Köpekler Hakkında Bilgi
Yaşlı Köpeğimi Nasıl Mutlu Edebilirim? 10.09.2021

Hemen her yazımızda köpek bakımına dair ipuçları veriyoruz; kimi zaman sağlıklarından bahsediyoruz, kimi zaman mama seçimlerine değiniyoruz. Kimi zaman veteriner kontrolünün öneminden bahsederken kimi zaman ödül mamaları hakkında faydalı bilgiler veriyoruz. Bunların tamamı pet dostumuzun fiziksel sağlığı bakımından önem arz ediyor fakat ya ruh sağlığı? Köpekler, duyguları yoğun olan ve hassas kalpli canlılardır. Bugün en tehlikeli ırklarda bile bir hassas nokta mutlaka vardır. Köpekler duygularını hareketleri ile belli eden canlılardır ancak biz kimi zaman bu sinyalleri alamayabiliriz. Hal böyle olunca fiziksel açıdan ona çok iyi bakarken ruhsal açıdan onu yalnız bırakabiliriz. Ev dönünce oynayacağımız 5 dakikalık bir oyunun bile onun ruh sağlığına ne kadar iyi geldiğini zaman zaman unutabiliyoruz. Hayat gailesine kapılıp yalnızca suyunu mamasını verdiğimizde ona baktığımızı düşünüyor oluyoruz. Elbette fiziksel gelişimi ve sağlığı çok önemli ve bu konuda önlemler aksatılmamalı. Ancak ruh sağlığı da bir o kadar üzerinde durulması gereken bir konudur. Köpeklerde depresyon oldukça sık görülür. Kimi zaman ilgisizlik, kimi zaman sevgisizlik, kimi zaman sahibini kaybetme ya da yalnız bırakılma gibi konular yüzünden tetiklenir. Öyle ki, köpeğin ölümüne kadar yol açabilecek kötü tablolara neden olabilir. Bu nedenle köpeklerin ruh sağlığına da en az beden sağlığı kadar dikkat etmek gerekir. Bugün konumuz, belki de en ihtiyaç duyduğu zaman onun yanında olmamızın önemi yani bir diğer deyişe; yaşlılıkta bakım.

Yaşlı köpek bakımı

Her canlı gibi köpeklerin de belli bir hayat döngüsü vardır. Zaman içerisinde tıpkı bizler gibi duyu kayıpları olabilir, yorgun olabilir, eski enerjik günlerinden eser kalmayabilir. Bir zamanlar siz eve geldiğinizde ortalığı ayağa kaldıran köpeğiniz, yaşın verdiği etki ile yerinden kalkmayıp yalnızca kuyruk sallayabilir. Bu yaşamın doğal bir döngüsüdür. Köpeklerde yaşlanma kaçınılmaz olsa da ona yapacağımız doğru bakımlarla geri kalan ömrü çok güzel geçirilebilir. Yaşlı köpekleri mutlu etmenin yollarına geçmeden önce yaşlı köpek bakımından biraz bahsedelim. Yaşlılık, köpeklerin hassas dönemlerinden biridir. Eskisi gibi hareket edemeyebilirler ya da enerjileri yerinde olmayabilir. Duyu kayıpları yaşanabilir örneğin köpeklerde katarakt yaş almayla ilerleyen bir süreç olabilir. Köpeğiniz yaş aldıkça duyularında birtakım kayıplar olabilir. Daha az görebilir, daha ağır hareket edebilir, daha az havlayabilir ve benzeri gibi. Bu noktada önce fiziksel olarak bakımının eksiksiz yapılması önemlidir. Yaşlı köpek mamaları, köpeğinizin yaşlılık döneminde ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri ona sağlayacaktır. Yanı sıra yorgun olan organlarını yormayacak şekilde formüle edilmiştir. Bu sayede hazmetmekte, sindirmekte zorlanmayacaktır. Yaşlı köpek mamasının yanı sıra veteriner hekiminizin önereceği bazı takviye gıdalardan da destek alınabilir. Veteriner hekiminiz belki bu süreçte vitamin takviyesi yapmak isteyebilir. Özellikle yaşlılık sürecinde veteriner hekim kontrolü çok önemlidir. Olası bir duyu sorununun tespiti ve tedavisi önem taşır. Örneğin gözünde bir sorun varsa, erken teşhis ile bu durumun ilerlemesi durdurulabilir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki ileri seviyelerde tedavi her zaman mümkün olmayabilir. Örneğin köpeğinizde katarakt oluşumu varsa ve ilerlemişse, ameliyat için köpeğinizin yaşı buna müsaade etmeyebilir. Bu noktada da ne yazık ki geç kalınmış olur ve görme kaybı kaçınılmaz hale gelir. Bu nedenle köpeğinizin özellikle belirli bir yaşa ulaştıktan sonra düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne gitmesi çok önemlidir. Bir diğer bakım ise cilt bakımıdır. Köpeğinizin tüyleri eskisi kadar sağlıklı olmayabilir, zamanla cansızlaşabilir. Bu noktada cilt ve deri bakımı önem kazanacaktır. Köpeğinizin deri sağlığını ihmal etmemeniz önemlidir. Bu saydıklarımız ve çok daha fazla işin “fiziksel” boyutu. Biz bu yazımızda biraz da ruhsal boyuta değinmek istiyoruz.

Yaşlı köpekler nasıl mutlu olur?

Köpeğiniz belirli bir yaşa geldikten sonra sevgi ve ilgiye daha aç bir hale gelir. Yaşlanıp köşesine çekildiği için onu sevmeyi bırakmanızdan korkabilir. Bu nedenle eskisinden daha duygusal ve hassas olabilir. Bu süreçte köpeğinizin ruhsal ve fiziksel konforunu sağlamanız için dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır. Yaşlı köpeğimi nasıl mutlu edebilirim sorusunun yanıtını birkaç madde ile verelim.

1 -    Dengeli bir beslenme programı ayarlayın

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi doğru bir beslenme rutinini benimsemek çok önemlidir. Köpeğinize veteriner hekiminizin önereceği mamalardan ya da vitaminlerden verebilirsiniz. Köpeğinize vitamin verirken mutlaka veteriner hekiminizin onayını almanız gerekir çünkü zaten ağırlaşan bünyesine aşırı yükleme yapmaktan kaçınmak lazım. Dengeli bir beslenme düzeninin benimsenmesi, sindirim sistemi sorunlarının da önüne geçilmesi demektir. Bu sayede köpeğiniz fiziksel olarak kendini iyi hisseder ve mutlu olur.

2 -    Sosyal ortamlar yaratın

Belki köpeğiniz eskisi kadar enerjik olmayabilir. Bu durum onun sosyalleşme isteğini de olumsuz etkileyecektir. Köpeğinizi ne kadar yalnızlıktan korursanız o kadar mutlu edersiniz. Örneğin kontrollü bir şekilde doğada vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Eskisi gibi yürüyemese de doğada yapacağı minik yürüyüşler onu mutlu edecektir. Bu sayede stres seviyeleri de azalacaktır. Diğer bir deyişle yapacağınız küçük yürüyüşler bile küçük köpeğinizi mutlu etmeye yetecektir.

3 -    Ona daha fazla zaman ayırın

Eskisinden daha fazla ilgiye ihtiyaç duyduğundan bahsetmiştik. Ona eskisinden daha fazla zaman ayırın. Onunla vakit geçirin. İlla oyun oynamak zorunda değilsiniz, onunla vakit geçirmek bile yetecektir. Örneğin onu sevin, okşayın, tüylerini tarayın. Onunla konuşun, sevginizi dile getirin. Emin olun ki sizi anlayacaklardır.

4 -    Ona özel aktivite yapın

En sevdiği oyunu, ona uygun hale getirebilirsiniz. Örneğin saklambaç oynamayı seviyorsa, yine oynayın. Sadece fiziksel açıdan onu zorlamayacak şekilde bir oyun uyarlaması yapmanız yeterli. Evin en uzak yerine saklanmaktansa, yakınlarda bir yere saklanıp sizi daha kolay bulmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin yaşına, fiziksel sağlığına bağlı olarak aktiviteleri ona uygun hale getirebilirsiniz. Bu sayede kendi kabuğuna çekilmek yerine oyun daha cazip gelecektir.

5 -    Şartlar ne olursa olsun ondan uzaklaşmayın

Köpeğiniz eskisi kadar aktif olmayabilir, eskisi kadar cana yakın durmayabilir. Fiziksel olarak eski görünümünde olmayabilir. Şartlar ne olursa olsun köpeğinizi sevmekten, ona ilgi göstermekten vazgeçmeyin. Köpeklerin en büyük ilacı sevgidir. Sevgi, bir köpeği hayata bağlayan en önemi unsurlardandır. Köpeğinizi her zaman sevmeye devam edin hatta yaşlandığında daha çok sevin. Onunla ilgilenmeniz, hala seviyor olmanız çok mutlu edecektir. Kendini bu süreçte yalnız hissetmeyecek ve ömrünün geri kalanını mutluluk içinde geçirecektir.

Benzer Yazılar