Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeğe Kemik Verilir mi? Yavru Köpek Kemik Yutarsa Ne Olur? 26.05.2021

Köpeklerin sadece kendi mamalarına ihtiyaç duyduğunu biliyoruz. Zira ihtiyaçları olan tüm vitamin ve mineraller o mamaların içerisinde fazlaca var. Elbette her zaman kuru mama ya da yaş mama yemek istemeyebilir. Özellikle ödül mamaları oldukça dikkat çekicidir. Ödül mamalarını seçerken ya da kendi maması haricinde başka bir yiyecek verirken dikkatli olmak gerekir. Özellikle ödül mamasının tavuklu olması ve tavuk etini sıkça yiyor olması birtakım sorunlara yol açabilir. Yaşı ilerlemiş köpeklerde bu duruma ekstra dikkat etmek gerekir. Basit bir ödül mamasının dahi içeriği önemlidir tıpkı mamalarda olduğu gibi. Örneğin tavuk etinden bahsettik. Elbette belirli günlerde az miktarda vermenin büyük zararları yoktur ancak sık sık ve devamlı tavuk eti vermek köpeğinizde birtakım deri sorunlarına yol açabilir. Hatta derisinde oluşabilecek bu alerjiler büyük yaraların açılmasına bile neden olabilir. Bu nedenle tahıl ve tavuk tüketirken çok dikkatli olmak gerekir. Ağaç yaşken eğilir misali köpeğinizi de yavruyken istediğiniz gibi eğitmeniz daha kolay olacaktır. Ödül mamasını ilk defa sizde göreceği için sizin verdiklerinizde yetinecektir ki bu noktada içeriği temiz olan ödül mamalarını güvenle tercih edebilirsiniz. Ödül maması, atıştırmalık ya da kendi maması haricinde vereceğiniz her gıda küçük dahi olsa önem taşır. Hep söylediğimiz gibi kediler de köpekler de hassas canlılardır ve midelerinin sindirim tolereleri düşüktür. Bu nedenle size az baharatlı ya da az tuzlu gelen gıdalar onlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle gerek atıştırmalık, gerek ödül maması gerekse de yaş ya da kuru mama seçimlerinde mutlaka temiz içerik olmasına dikkat etmek gerekir. Peki, bugün neler konuşacağız? Köpek denince akla ilk gelenlerden biri kemiktir değil mi? Köpeğe kemik verilir mi ya da köpeğe kemik verilirse ne olur gibi soruların yanıtlarında değineceğiz. Birçok bilgi ezber bilgi olabilir yani eskiden beri var olan, öyle bilinen ancak özünde hiç de doğru olmayan… Örneğin kediler süt içer, kedilere süt verilir gibi genel bir ezber vardır. Ancak kedilerin sindirim sistemleri sütü sindirebilmek için yeterli olmayabilir. Sütün içerisindeki laktoz, kedilerin midelerinde birtakım sorunların gelişmesine yol açabilir. Bu ve bunun gibi pek çok ezber bilgi var aslında. Bugün onlardan biri olan köpeğe kemik verme konusuna eğileceğiz.

Köpek kemik yer mi? Köpeğe kemik verilir mi?

Özellikle yavru köpeklerin dişleriyle bir dertleri olur; hele ki yeni yeni çıkmaya başlıyorsa kaşıntı en bilinen sorundur. Dişleri kaşındıkça evdeki terlikler ya da kemirilmeye müsait eşyalar da daha cazip hale gelecektir. En pahalı oyuncağı, en mükemmel lezzette ödülü de almış olsanız günün sonunda o terlik daima favorisi olacaktır! Peki, köpeğe kemik vermek doğru mudur? Eskiden beri köpeklere kemik verildiği, köpeklerin kemiği çok sevdiği bilinir ancak her zaman için bu durum geçerli değildir. Örneğin kemikler, bazı köpekler için oldukça tehlikeli olabilir. Kemikler köpeğin yaralanmasına neden olabilir ki bunların başında köpeklerde diş kırıkları gelir. Köpekler kemik yerken dişlerini kırabilirler. Evet, bu onların hayatını tehlikeye sokmaz belki ama yoğun bir veteriner trafiği doğurabilir zira kırık diş zamanla çürüyebilir ve ağrı oluşturabilir. Köpeğin dişinin kırık olması ya da dişinde oluşan herhangi bir sorun iştahının kaçmasına da yol açacaktır. Köpek zayıflayacak ve yemek yiyemeyecektir. Bu nedenle köpeklerde diş sağlığı üzerinde titizlikle durulması gereken konu başlıklarından biridir. Köpeğe kemik vermenin doğurduğu bir diğer sorun ise köpeklerde ağız ve dil yaralanmalarıdır. Kemiğin keskin tarafı ağzının içinde yaralanmaya neden olabilir. Köpeğiniz yemek yiyemez duruma gelebilir. Aynı zamanda oldukça acılı olan bu süreç beraberinde birtakım iltihaplanmalara da yol açabilir. Eğer tedavi edilmezse ne yazık ki diş kaybına neden olabilir.

Yavru köpeğe kemik verilir mi?

Köpek yavru ise o zaman her şeye iki kat dikkat etmek gerekiyor. Evin içerisindeki eşyalardan tutun da beslenmesine, tüy bakımına, banyosuna kadar. Henüz yeni yeni dünyaya ve size alışmaya çalıştığı için bu onun için de kolay bir süreç değildir. Yavru köpeğe kemik vermek oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir bu nedenle yavru köpeğe kemik verilmesi uygun olmaz. Kemik, köpeğin yemek borusuna takılabilir ki bu en sık karşılaşılan vakalardan biridir. Özellikle tavuk kemiklerinin jilet gibi keskin olduğu bilinir. Kemik yemek borusuna takılabilir, saplanabilir ve hatta kesiklere yol açabilir. Peki, köpeğin boğazına kemik takılırsa nasıl çıkarılır? Bu durumda operasyona kadar giden bir süreç ne yazık ki gerçekleşebilir. Kemiğin nefes borusuna kaçması durumunda çok ciddi sonuçlar doğabilir. Bu tür durumlar acil durumlardır ve derhal müdahale gerektirir. Aksi halde ne yazık ki üzücü durumlar olabilir. Yavru köpek kemik yutarsa ne olur sorusunun yanıtını da böylece vermiş olduk.

Köpeğim tavuk kemiği yedi ne yapmalıyım?

Keşke bu sorunun net bir yanıtı olsa. Ancak bu konuda uzmanlar ikiye ayrılıyor. Bazı görüşlere göre köpeğe kemik verilecekse bu tavuk kemiği olmalı çünkü tavuk kemiğini köpeklerin mideleri daha iyi sindirir. Ancak bazı görüşlere göre de tavuk kemiği dahil köpeklere hiç kemik verilmemeli aksi halde yukarıda saydığımız durumlar söz konusu olabilir. Kemikler aslında köpek ödülleri içerisinde en besleyici olanlarındandır ancak bir o kadar da tehlikelidir. Bu nedenle doğru karar verebilmek köpeğinizin yaşına, mevcut sağlık durumuna, alerjilerine ve genel yapısına bağlı olarak yapılabilir. Köpeğiniz için en doğrusunun ne olduğunu ki buna ödül mamaları bile dahil mutlaka veteriner hekiminize danışın. Çünkü hep söylediğimiz gibi köpek ve kedi gibi evcil hayvanlar oldukça hassas yapıya sahiptir hatta öyle ki basit bir cereyan bile onların hastalanmalarına yol açabilir. Bu nedenle köpek bakımı ya da kedi bakımı konusunda mutlaka veteriner hekiminizle irtibatta olmanızı öneririz. Çünkü bize önemsiz gelen bir şey onlar için hayati sonuçlar doğurabilir. Gerek beslenmesi, gerek sağlık kontrolü ve benzeri gibi durumlar için mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Benzer Yazılar