Köpekler Hakkında Bilgi
Barınaktan Köpek Sahiplenme Şartları 02.08.2021

Küçük bir “can”ın hayatına dokunmak, yaşadıklarını unutturup ömrünün geri kalanını mutlu geçirmesini sağlamak bir hayata yapabileceğiniz en büyük iyiliklerdendir. Bugün sizlerle barınaktan köpek nasıl sahiplenilir, barınaktan köpek sahiplenmek ücretli midir, barınaktan hayvan sahiplenmek paralı mı, barınaktan kedi sahiplenmek ücretli mi, hayvan barınağı kuralları nelerdir gibi soruların yanıtlarını paylaşacağız. Öncelikle en sık sorulan sorulardan birinin yanıtı ile başlayalım söze; barınaktan köpek sahiplenmek, barınaktan kedi sahiplenmek ücretsizdir. İsterseniz barınağa mama yardımında bulunabilirsiniz ancak sizden bir ücret beklentisi olmayacaktır. Barınaktan köpek sahiplenme şartları farklılaşabilir. Ancak bu sürecin zorlu koşullar gerektirmediğini ve bir cana dokunmanın çok kolay olduğu bilgisini de verelim. Barınaktan köpek sahiplendirme şartlarının ana amacı, hayvan dostlarımızı en iyi şekilde sahiplendirmektir. İstenen her “şart”, köpeğin doğru ellere teslimi içindir.

Barınaktan köpek nasıl sahiplenilir?

Kurum bazlı şartlarda değişiklik olabilir ancak genel olarak karşılanması istenen bazı hususlar vardır. Köpeklerin sahiplenme sonrası yaşayacağı mekân, köpeğin yaşayacağı adres, irtibat numaraları, iletişim bilgileri ve benzeri gibi detaylar istenir. Bunların yanı sıra bir form doldurulması talep edilir. Bu formda köpek dostun nerede yaşayacağı, farklı evcil hayvanlarla aynı evin içinde olup olmayacağı, gün içerisinde kaç saat yalnız kalacağı, tatil ve benzeri gibi durumlarda köpeğin nereye bırakılacağı ya da nasıl bir ortam sağlanacağı gibi sorular bulunur. Barınaktan sahiplenilen köpeğin ileride kısırlaştırılacağına dair de söz alınır. Bu sayede köpek ticaretinin önüne geçilmiş olur. Evcil hayvanın zamanı geldiğinde kısırlaştırılacağına dair taahhüt istendiği gibi herhangi bir durum karşısında köpeği sokağa bırakmayacağınıza dair de bir taahhüt istenir. Yukarıda da dediğimiz gibi köpek ticaretinin önüne geçebilmek için kısırlaştırma şartı konur. Barınak yetkilileri verilen yanıtların uygunluğunu değerlendirdikten sonra, başvuru için gerekli evrakları da kontrol ederek onay sürecini başlatırlar. Barınaktan köpek sahiplenirken istenilen şartlar, kurumlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir bunun da altını çizmiş olalım. Hayvan barınağı kurallarının amacı köpeklere “kalıcı” yuvalar sağlamaktır. Barınaktan alınan ve sonrasında ne yazık ki sokağa terk edilen onlarca can vardır. Bu durum köpeğin yalnızca yaşam şartlarını zorlaştırmakla kalmaz aynı zamanda psikolojik açıdan da depresyona girmesine yol açar. Köpeklerde depresyon, hayati boyutta önemlidir. Bu nedenle her zaman söylediğimiz gibi bir köpek bakmak yalnızca mama ve su ihtiyacını gidermekten ibaret değildir. Tüm bunlar ilgi ve sevgi ile çerçevelenmelidir ki köpek gerçek anlamda mutlu olsun.

Barınaktan köpek sahiplenmeden önce nelere dikkat etmek gerekir?

Barınaktan köpek sahiplenmeden önce o köpeklerin bir hikâyesi olduğunu unutmamak gerekir. Barınaktan köpek sahiplenmek, sonsuz hoşgörü gerektirir. Size alışması zaman alabilir, hırçın olabilir, geçmiş travmaları çok taze olabilir ve dahası silinemeyecek kadar büyük travmalar yaşamış olabilir. Köpeklerin hafızaları çok güçlüdür, yapılanı unutması zaman alacaktır. Size güvenmesinin de hemen çok kolay olacağını söylemeyelim. Size inanması, onu bırakmayacağınızı anlaması, ona zarar vermeyeceğinize emin olması zaman alacaktır. Barınaktaki köpekler yalnız fiziksel değil duygusal anlamda da şiddete uğramış olabilir; fiziksel yaraları sarmak belki kolay olabilir ancak duygusal yaraların kapanması zaman alacaktır. Huyunu hiç bilmediğiniz bir canı hayatınıza dahil ediyorsunuz. Zaman zaman zorluklar elbette olacaktır. Ancak şunu unutmayın ki köpek ve sahibi arasındaki en güçlü bağ “güven” bağıdır. Size güvendikten sonra, o da kendini toparlayacak ve daha mutlu olacaktır. Barınaktan köpek sahiplenmeden önce hoşgörü ve sabrı mutlaka cebinize koyun; yol boyunca ihtiyacınız olacaktır. Köpek sahiplenme bir bilinç işidir; geçici hevesler için bir hayvanın duyguları ile oynamak ona yapacağınız en büyük kötülüklerdendir. İlk günlerde ona çok daha fazla zaman ayırın; sizi tanımasını, evi tanımasını sağlayın. Etrafı gözlemlemesi için ona zaman verin. Gelir gelmez tuvalet eğitiminin anında sonuç vermesini beklemeyin örneğin… Zaman içerisinde tuvalet eğitiminde yol kat edeceksiniz ancak her şeyin çok hızlı olmasını beklemeyin. İlk günler belki mama yemekten çekinebilir, size korkarak yaklaşabilir ya da sizden kaçabilir. Bir köşede saklanan köpeği yerinden çıkarmanın en etkili yolu onunla konuşmaktır. Köpekler, sezileri oldukça güçlü canlılardır. Onunla konuşmanız, onu rahatlatacaktır. Ne olursa olsun köpeği hiçbir şey için zorlamayın. Aşırıya kaçan sevgi gösterilerinden, onu zorla eğitmeye çalışmaktan, yemek yemesi için zorlamaktan kaçının. Barınaktan köpek sahiplendiğiniz an onu ilk olarak veteriner hekiminize götürün ve tüm tetkiklerini yaptırın. Olası hastalıklara karşı bu sayede önlem almış olursunuz. Veteriner hekiminizin önereceği mama ve bakım şartları ile yeni arkadaşınıza yuvanızı açın. Bu noktada veteriner hekiminiz ile sık sık irtibatta olmanız önemli olacaktır zira dediğimiz gibi eğer hikâyesi olan bir hayvan sahiplendiyseniz ona nasıl yaklaşmanız gerektiğini veterinerinize danışabilirsiniz. Evet, belki bu yolda biraz zorlanabilirsiniz ancak güven duvarı aşıldığında, karşınızdaki patinin en büyük “iyiki”niz olduğunu da anlayacaksınız. Köpekler dosttur, köpekler sırdaştır ve bir köpeğin hayatını kurtarmak kendinize ve ona yapacağınız en büyük iyiliklerdendir. Köpeğinize verdiğiniz her sevginin, her şefkatin karşılığını fazlasıyla alacağınıza emin olabilirsiniz…

Benzer Yazılar