Köpekler Hakkında Bilgi
Yavru köpek neden ısırır? Isırması nasıl engellenir? 21.02.2020

Son zamanlarda köpek yerine yavru bir panter ya da erişkin olmasına ramak kalmış bir aslan sahiplendiğinizi mi düşünüyorsunuz? Ellerinizde ısırılmadık yer mi kalmadı? Cinnet getirmeye 5’mi var? Ben nerede hata yaptım diyerek kendinizi sahillere mi vuruyorsunuz? Sakin olun, panik yapmayın ve elinizdeki kemiği usulca yere bırakın… Şimdi her şeyi çözeceğiz…

Öncelikle iyi haber ile başlayalım; siz bir yavru köpek sahiplendiniz, merak etmeyin büyüyünce bir pantere dönüşüp size hayatı zindan etmeyecek. Sadece yaşının, pardon ayının gerektirdiği kadar yaramaz o kadarcık. Yavru köpekler neden ısırır sorusunun yanıtı ile başlayalım işe. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki bu doğal bir davranıştır. Yani sadece sizin köpeğinize özgü değil bu ısırma durumu. Sürekli olarak sizi ısırmasının birkaç nedeni var;

  • En bilinen nedeni dişlerinin kaşınıyor olması. Yavru köpeklerde diş çıkarma, ne yazık ki sancılı bir dönemdir. Çok fazla kaşınır ve bu kaşıntıyı gidermek için gerekirse koltuk bile kemirebilirler.
  • Etrafını keşfetmesinin bir yolu ne yazık ki kurcalamaktan geçer. Yani köpeğiniz bir şeyleri ısırarak tanıyabilir, parçalayarak çözebilir. Bu bir anlamda keşiftir.
  • İlgi istemek ciddi bir sorundur. Yavru köpeğe ne kadar ilgi gösterseniz de ne kadar onunla oynasanız da o bitti demeden bu oyun bitmez. Durmaksızın oyun oynamak ister. Bunu size anlatmanın yollarından biri de ısırmaktır.
  • Canı sıkılıyor olabilir. Kulağa ilginç geldiğinin farkındayız ama köpeğiniz canı sıkıldığı için de sağa sola sataşıyor olabilir. Sadece diş kaşıntısına bağlamamak lazım yani…

Bu devran böyle gitmez farkındayız. Her yer salya, ellerimiz paramparça… Yok mu bunun bir çözümü? Var. Şu yöntemleri denemeye ne dersiniz?

  • Hayır!

Hayır komutu uzun vadede hayat kurtaracaktır. Önceleri ezberlemesi ya da anlaması zor olabilir ancak ilerleyen dönemlerde hayır komuta alıştı mı daha rahat edeceksiniz. Sizi her ısırdığında yüksek sesle ona hayır deyin.

  • Dikkatini dağıtın

Zaten yavru köpeklerin bir olaya çok konsantre oldukları pek görülmez. Dikkati dağınıktır ve her an dağılmaya da müsaittir. Siz de bu açıktan faydalanın. Isırmaya başladığı zaman dikkatini dağıtacak bir ses çıkarabilirsiniz örneğin ya da sevdiği bir oyuncağı birden önüne atabilirsiniz. Sizi bırakıp ona yönelecektir.

  • Diş kaşıyıcı edinin

Muhtemelen verdiğiniz her şeye bayılmayacaktır. Elleriniz, ayaklarınız ve hatta ayak bilekleriniz onun için her zaman daha cazip olacaktır. Ancak yine de köpek diş kaşıyıcı oyuncaklarından birini deneyebilirsiniz. Mesela bunların farklı formda olanları var; sosis şeklinde, tavuk budu şeklinde. Bir de içi vitaminli kemikler var. Hem dişlerinin kaşıntısını alır hem de köpeğinizin yiyebileceği bir şey olduğu için ona fayda sağlar.

  • Elinize kolonya sürün!

Köpekler yoğun kokuları sevmezler. Hele ki kolonyadan nefret ederler. Elinize onu rahatsız etmeyecek miktarda kolonya dökün. Yaklaşınca, koklayınca muhtemelen başka bir şeye yönelecektir. Kokusuna rağmen elinizi ısıracak kadar bu işe pati koymuşsa bu durumda ısırmasına izin verin ki kolonyanın acı tadını alsın ve rahatsız olsun. Yani biliyoruz çok sempatik yöntemler değil ancak yapacak bir şey yok; alışkanlık haline getirirse olan size olur çünkü.

  • Azarlamayın

Sanırız bu azarlamayın kelimesini köpek eğitimi boyunca sık sık kullanacağız. Onu azarlamak, bir çare olmayacaktır. Biz ona kısaca sert komut verin diyelim. Azarladıkça inada da bindirebilir çünkü. Her köpek cinsi kendi halinde olmayabilir. Ona gerçek patronun kim olduğunu göstermeniz için sert komutlar verebilirsiniz. Başka türlüsü zor olur çünkü…

Biliyoruz çok şeker ve ona hayır demeye kıyamıyorsunuz. Ancak unutmayın ki siz geçici değil uzun ömürlü ev arkadaşlarısınız. Bu nedenle ona bazı şeyleri öğretmek için en büyük şansınız yavruluk dönemi. Mıncık mıncık seveceğiniz, sonsuz sevginizi vereceğiniz uzun yıllar var önünüzde… Şimdi eğitim zamanı…

Benzer Yazılar