Bugüne kadar dış görünüşü ile hayran olduğumuz bir kediydi Birman. Cam mavisi gözleri, ihtişamlı kürkü, asil duruşu ile hep merak ve ilgi uyandırırdı. Ne zaman ki Birman kedisinin tarihini araştırmaya koyulduk o zaman işler çok daha farklı bir boyut kazandı. Farklıdan kastımız gizemli aslında. Çünkü Birman kedisi kutsal kedi olarak tanınacak kadar gizemli bir kedi. Aslında işe önce isimlerinden başlamak daha doğru olacak. Birman kedisi, Kutsal Kedi, Kutsal Burma Kedisi, Tanrıların Kedisi, Burma’nın Kutsal Kedisi, Birmanya’nın Kutsal Kedisi gibi isimleri var. En sık kullanılanı Birman kedisi. Kökeni net olarak bilinmiyor olsa da efsaneleri ile ünlü kedilerden. Birman kedilerinin Siyam ve Ankara kedisi ile akraba olduğuna dair görüşler var. Ancak yetiştiği coğrafya itibari ile bu sadece basit bir benzetmeden kaynaklanıyor olsa gerek.
Birman kedisi ilk olarak 1919 yılında Fransa’da ortaya çıktı. Hatta ilk ismi Sacre de Birmanie yani Birmanya’nın Kutsal Kedisi idi. Bir kediye bu kadar isim takıldığı görülmedi zannederiz bu bir ilk olsa gerek. Bu uzun isim daha sonradan kısaltılarak günümüzde de kullanılan Birman adını aldı. Sene 1967’de ise ayrı bir kedi ırkı olarak kabul edildi. Bazı kaynaklarda Birman kedisinin rahiplerin kedisi olduğu ve hatta Burma’daki eski Budist tapınaklarının vazgeçilmez sakinleri olduğu söyleniyor. Kedinin kökeni tam olarak bilinmese de Birmanya’ya ait olduğu söyleniyor. Sonrasında Fransa’ya götürüldüğü için pek çok kaynakta kökeninin Fransa olduğuna dair bilgilere rastlıyoruz. Tüm özellikleri ile tipik bir ev kedisi olmaları Birman kedilerini tüm dünyaya sevdirmiş ve popülerliğini arttırmış. Ülkemizde de hayran kitlesine sahip. Gerek dış görünüşleri gerek karakter özellikleri ile tercih edilen ev kedilerinden. Maden dış görünüşten bahsettik gelin şu detaylara bir inelim.
Birman kedisi fiziksel özellikleri
Birman kedisi için uzun ve sağlam yapılı bir kedi diyebiliriz. En dikkat çeken özelliklerinden biri kuşkusuz yuvarlak mavi gözleri. İlk başta Siyam kedisini andıran bir görünüşü vardır ancak Siyam ile farklıdır. Orta büyüklükte kedi türlerindendir. Tüyleri uzundur. Tüyün temel rengi beyaz ya da krem rengidir. Beyaz ya da krem üstüne noktalı, mavi, krem, çikolata, tekir, leylak gibi renkleri olabilir. Bu lekelenmelerin dağılımı ilginçtir. Kedilerin kulak, kuyruk, yüz ve bacaklarında görülür bu desenler. Noktalı kedilerin genel özelliklerinden biri doğduklarında bu beneklerin olmamasıdır, daha önce bahsetmiştik. Birman kedisinde de bu durum geçerli. Doğdukları zaman düz renkte doğarlar sonradan mühürlenme noktaları belirir. Bu noktalanma bazı ırklarda zaman ilerledikçe olurken Birman kedisinde 1 hafta gibi bir sürede yavaş yavaş kendini belli eder. Küçük patileri vardır. Genellikle patileri beyaz ya da krem renktedir. Gözleri yuvarlaktır ve safir mavisi olarak adlandırabileceğimiz maviliktedir. Ortalama ömürleri 13-14 yıl civarıdır. Gelelim kilosuna… Genellikle 4 ila 7 kilo arasında değişir. Gövde tüyleri dalgalı renktedir kuyruk yapısı ise orta uzunluktadır.
Birman kedisi karakter özellikleri
Birman kedisinin karakter özelliklerine ait detaylara geçmeden önce kendine özgü miyavlamasından bahsetmek isteriz. Biliyorsunuz kediler, köpeklere oranla daha konuşkan olabiliyor. Köpekler istediklerini havlayarak dile getirirken bazı kedi ırkları adeta sizinle konuşuyor hatta size laf yetiştiriyor. Bu kedilerden biri de Birman kedisi. Kendine özgü bir miyavlama şekli var. Yumuşak ve sevimli bir tona sahip. En büyük özelliklerinden biri takip etme huyu. Sessizce sizi takip eder ve sonrasında sizinle konuşmak için miyavlamaya başlar. Sahibini sever, insanları, misafirleri kısaca her canlı ile arası iyidir. Hatta ona arkadaş olması için bir kedi ya da köpek alırsanız buna mutlu bile olabilir bırakın saldırmayı… Keşif yapmak tam olarak Birman kedisine ait bir özellik.
Bazı Birman kedileri için “Kim bilir hangi deliğe girdi” sözünü tam anlamıyla kullanabiliriz çünkü bu kedilerin küçük deliklere girip bir de üstüne orada mahsur kalmak gibi huyları (!) olabilir. Bu nedenle eğer küçük delikler varsa evinizde siz buna sığamaz demeyin yine de üstünü kapatın ne olur ne olmaz. Kucak kedisi diyebiliriz Birman kedileri için. Severler kucakta olmayı. İlgiyi çok sever ancak sevmezseniz hayata küser gibi şeyleri yoktur. İlgi göstermezseniz üzülmez ancak kendini sevdireceği zamanı da çok iyi bilir. Zeki hayvanlardır bu nedenle kolay eğitim alırlar. Sırt üstü uzanıp karnını sevdirmeyi çok sever. Bakılması en kolay kedi türlerindendir. Neşeli ve konuşkandırlar. Geveze olmaları ile bilinirler desek abartmış olmayız. En büyük özelliklerinden biri araştırmacı ve meraklı oluşlarıdır. Çevrelerini analiz etmeyi, insanları takip etmeyi çok severler; neler olup neler bittiği konusunda bitmeyen bir merakları vardır diyebiliriz. Genellikle sahibinin kuyruğudur. Onun yanında dolaşır. Apartmanda beslemek için uygundur aynı zamanda çocuklarla da arası iyidir.
Birman kedisi bakımı
İpek yumuşaklığında uzun tüylere sahiptir. Bu nedenle bu güzel tüylerin matlaşmaması için güzel bir bakıma ihtiyaç duyar. Uzun olduğu için tüyleri dolaşabilir. Kıtık oluşabilir bu da tüy dökülmesi gibi sorunları doğurabilir. Banyo yapmayı sever, gerektiği zaman ılık su ile yıkayabilirsiniz. Diş fırçalaması ve ağız bakımı konusunda hassas olmalısınız. Diş eti hastalıkları önemlidir. Tırnaklarını 15 günde bir kesmeniz önerilir. Kilo almaya meyillidirler bu nedenle obezite karşı önlem alınmalıdır. Veterinerinizden kediniz için uygun beslenme programını mutlaka isteyin. Genel olarak sağlıklı kedilerdir. Özellikle şu hastalığa dikkat edin gibi bir şey diyemeyiz ancak genel olarak kedilerde rastlanan böbrek hastalıkları, kalp rahatsızlıkları ya da obezite gibi sağlık sorunlarına dikkat etmenizde yarar olacaktır. Her kedide rastlanacak diye bir kaide yok ancak yine de aklımızda tutmakta yarar var. Düzenli veteriner kontrolü, hayvan bakımının en önemli noktalarındandır.