Köpekler Hakkında Bilgi
Kalitesiz Köpek Mamasının Zararları Nelerdir? 01.03.2021

Şunu biliyoruz ki köpekler insan değildir ve köpek mamasına ihtiyaç duyarlar. Ancak kimi zaman köpek mamalarında olan yüksek fiyatlar nedeniyle ev köpek maması tariflerine ya da ucuz köpek mamalarına yönelebiliyoruz. Aslında anlık çözümler olarak “günü kurtardık” gözüyle bakıyoruz ancak uzun vadede köpeğimize büyük zarar veriyoruz. Kalitesiz köpek mamalarının olumsuz etkileri, mamayı yedikten sonra hemen belli olmaz ancak zaman içerisinde olan değişim ne yazık ki birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirecektir. Hayvan bakımı başlı başına bir sorumluluktur ve bu sorumluluk maddi manevi boyuttadır. Manevi olarak ona verebileceğiniz sonsuz şey sevgi olacaktır. İşin maddi boyutu da vardır; düzenli veteriner kontrolü, aşı takvimini aksatmamak, tüy bakımı, tırnak kesimi, alması gereken vitaminler ve varsa ilaçlar derken ciddi bir maliyet de ortaya çıkıyor. Köpek almadan önce düşünülmesi gereken en önemli şey tüm bu bakım sorumluluklarını yerine getirip getiremeyeceğinizdir. Köpek satın almak ya da köpek sahiplenmek yalnızca onu sevmekle olmuyor diğer bir deyişle; bakımının da kusursuz olması gerekiyor. Elbette bu  “kusursuz bakım” birtakım maliyetleri de ay sonunda gündeme getiriyor. Bugün bir kaliteli bir köpek maması, ciddi maliyetler doğurabiliyor. Bu noktada ev yemeklerine yönelim oluyor ancak köpeklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri ev yemekleri karşılayamayabiliyor. Elbette aralarda ev yemeği de verilebilir ancak çok nadir olması gerekir keza köpeklere ev yemeği vermenin de birtakım sağlık sorunlarına yol açtığı bir gerçek. Köpeğinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri onu kaliteli bir şekilde beslemektir. Bu da kaliteli mamalardan geçer. Evde yapılan köpek mamaları da bazen iş görebilir ancak köpeklere özel olarak üretilen mamaların yerini tutmayacaktır. Evet, kalitesiz köpek mamalar etkilerini gün içinde göstermeyecektir ancak ileriki dönemlerde ne yazık ki köpeğinizde bazı sağlık sorunlarının gelişmesine neden olabilir. Kalitesiz köpek mamasının olumsuz etkilerinden birkaçını paylaşacağız bugün sizinle.

Kalitesiz köpek mamasının etkileri

Kalitesiz köpek maması, içten çok önce dıştan kendini ele verir. Bu şu demek; köpeğinizin tüylerinde bir matlaşma, cansızlık ve yer yer dökülme gözlemlenebilir. Köpeğinize içten de birtakım zararla verecektir ancak öncesinde cilt sorunları, deri problemleri, tüy dökülmesi, tüylerde matlaşma, tüylerde cansızlık gibi belirtiler gözlemlenebilir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi köpek mamaları çok kısa süre içerisinde zararlı etkilerini belli etmez ancak bazı mamalarda istisnalar da görülebilir. Köpeğiniz kalitesiz köpek mamasını yedikten sonra kısa vadede bazı sağlık sorunları yaşayabilir. Örneğin;

·         Köpeğinizde yedikten sonra kusma görülebilir.

·         Köpeğinizde mama yedikten sonra ishal görülebilir.

·         Köpeğinizde karın ağrısı oluşabilir ve bu onu halsizleştirebilir

·         Köpeğinizde birtakım karın krampları gözlemlenebilir.

·         Derisinde döküntü görülebilir

·         Köpeğiniz sürekli kaşınma ihtiyacı hissedebilir ve bu nedenle tüylerine istemeden zarar verebilir.

Kalitesiz köpek mamasının zararları nelerdir?

Kısa vadede, yukarıda sıraladığımız sorunlardan birkaçı görülebilir. Ancak esas etki uzun vadede gözlemlenecektir. Köpeğiniz kalitesiz köpek maması yedikçe uzun vadede birtakım sağlık sorunları oluşabilir. Bunlardan birkaçını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

·         Tüylerinde zayıflama, seyrelme görülebilir.

·         İleriki aşamalarda köpeğinizin tüyleri dökülebilir hatta bu tüy dökülmesi çok daha yoğun ve ciddi bir boyutta görülebilir.

·         Köpeğiniz eski neşesini kaybedebilir. Örneğin eskisi gibi enerjik olmayabilir, sizinle oyun oynamak istemeyebilir ve beraberinde halsiz olabilir.

·         Köpeğinizde normalin dışında bir uyuma hali olabilir. Halsizliğin verdiği etkiyle köpeğiniz uyumak isteyebilir.

·         Köpeğinizde kısa vadede ishal görülebilirken uzun vadede de kabızlık görülebilir. Köpeğiniz kabız olabilir ve bu durum onu rahatsız edebilir.

·         Bağışıklık sistemi olumsuz etkilenebilir ve bağışıklık sisteminde zayıflık görülebilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, beraberinde pek çok hastalığı da beraberinde getirir. Çünkü bağışıklık sisteminin zayıflaması, köpeklerin hastalığa daha açık hale gelmesine yol açar. Zaten hassas olan bünyeleri de bu durumdan olumsuz etkilenecektir.

Köpek maması nasıl saklanır? Köpek maması nasıl muhafaza edilir?

Köpek mamasının kaliteli olması önemlidir ancak bayatlamaması da çok önemlidir. Bayat köpek mamalarının da köpeklerde zararı dokunabilir. Aldığınız kaliteli mamayı doğru bir şekilde saklamaya özen göstermeniz gerekir. Eğer kabına koyduğunuz kuru mama fazla geldiyse, arta kalanı orada bırakmayın yeniden torbasına koyun. Böylece kurumasını engellersiniz. Kuru mama her ne kadar kuru olsa da açıkta kaldıkça sertleşecek ve daha kıtır olacaktır. Köpeğiniz bu kıtırlıktan hoşlanmayabilir bu nedenle kuru maması daima kapalı ortamda saklanmalıdır.

Evde köpek maması yapımı

Eğer imkânınız kaliteli bir köpek mamasına müsait değilse ancak köpeğinizi kalitesiz mamalarla da beslemek istemiyorsanız evde yapacağınız bazı köpek maması tariflerini deneyebilirsiniz. Evde köpek ödül maması ya da evde köpek maması tarifi yapabilirsiniz. Ev yemeklerindeki yağ, baharatlar ve tuz köpeğinize zarar verecektir. Ancak sadece ona özel hazırlayacağınız bir mama tarifiyle hem küçük patinin sağlığını korumuş olursunuz hem de bütçenize daha uygun bir seçim yapmış olursunuz. Evde köpek maması yapımına dair onlarca tarif var. Bunlardan en popüler olanlarından biri ekmekli papara. Bayat ekmekleri değerlendirmenin en etkili yollarından da biri aynı zamanda. İhtiyacımız olan malzemeler bayatlamış ekmek, kemik ve elma sirkesi. Önce kemikleri düdüklü tencerede ya da normal tencerede 1,5 litre ya da 3 litre suyla bir güzel haşlayın. Kemiklerin miktarına göre suyu ayarlarsınız. Haşladıktan sonra ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Kemikler ılındıktan sonra bayat ekmekleri içine atın. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar elma sirkesi ilave edin. Elma sirkesi normalde köpekler için hoş bir ürün değildir ancak özellikle ağız kokusu olan köpeklerde çok iyi geliyor. Yanı sıra eğer ağzının içerisinde yara ya da benzeri sorunlar varsa elma sirkesi bunlara da iyi gelebilir. Mama tarifi işte bu kadar kolay.

Bir diğer tarif ıspanaklı kıymalı köpek maması tarifi. Bu tariften de kısaca bahsedelim. Buradaki ana kahramanlarımız kıyma ve ıspanak. Yarım kilo kadar dana kıyma, bir su bardağı kuru fasulye, 1 adet kabak, 1 adet havuç, birkaç dal kadar ıspanak ve 1 adet yumurta tarifimizin malzemelerini oluşturuyor. Önce kabak ve havucun kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın. Ispanakları suda bir süre bekletin ve iyice temizleyin. Sonra ince bir şekilde ıspanakları kıyın. Fasulyeyi bir gün önceden ıslatmakta yarar var. Başka bir tencerede kıyma, sebzeler ve fasulyeyi suda haşlayın. Su, sebzelerin üstünü aşacak kadar olsun. Yaklaşık yarım saat kadar haşlansın. Ardından 1 yumurtayı kırın ve karıştırın. Karışımı bir süre bekletin. İyice ılındıktan sonra afiyetle yenmeye hazır!

Daha önce “Evde köpek maması yapımı” başlıklı yazımızda lezzetli köpek maması tariflerine yer vermiştik. Dilerseniz linke tıklayabilir ve detaylara göz atabilirsiniz. Blog yazımızı okumak için aşağıdaki linke TIKLAYIN.

https://www.petipet.net/blog/evde-kopek-mamasi-yapimi

Benzer Yazılar