönemi İngiltere’sinde düzenlenen bir şov ile adından söz ettirdi. Şovun ismi Crystal Palace Cat Show idi. Bu gösteride Royal Cat of Siam yani Siyam Kraliyet Kedisi olarak tanıtıldı. Sonrasında kedini ilgi çeken görünümü ile tüm dünyaya yayıldı. Nesiller boyunca da Saray Kedisi ünvanı ile tanındı. Peki Siyam kedisini bu kadar özellikli kılan ve ilgi çekici olmasını sağlayan fiziksel özellikleri neler?

Siyam kedisi fiziksel özellikleri

Siyam kedisinin en dikkat çeken özelliklerinden biri büyük kulakları ve bebek mavisi göz rengi. İnce bir vücut yapısı var, kürkü kısa ve dikkat çekici bir görünüşe sahip. Siyam kedisinin kürkü çikolata, mavi ve lila rengindedir. Yüzünde, kulaklarında, ayaklarında ve kuyruğunda kürk rengi koyu olur. Yüzünde siyah bir maske varmış gibi durur. Aslında yavruyken daha açık renktedir özellikle koyu kısımlar. Fakat büyüdükçe daha koyulaşır. Bunun sebebi sıcaklığa bağlı enzimlerdir. Küçükken farklı, büyüyünce farklı olan renklere yalnızca Siyam kedilerinde değil köpeklerde de rastlıyoruz. Örneğin tüm Yorkshire Terrier köpeklerin siyah doğması ancak büyüdükçe gri, çivi mavisi ya da sarı olması gibi. Siyam kedilerinde durum benzerdir, büyüdükçe tüy renkleri koyulaşır. Sıcak iklimlerde yaşayan Siyam kedileri, soğuk iklimlere oranla daha açık renklidir bunun nedeni vücudun soğuk olan bölgelerinin daha çok kararıyor olması. Kulağa çok ilginç geliyor değil mi? Ortalama 15 ila 20 yıl arasında yaşam süresi vardır. Bu anlamda en uzun yaşayan kediler sınıfına girer. Sağlıklı bir Siyam erkeği 4 ila 8 kilo arasında olabilir, dişiler ise ortalama 4-5 kg civarında olabilir.

Siyam kedisi karakter özellikleri

Söze nereden başlasak bilemedik. Diyelim ki bir Siyam kedisi sahiplenmek istiyorsunuz. Onu sessiz sakin bir köşede konumlamak, dış güzelliğini seyretmek istiyorsunuz. Kendi halinde, hiç sesi soluğu çıkmayan bir kedi arayışındasınız. Eğer bu özellikleri bir Siyam kedisinden bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü az sonra söyleyeceğimiz şeyin ardından muhtemelen bir kez daha düşüneceksiniz sessiz bir kedi isteyip istemediğinizi. Hazırsanız söylüyoruz. Siyam kedileri konuşur! Mırmır da mır mır, sürekli bir şey anlatır. Yemek yerken, oyun oynarken, onunla konuştuğunuzda, kızdığında, sevindiğinde kısacası her an her yerde size bir şeyler anlatmaya çalışabilir. Ses tonu ve mırmırları dış görüntüsünün önüne geçer hatta. Siyam kedisini meşhur eden de işte bu sesidir. Sessizlikten hoşlanmaz çünkü insanlara bağlıdır. Ortalarda dolanır, siz ne yapıyorsanız o da dahil olmak ister. Eğer ortalıkta göremiyorsanız muhtemelen bir yerlerde bir şeyler karıştırıyordur. İnsan canlısı özelliği ile bilinir. Sahibinden ilgi görmeyi çok ister. Yalnızlığı sevmez. Yeterli ilgi ve sevgiyi görmezse farklı tonları ve kalın sesiyle hırıltılar çıkarır ve ne yapar ne eder dikkatinizi çeker. Aslında Siyam kedisini iki türde görebiliriz; biri geleneksel, biri modern. Modern olan Siyam kedisi 1950’li yıllarda ortaya çıktı. Kafaları daha üçgen, eklemleri daha uzundur. Daha narin bir görünümü vardır. Geleneksel Siyam kedilerinde ise daha yuvarlak hatlı bir kafa yapısı vardır, modern olanlara göre daha kaslı bir yapıdadır. Siyam kedisi yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere en uzun yaşayan kedi cinslerinden biridir. Neredeyse 20 yıllık bir ömürden söz ediyoruz. Onları bu kadar uzun ömürlü kılan şey ise fit bir vücuda sahip olmaları olabilir. 20 yaşında Siyam kedisi olur mu derseniz cevabımız evet olacaktır yani. Evcil bir kedi ortalama 5-7 yavru dünyaya getirebilir. Ancak söz konusu Siyam ise bu konuda bir rekora sahiptir kendisi. 1970 yılında bir Siyam kedisi tam 19 yavru dünyaya getirmiş. Evet yanlış duymadınız tam 19 adet yavru. Elbette bu rekor ile Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başardı.

Siyam kedisi bakımı

Siyam kedisi tasmaya karşı ön yargılı değildir. Eğer alışırsa onu sokakta gezdirebilirsiniz. Kısa tüylü olduğu için çok fazla bakım ihtiyacı olmaz. Sert bir fırça ile haftada bir taramanız yeterli olacaktır. Tırnaklarının 15 günde bir kesilmesi önerilir. Siyam kedilerinde ağız bakımı çok önemlidir çünkü bazı diş hastalıklarına yatkındır. Bu nedenle dişlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Dişlerinin temizliği de önemlidir elbette, en az tüy bakımı kadar diş bakımına da özen göstermenizde yarar var. Fazla kilo Siyam kedisinin ömrünü sağlıksız kılar. Bu nedenle düzenli bir beslenme programı uygulamalısınız. Siyam kedileri oldukça temiz hayvanlardır, kendilerini yalayarak temizleyebilirler. Bu nedenle çok fazla bakım gerektirmez. Fazla tüy dökmezler.

Siyam kedilerinde çiftleşme dönemi

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi ortalama 1 hafta ile 3 hafta arasında sürer. İlk 3 gün sık idrar yaparlar. Dişi kedi genel olarak 6 ila 9 aylık, erkek kedi ise 6 ila 12 aylık sürede cinsel olgunluğa erişirler. Olgun dişi kedi yılda birkaç kez kızgınlık dönemi geçirir.

Benzer Yazılar