Kediler Hakkında Bilgi
Yavru Kedim İshal Oldu, Ne Yapmalıyım? Kedi İshali Nasıl Geçer? 22.02.2022

Yavru kedilerde ilk zamanlarda karşılaşılan sorunlarda biri ishaldir. Her ne kadar onu iyi mamalarla besleneniz de hatta gözünüzden bile sakınsanız ishal olması olasıdır. Yavru kedilerde ishal, üzerinde durulması gereken bir sağlık sorunudur. Kontrol altına alınmazsa hayati boyutta önem arz edebilir. Şunu baştan bilmek gerekir ki yavru kediler de tıpkı diğer evcil hayvanlar gibi sindirim rahatsızlıkları yaşayabilirler. Yavru kedilerde ilk akla gelen hastalıklardan biri ishaldir. Yavru kedilerin ishal olması doğal bir durumdur ancak temelinde yatan nedenin tespit edilebilmesi için veteriner hekim kontrolü şarttır. Yavru kediler neden ishal olur, yavru kedilerde ishal nasıl geçer gibi başlıklara değineceğiz. Öncelikle yavru kedilerin ishal olma sebepleri hakkında kısaca bilgiler verelim.

Yavru kediler neden ishal olur?

Yavru kediler çevresel nedenlerden ya da diyetlerinden kaynaklanan bazı mide ve bağırsak sorunları yaşayabilirler. Henüz gelişme çağında oldukları için mideleri her besini sindiremeyebilir. Bunu neticesinde bazı bağırsak sorunları oluşabilir. Bunlardan ilki ishaldir. Yavru kedilerde ishal pek çok farklı nedenden gerçekleşebilir. Özellikle kronikleşen, 2 günden fazla süren ishaller ciddiye alınmalıdır. Yavru kedim ishal oldu ve kusuyor diyorsanız en kısa sürede durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır. Yavru kedilerin ishal olmasının altında yatabilen nedenlerden birkaçını sizler için derledik.

1-      Beslenme şekli

Temel besin kaynağı olan mama değişimlerinde bazı sorunlar yaşanabilir. Piyasada pek çok farklı çeşitte kedi maması bulunur. Yavru kedi mamaları arasında yapılan bir değişiklik, kedinizin midesinde ve bağırsaklarında hassasiyete yol açabilir. Diğer bir deyişle beslenme değişikliği, kedilerde ishale neden olabilir. Yavru kediniz ilk başlarda yalnızca kendi mamasına gereksinim duyar. Yavru kediler için özel olarak formüle edilen mamalar, kedinizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri barındırır. Mama haricinde vereceğini herhangi bir yiyecek midesinde hassasiyet yaratabilir. Yavru kediler zaten hassas bir mide ve bağırsak sistemine sahip olduğundan bu yiyecekleri sindiremeyebilir. Mide ve bağırsaklarındaki hassasiyete bağlı olarak ishal görülebilir. Bu durumda yapılması gereken ilk şey durumu vakit kaybetmeden veteriner hekime bildirmektir. İshalin kendiliğinden geçmesini beklemeyin ki iş kronik bir hal almasın. İshal olduğunda hemen veteriner hekiminize bilgi verin ve kendisinin yönlendirmesi doğrultusunda hareket edin.

2-      İlaçların yan etkileri

Yavru kediler bazı sağlık sorunları yaşayabilirler. Henüz yeni yeni hayata merhaba dedikleri şu dönemde doğuştan ya da sonrada gelişen sağlık sorunları olabilir. Bu noktada eğer veteriner hekim bir ilaç verdiyse, o ilacın yan etkisi olarak karşımıza ishal çıkabilir. Tıpkı insanların kullandığı bazı ilaçlarda olduğu gibi yavru kedi ilaçlarının bazıları da ishale yol açabilir. İlaçların en sık görülen yan etkilerinden biri ishaldir. Reçete edilen bir ilacın yan etkisinin ishal olması doğaldır ancak yine de durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır. Bazı durumlarda ilaç değişikliğine gidilebilir. Bu doğal bir yan etki diyerek beklemeyin direkt olarak yan etkilerinin her birini veteriner hekiminize izah edin.

3-      Yavru kedilerde iç parazit

Parazitler her canlının muzdarip olduğu sorunlardan biridir. Özellikle yavru kedilerde bazı iç parazitler görülebilir. Yavru kedilerde iç parazit varlığı, ishale neden olan faktörlerim başında gelebilir. Bağırsakta konumlanan parazitler, bağırsak florasına doğrudan etki edebilir. Bağırsakları tahriş eder ve ishale neden olur. Yavru kedilerdeki parazitler, ishale neden olan faktörlerden biridir ve tedavi gerektirir. Veteriner hekimin yapacağı tetkikler neticesinde bir parazit varlığı söz konusu ile ona göre bir tedavi uygulanır ve bu sorun hızlıca çözüme kavuşur.

4-      Yavru kedilerde stres

Kediniz yalnızca size değil bilmediği bir dünyaya alışmaya çalışıyor. Hayatında hiç görmediği nesneler ve insanlarla karşılaşıyor. Her adımında farklı bir dünya aralanıyor. Haliyle bu büyük ve bilinmeyen dünya küçük bedeninde stres yaratabiliyor. Yavru kedilerde stres varlığı, fiziksel olarak birtakım etkenlere yol açabilir. Bunlardan biri de ishaldir. Rutinlerinde olan bir değişim, taşınma, yeni sahip edinme, seyahat ve benzeri gibi şeyler kedilerde stres oluşturabilir. Yeni bir çevreye girmeleri, yeni bir ortama adapte olmaları ilk zamanlar biraz stresli günler yaşamalarına yol açabilir. Bunun neticesinde de ishal olabilirler. Strese neden olan faktörler ortadan kaldırıldığında, ishali de düzelecektir.

5-      Yavru kedilerde zehirlenme

Yavru kediler meraklı canlılardır ve muhtemelen etraflarında gördükleri her şeyi deneyimlemek isterler. Bu kimi zaman bir bitki de olabilir, kenarda köşede kalmış bir yiyecek de. Bazen sırf merak ettikleri için yabancı cisimleri bile yutabilirler. Bu merak konusu yavru köpeklerde de çok olur hatta. Yavru bir köpek sırf merak ettiği için bir düğmeyi de yutabilir bir çorabı da! Evet, kulağa ilginç geliyor olsa da neyi ne zaman ağızlarına atacakları belli olmaz. Yavru kedilerde görülen zehirlenme ishale yol açabilir. Örneğin bir bitki dikkatini çektiyse ve onu yediyse ishal olabilir. Yavru kediler de yavru köpekler de bu nedenle sürekli göz önünde tutulmalıdır ki olası kazalar yaşanmasın. Yavru kedilerde görülen ishal, bir zehirlenme sonucunda olabildiği gibi besin alerjileri, vitamin eksiklikleri ve benzeri gibi sorunlardan da kaynaklanıyor olabilir. İshal, üzerinde durulması gereken bir sağlık sorunudur. Başlı başına bir hastalık değil ancak ciddi hastalıkları işaret eden bir belirti olabilir. Bu nedenle yavru kediniz ishal olduysa durumu geç olmadan veteriner hekime bildirmenizde yarar olacaktır.

Yavru kedilerde ishal nasıl geçer?

Yavru kedilerde ishal, tedavisi olan bir belirtidir. Öncelikle ishalin neden kaynaklandığına bakılmak gerekir. Eğer bir zehirlenmeyse ona göre bir tedavi uygulanır. Yavru kedilerde ishalin tedavisi ilk olarak nedenine bağlıdır. Veteriner hekim tarafından yapılan muayenenin ardından ishal nedeni ortaya çıkar ve ona göre tedavi başlar. Kedilerde ishal tedavisi farklı tedavi yöntemleri ile yapılabilir. Bazen diyetlerindeki lif oranı arttırılabilir, bazen de vücuda sıvı desteği verilebilir. Bazı durumlarda veteriner hekim ilaç tedavisine de gidebilir; verdiği ilaçlar neticesinde ishal geçer. İshal tedavisi olan bir sağlık sorunudur. Bazı zamanlarda ishale başka belirtiler de eşlik edebilir. Örneğin dışkıda kan, halsizlik, iştah kaybı ve ateş de görülüyorsa iş daha ciddi olacaktır. Sebebi ne olursa olsun, ishal ya da yukarıda saydığımız belirtilerden biri veya birkaçı görülüyorsa mutlaka durumu veteriner hekime bildirmenizde yarar olacaktır. Yavru kedilerde ishal her zaman evde tedavi edilemez çünkü ishalin sebebini yalnızca veteriner hekim söyleyebilir. Eğer ciddi bir sağlık sorunun belirtisi ise evde tedavi yerine mutlaka doktor muayenesi gerekecektir. Yani yavru kedi ishal evde tedavi yöntemi yerine veteriner hekim kontrolü daha uygun olacaktır. Unutmayın ki en doğru bilgi daima veteriner hekimden alınmalıdır.

Benzer Yazılar