Köpekler Hakkında Bilgi
Yavru Köpeğim Her Şeyi Yiyor; Ne Yapmalıyım? 22.09.2021

Yavru köpeklerde en sık görülen durumlardan biridir. Yavru köpeklerin yeme sınırı yoktur desek yeridir! Bir gün çorabınızın tekini yiyebilir, bir gün şeftali çekirdeği yutabilir; dışarı çıkarırsınız çimenleri yer, hiçbir şey bulamasa evde bulduğu düğmeleri ağzına atar! Köpekler için en tehlikeli zamanlardan biri bu her şeyi yeme dönemidir. Eğer siz ne yediğini fark etmezseniz, köpeğinizin de midesi bu yabancı cisimleri sindiremeyeceğinden ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Yavru köpeği daima göz önünde bulundurmakta yarar var. Zamanla huyunu anlayacak ve ondan neyi gizlemeniz gerektiğini anlayacaksanız tamam ama bu süreç neden böyle ilerliyor? Yani köpek her şeyi yiyor ama neden? Bugün yavru köpeğinizin neden her şeyi yemeye çalıştığını anlatacağız. Yavru köpeğinizin bulduğu her şeyi yemesinin altında pek çok neden yatıyor olabilir.

Köpeğim sürekli yerden bir şeyler yiyor!

Yavru köpekler buldukları her objeyi ağızlarına götürürler. Diğer bir deyişle dünyayı “ağızları” ile keşfederler. Genellikle çiğnemek isterler ve objeleri yutarak neyi yiyip neyi yiyemediklerini keşfederler. Köpek yavruları içgüdüsel olarak “keşif” dönemlerini yaşarlar. Ancak bu keşif dönemi zaman zaman hayatlarını tehlikeye sokabilir. Köpeklerde tıkanmalar, zehirlenmeler görülebilir. Köpeğinizin yediği şeyler kimi zaman bir obje olabilirken kimi zaman ot, çimen ve hatta kedi dışkısı bile olabilir. Köpeklerde ot yeme sıklıkla rastlanan bir durumdur. Köpeğinizle dışarı çıktığınızda onun en keyif aldığı şeylerden biri etrafındaki her şeyi koklamaktır. Ancak bu koklama sırasında göz açıp kapayıncaya kadar bazı şeyleri ağzına da atabilir. Köpekler ot yemeyi severler genellikle. Bunun nedeni bazı köpeklerin ot tadını sevmesinden kaynaklanır. Yenilen otun fazla kaçırılması durumunda köpeklerde ishal görülebilir. Bazı bitkiler köpekler için zararlı olabilir ve zehirlenmelere yol açabilir. Bu nedenle köpeğinizin dışarda ot yemesine izin vermemenizde yarar olacaktır. Ot her ne kadar masum görünse de içinde zehirli olanları da olabilir.

Köpeklerde dışkı yeme!

Köpeklerde dışkı yeme de sık görülen köpek davranışlarındandır. Köpeğiniz kendi dışkısını da yiyebilir, bir kedinin dışkısını da! Her yaştan köpekte dışkı yeme davranışı görülebilir. Yavru köpekler özellikle kedilerin dışkılarını yemeğe meyilli olabilir. Yanı sıra at dışkısı da dikkatlerini çekebilir. Köpeklerin dışkı yemesinin başlıca nedenlerinden biri “merak”tır. Ancak bu durum çok ciddi tehlikeleri de beraberinde getirir. Yavru köpeğiniz dışkı yiyorsa bu davranışını hemen önlemeniz gerekir ki bu durum yetişkinliğinde de devam etmesin.

Yavru köpeğimin her şeyi yemesini nasıl önlerim?

Ne yazık ki bu bir süreçtir. Köpeğinizi gözünüzün önünden ayırmasanız bile kaşla göz arasında yine ağzına bir şey atabilir. Bu durumda yapılması gereken en basit şey köpeğinizin yeme ihtimali olan şeyleri etraftan kaldırmaktır. Minik biblolar, plastik küçük şeyler, küçük eşyalar ve benzeri gibi şeyleri bir süreliğine köpeğinizin göz hizasından uzak tutun ya da uzanamayacakları yere konumlayın. Köpeğinize mamasını yeteri miktarda verdiğinize emin olun bazı durumlarda açlık da her şeyi yemesine yol açabilir çünkü. Veteriner hekiminizle mama saatlerini ve miktarlarını konuşun ve doğru zamanda doğru ölçülerde mamasını ve suyunu verin. Köpeklerde her şeyi yeme durumu, köpeğiniz büyüdükçe azalacaktır merak etmeyin köpeğiniz hayat boyu her şeyi yemeyecek! Ancak bu sürenin sizin ve köpeğiniz için en sağlıklı geçmesini sağlamanız şart. Bunun da en etkili yolu evde yemesi potansiyel olan şeyleri ortadan kaldırmak. Köpeğinize bir de çiğneme kemiği almayı deneyin. Dişleri kaşındığı için her şeyi kemirmek istiyor ve kemirirken yanlışlıkla yutuyor da olabilir. Köpekler için çiğneme kemikleri oldukça işe yarar; hem dişinin kaşıntısını alır hem de etrafa olan ilgisini azaltabilir. Bu süreç köpeğinize “hayır” komutunu öğretmek için en ideal zamandır. Köpeğinize sert bir dille hayır komutunu öğretin. Her hamlesinde “hayır” deyin. Bir süre sizi dinlemeyebilir ve kendi dediğini yapabilir. Ancak zamanla bunu öğrenecek ve artık komutu olacaktır. Eğer yeme boyutu artık tehlikeli bir hal aldıysa ve işin altından kalkamıyorsanız veteriner hekiminize mutlaka durumu danışmalı ve kendisinin önerilerini dinlemelisiniz.

Benzer Yazılar