Kediler Hakkında Bilgi
Kedim Şeker Yedi, Ne Yapmalıyım? 01.02.2022

Kedilerin meraklı canlılar olduğu bir gerçek. Hatta yediğiniz, içtiğiniz bir kenara ev eşyalarından kişisel eşyalara karşı hep bir merak eğilimleri vardır. Evet, kediler vakitlerinin büyük bir çoğunluğunu ya uyuyarak ya da kendilerini temizleyerek geçirirler ancak aradaki boşluklar da yaramazlık yapmak ve merak duygularını gidermek için idealdir! Kedilerin karakteristik özellikleri, merak huylarını etkileyecektir elbette. Bazı kediler için dünya uyuma, dinlenme, sessizlikte oturma, kendini temizleme, yeme ve içme üzerine kuruluyken bazı kediler için macera doğar doğmaz başlar. Kedilerdeki merak duygusu kimi zaman sağlıklarını tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle evde uzun süre sessiz kalan ya da bir yerleri kurcalama huyu olan kedileri daima takip etmekte yarar olacaktır. Evet, bu zaman zaman yorucu olabilir ancak günün sonunda sağlığından olmasından iyidir. Kedilerin merak duygusu bir gıdaya, bir kişiye, bir eşyaya, bir bitkiye ya da başka bir canlıya karşı olabilirken çoğunlukla yiyecekler üzerinde de bu merak duygusu yaşanabilir. Kedinizin ilgisini bir yiyecek çekebilir ve bunun tadına bakmak isteyebilir. Özellikle sizin yediğiniz bir yiyecekse merak duygusu daha da artabilir zira kedilerin sahipleri üzerinde de merak duyguları olabilir. Ne yediğinizi merak ettiği için sizin yediğiniz bir şeyin tadına bakmak isteyebilir. Bunun altında açlık duygusu yatmaz çoğunlukla, bu işler tamamen merak işleridir! Kediler, yalnızca kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. İhtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri kendi mamalarından sağlarlar. Kedilere ev yemeği vermek oldukça sakıncalıdır. Mideleri her yemeği sindiremez hele ki ev yemeklerindeki baharat ve tuz oranını düşünürsek durum daha da korkunç bir hal alabilir. Kediler kendi mamaları ile sağlıklı olurlar. Ev yemekleri vermek kediler için sakıncalıdır. Bazı meyveler, sebzeler kediler için faydalı olabilir tabi. Ancak bunların da tuzsuz, sossuz ve haşlama olması önemlidir. Kedilerin mama haricinde yiyebileceği besinleri daha önce bir blog yazımızda paylaşmıştık. Yazıyı okumak için aşağıdaki linke TIKLAYIN.

https://www.petipet.net/blog/kediler-hangi-meyveleri-yiyebilir

Bugün ise sizlerle kedilerin en merak duyduğu yiyeceklerden biri olan şeker ve tatlıları ele alacağız. Kediler zaman zaman siz farkında olmadan şeker yiyebilir ya da mutfak tezgâhındaki tatlıya birden sıçrayıp tadına bakabilir. Böyle bir durumda anında müdahale etmeniz gerekir. Şunu bilin ki kedilerin tatlıya bir gereksinimleri olmaz. Yani bizim gibi aniden gelen tatlı krizleri ya da canının tatlı çekmesi gibi bir şey söz konusu olmaz. Haliyle onun için üzülüp         “belki canı çekmiştir” diye üzülmenize gerek yok. Kediniz tatlının rengini, dokusunu ya da şeklini merak ettiği için yemek istemiş olabilir. Kediler şeker yediğinde anında bir etki gözükmeyebilir ancak bu şeker yeme durumu bir alışkanlık haline gelirse ilerleyen dönemlerde sağlığını tehdit edecek ciddi riskler doğuracaktır. Kediler tatlı yerse ne olur sorusunun yanıtı ile devam edelim.

Kediler tatlı yerse ne olur?

Bazı kediler kokusunu, dokusunu sevdikleri için tatlı yemek isteyebilirler. Ayrıca sahipleriyle bağ kurdukları için sizin yediğiniz ne varsa onlar için merak konusu olacaktır. Kedilerin dondurma yemesi ya da tatlı yemesi sempatik gibi görünse de sağlıkları açısından ciddi sorun teşkil edecektir. Bazı durumlarda kedilere şeker vermek bir sağlık sorunu gereği mecbur olabilir. Kediniz ciddi bir hastalık geçirdiyse ve iyileşme sürecinde yorgunluktan muzdarip ise kan şekeri seviyesi düşebilir. Her zaman bu durum geçerli değildir ancak nadiren de olsak kedilere hastalıktan sebep şeker verilebilir. Ancak bu ezbere yapılacak bir durum değildir mutlaka veteriner hekiminizin onayı ve kontrolü gereklidir. Bu nedenle kedinize şeker vermeden önce mutlaka veteriner hekim onayı almanız gerekir. Kediler şekerlerden ciddi oranda zarar görürler. Bu durum ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına kadar varabilir. Kedilerin şekeri fazla tüketmesi ve çok sık tüketmesi ciddi sağlık sorunları oluşturur. Bunlardan birkaçını aşağıda paylaşalım.

1-      Kedilerde obezite

Kedilerin sağlığını tehdit eden en önemli hastalıklardan biri obezitedir. Kediler aşırı hareketli olmayabilir ya da köpekler gibi her gün sokağa çıkıp bir aktivite yapamayabilirler. Vakitlerini yemek yiyerek, uyuyarak ya da kendilerini temizleyerek geçirebilirler. Bazı zamanlarda oyun oynasalar da bu egzersiz yeterli gelmeyebilir. Aşırı yenen mamalar yakılamadığında da kilo almaya başlarlar. Kedilerde obezite en ciddi sağlık sorunlarından biridir çünkü vücudundaki hemen hemen tüm organlar bundan nasibini alır. Kediler çok fazla tatlı tükettiklerinde de obezite durumu ile karşı karşıya kalabilirler. Kediler çok tatlı tükettiklerinde ciddi oranda karbonhidrat alırlar. Bu da vücutta değişimlere yol açar. Kedinizin vücudunda yağ birikir ve obeziteye yol açar. Kedilerde obezite mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur çünkü hayati tehlike doğurabilecek boyuttadır.

2-      Kedilerde şeker hastalığı

Kedilerde şeker hastalığı da en az obezite kadar ciddi bir sağlık sorunudur. Kediler tatlı yediklerinde onun tadını net olarak algılayamazlar bu nedenle ne kadar tatlı yerlerse yesinler bundan bir rahatsızlık duymazlar. Kediler aşırı tatlı yediklerinde şeker hastalığı gündeme gelebilir. Pankreas sorunları yaşarlar ve ilerleyen zamanlarda sağlıkları olumsuz etkilenir. Kediler bir sonraki aşamada artık diyabet hastası olabilir ve yaşam kalitesi ciddi anlamda düşebilir.

3-      Kedilerde körlük

Aşırı şeker yeme durumu köpeklerde olduğu gibi kedilerde de görme kaybına yol açabilir. Kediler düzenli olarak şeker ya da tatlı tüketirlerse gözlerinde sorun oluşur. Yüksek kan şekeri ya da diyabete bağlı olarak görme kaybı yaşayabilirler. Kedilerin görme kaybı yaşaması, hayat kalitelerinin önemli ölçüde düşürecektir.

4-      Kedilerde zehirlenme

Tatlılar ve şekerler, kedilerde görülen zehirlenme nedenlerinden biri de olabilir. Genel olarak çikolata türleri, kedilerde zehirlenmeye yol açabilir. Çikolata gibi tatlılar, kedilerin kan basıncında önemli değişikliğe neden olur. Yüksek dozda çikolata ya da şeker yediğinde kedilerde zehirlenme görülebilir. Eğer kedinizin şeker yediğinden ya da tatlıyı fazla yediğinden şüpheleniyorsanız, belirti göstermesini beklemeden direkt olarak onu veteriner hekiminize götürmenizde yarar olacaktır. Veteriner hekiminize yol boyu bilgi vermeyi de ihmal etmeyin. Kedilerin aşırı şeker tüketmesi ya da çikolata ve benzeri tatlıları yemesi ciddi zehirlenme oluşturabilir. Bu nedenle dikkatli olmanızda ve beklemeden veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır.

5-      Kedilerde idrar yolu hastalıkları

Kedilerde sık görülen hastalıklardan biri de idrar yolu hastalıklarıdır. Kedilerin böbreklerinde yaşanan bir sorundan kaynaklanabilir. Şeker ve tatlı, bir nevi böbreğe de baskıdır. Bu nedenle fazla tatlı tüketmesi, kedilerde idrar yolu sorunlarına da yol açabilir. Kedilerin tatlı ve şekeri aşırı yemesi yalnızca yukarıda saydığımız hastalıklara yol açmakla kalmaz. Tüm bunların yanı sıra kedinizin bağışıklık sisteminde düşük görülebilir. Ciddi alerji durumlar da gelişebilir. Fazla şeker ya da tatlı tüketen kedilerin yaşam kalitesi düşer ve erken ve hızlı yaşlanma görülebilir. Kedilerde şeker tüketimi sağlıklarını tehdit eden en önemli unsurlardan biridir.

Benzer Yazılar