Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeğim Bulduğu Her Şeyi Yiyor! 18.08.2021

Özellikle yavru köpek sahiplenenlerin en yakındığı ve anlam veremediği konulardan biri köpeğin her şeyi yemesidir. Evet, kulağa ilginç geliyor olsa da yavru bir köpek her şeyi yiyebilme kapasitesine sahiptir! Yediği şeyler kimi zaman bir çorap teki olabilirken kimi zaman şeftali çekirdeği olabilir. Yavru köpekler meraklı ve dünyayı keşfeden gözlerle her şeyi yiyebilme potansiyeline sahiptir. Bu davranışı sergilemelerinin altında birkaç neden yatıyor olabilir. Bugün “köpeğim sürekli yerden bir şeyler yiyor”, “köpeğim her şeyi ağzına alıyor”, köpeğim her şeyi yiyor” diyenler için bir yazı kaleme alıyoruz. İsterseniz önce köpeklerin bu her şeyi yeme davranışının altında nelerin yatıyor olabileceğini konuşalım.

Köpeğim her şeyi ağzına alıyor!

Köpeğinizin her şeyi yemesinin altında farklı duygu durumları yatıyor olabilir. Eğer son zamanlarda onu ilgisiz bıraktıysanız, onunla oyun oynamıyorsanız ilginizi çekmeye çalışıyor olabilir. Köpeğiniz bir şeyler yedikten sonra onunla ilgileneceğinizi biliyorsa, bu hareketi kasti olarak yapıyor olabilir. Dikkatinizi çekene kadar yeme davranışını sürdürebilir. Bir diğer neden gerçekten yemek istedikleri için olabilir. Köpekleriniz henüz öğünlerini yeni yemiş olsalar da her saat yeniden yemek yiyebilme kapasitesine sahiptir. Diğer bir deyişle karnı tok dahi olsa sizin tabağınızdaki ona cazip gelecektir. Hatta duygu sömürüsü ve ağlamayla tabağınızdakini yemeye çalışacaktır. Bazı durumlarda onu tamamen beslediğimizi düşünsek bile aslında tam doymamış olabilirler. İhtiyaç duydukları besini alamazlarsa her an aç olurlar. Bu da önlerine çıkan ne varsa yeme gereksinimini doğurur. Köpekler uzun zaman önce evcilleştirilmiş ve evlerimize girmiş olsalar da kendilerini savunmaya yönelik olan içgüdüleri her zaman vardır. Bu içten gelen dürtüler nedeniyle gözleri her zaman bir yiyecek kaynağını arayabilir. Bu da her şeyi yemelerine neden olabilir. Bazı köpekler sadece o cismin ne olduğunu merak ettikleri için bile yiyebilirler! Özellikle yavru köpekler bu yeme konusunda nam salmıştır. Çünkü henüz dünyaya yeni yeni alışıyor ve gördüğü her şey ona bir mucize gibi geliyor. Haliyle hemen deneyimlemek istiyor. Bu nedenle özellikle yavru köpekleri dışarı çıkarırken çok dikkatli olmak lazım çünkü siz farkında olmadan yerden bir şeyi ağzına atma potansiyeli hep yüksektir. Peki köpeğimin her şeyi yemesini nasıl önlerim? Şimdi gelin bu sorunun yanıtına değinelim.

Köpeğimin her şeyi yemesini nasıl önleyebilirim?

Öncelikle onu mama kabına alıştırmayı deneyin. Bu sayede yiyecekleri kendi yiyecek kapları ile ilişkilendirebilir ve yere dağılmış olan yiyecekler pek de çok ilgisini çekmeyebilir. Köpeğin kendi kabından yemeğini yemesi önemlidir bu sayede etraftaki yabancı cisim ya da yiyeceklere olan ilgisi daha azalabilir. Köpeğinize “hayır” komutunu öğretmek için geç kalmadınız! Köpeğiniz yetişkin bile olsa bu komuta zamanla alışacaktır. Evet, ilk başlarda buna alışmakta zorlanabilir ancak mutlaka itaat edecektir. İstemediğiniz bir şeyi yaptığında ya da bir cisme yemek üzere hamlede bulunduğunda ona sert bir dille hayır deyin. Mamasını yeteri kadar yediğine emin olun. Yediği mamadan gereken vitamin ve mineralleri almayan köpeğin karnı hep aç olacaktır ve dolayısı ile etrafındaki her şey karnını doyurmak için iyi bir seçenek olacaktır. Köpeğinizi kaliteli köpek mamaları ile veteriner hekiminizin önerdiği miktarda besleyin.

Benzer Yazılar