Kediler Hakkında Bilgi
Yavru Kedi Yetişkin Maması Yiyebilir mi? 26.08.2021

Konu yavru kedi beslenmesi olunca arama motorlarında onlarca farklı soruya denk geliyoruz; yavru kedi yetişkin yaş maması yerse ne olur, yavru kedi kısır maması yerse ne olur, 8 aylık kedi yetişkin maması yer mi, 10 aylık kediye yetişkin maması verilir mi ya da yavru kediye yaş mama verilir mi gibi sorular… Bu soruların aslında tek bir yanıtı var ki bugün yazı konumuz yavru kedi beslenmesi. Şunu öncelikle belirtmek gerekir ki yavru kediler özel bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu bakım, özellikle mama seçiminde çok daha farklı yollara gitmeyi gerektirir. Henüz dünyaya yeni yeni alışan yavru kedinin bir anda yetişkin gibi davranması beklenemez. Bu durum sadece hareketlerinde değil beslenme şeklinde de ön plana çıkar. Yavru kedilerin gelişimlerini sağlıklı bir şekilde tamamlamaları için özel bir bakıma ihtiyaçları vardır. Bu bakımda en önemli unsur da doğru beslenmesidir. Kediler yalnızca kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Mideleri hassas olduğu için insan yemeklerini sindiremezler. Yanı sıra kediye süt vermek de doğru bir seçim olmayabilir zira sütün içerisindeki laktozu minik mideleri sindiremeyebilir. Hal böyle olunca tekrar dönüp dolaşıyor ve aynı cümle üzerinde duruyoruz; kediler yalnızca kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Kedilerin sağlıklı gelişimleri sadece beslenme ile karşılanmaz mutlaka duygusal olarak da desteklemek gerekir. Onunla oyun oynamak, enerjisini atmasını sağlamak ve benzeri gibi şeylerle sağlıklı gelişimi destelenebilir.

Yavru kedi nasıl beslenir?

Yavru kedi beslemede öncelikle kaliteli mamalardan destek almak gerekir. Kaliteli mamaların içerisinde minik kedinizin gelişimini destekleyecek nitelikte vitamin ve mineral bulunur. Bebeklik döneminde vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme süreci geçirmesi önemlidir çünkü mama, gelişimine direkt yansıyacaktır. Kalitesi kedi mamaları ile kediniz yeterli vitamini almaz ve gelişimi çok da sağlıklı olmayabilir. Kedi ya da köpek gibi evcil hayvan sahibi olmak yalnızca bakımdan ibaret değildir; mama seçiminden veteriner kontrolüne kadar detaylı bir süreç gerektirir. Bu nedenle maddi ve manevi olarak kedinin tüm sorumluluklarını üstlenmek, ilk görevlerden biridir. Şimdi gelelim bugünkü konumuza… Yavru kedi yaş mama yer mi sorusunun yanıtına geçmeden önce yavru kedi mamasıyla yetişkin kedi maması arasındaki farklara değinelim.

Yavru kedi maması ile yetişkin kedi maması arasındaki farklar nelerdir?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi aralarındaki en önemli farklardan biri besin değerleridir. Yavru kediye yetişkin maması vermek anında olumsuz etkileri ortaya çıkarmaz ancak zamanla gelişiminde yavaşlığa neden olabilir. Yavru kedi mamaları, yetişkin kedi mamalarına oranla çok daha yüksek protein ve yağ asidi içerir. Kedi mamalarında bulunan taurin maddesi miktarı da yavru kedi mamalarında daha yüksektir. Tüm bunlar yavru kedinin sağlıklı  bir şekilde büyümesini desteklemek içindir. Kediler yavruluk dönemlerinde çok daha fazla vitamin ve minerale ihtiyaç duyarlar. Yavru kedilerin yetişkin maması yemesi uygun değildir ancak tam tersi tabloda da uygun değildir yani yetişkin bir kedinin de yavru kedi maması yemesi sağlıklı olmayacaktır. Çünkü yavru kedi mamasının içerisinde bulunan yüksek miktarda vitamin ve mineral, yetişkin kedilerde obeziteye yol açabilir ki kedilerde obezite ciddi bir sağlık sorunudur.

Özetle yavru kediler yalnızca yavru kedi maması ile beslenmelidir. Aksi durumda ölümcül bir etki oluşturmaz ancak gelişimi bakımından çok da sağlıklı olmaz.

Benzer Yazılar