Köpekler Hakkında Bilgi
Sokak Köpeklerini Beslerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 15.08.2021

Her canlı bakımı, sevgiyi, ilgiyi ve şefkati hak ediyor; bilhassa sokak hayvanları. Dört mevsimin en sert geçtiği yer olan sokaklar, onların evi. Bu kocaman ve sınırsız evi daha katlanılabilir kılmak da bizim sorumluluğumuz. Yaz aylarında kapımızın önüne bir kap mama ve su koymak kadar da basit aslında her şey! Çıkınca onlara ilgi göstermek, mamasını vermek, suyunu taze tutmak, sokaktaki şartları daha kolaylaştırır. Sevgiye hasret kalmış bir köpeğin başını dahi okşamak onda sonsuz mutluluk yaratacaktır. Köpekleri ev yemekleriyle beslemek sakıncalıdır bu nedenle kuru mama vermek daha uygun olacaktır. Ancak baharatsız, tuzsuz ve sade bir şekilde yapılmış olan ev yemeklerinde de nadiren de olsa, çeşit olması bakımından verilebilir. Şunu unutmamak gerekir ki sokak köpekleri artan yemeklerin adresi olmamalıdır. Bir köpeğe bakmak sorumluluk ister; sokak köpeği ve ev köpeği ayrıt etmeksizin elimizden gelen her canlıya dokunmaya, yardımcı olmaya devam etmemiz insani borcumuzdur. Sokak köpeklerini beslemek büyük emek gerektirin, maddi manevi insanı yoran bir süreç değildir; aksine, bir canlının hayatına dokunmak en büyük terapilerdendir. Bugün sizlerle sokak köpeklerini beslerken dikkat edilmesi gerekenleri paylaşacağız. Zira bazen bilinçsiz besleme iyilikten çok kötülük doğurabilir. Onlara iyilik yapmak isterken, istemeden zarar verebiliriz. Bunu önlemek için besleme sırasında dikkat edilmesi gereken birkaç noktayı paylaşacağız. Öncelikle sokak köpekleri ne yer sorusunun yanıtı ile başlayalım.

Sokak köpekleri ne yer?

Sokak köpekleri de her köpek gibi doğru beslenmeye ihtiyaç duyar. Sokak köpekleri için kuru mama en idealidir demek mümkündür. Yemek artıkları, mamalar, ekmekler onların en önemli beslenme kaynağıdır. Köpeklere yemek artıklarını vermek iyi niyetli bir yaklaşım olsa da tatsız sonuçlara da yol açabilir. Ev yemeklerinin içinde olan baharat, tuz ve salça gibi öğeler köpeğin midesine zarar verebilir. Bu nedenle sokak hayvanlarını nasıl beslemeliyiz sorusunun yanıtı kuru mama olacaktır. Sokakta yaşayan köpekler genellikle aç oldukları için onlara mama koyduğunuzda birbirileri ile yarış haline girebilirler. Bunu önlemek için mamaları aralıklarla, farklı yerlere konumlamanız daha iyi olur. Bu sayede köpekler mama yemek için birbirileri ile mücadele etmek zorunda kalmaz. Kuru mamalar haricinde su ihtiyacı da hayati boyutta önemlidir. Özellikle yaz aylarında her gün suyunu değiştirmeyi ve soğuk, taze su koymayı ihmal etmeyin.

Sokak köpeklerine yiyecek ne verilebilir?

Sokak köpeklerini beslerken kuru mama ilk ve öncelikli tercih olmalıdır. Eğer kuru mama temin edilemiyorsa, internette köpekler için evde yapılabilecek pratik tariflerden destek alınabilir. Köpeklere küflü ekmek vermek çok tehlikelidir çünkü küflü ekmek her canlı için tehdit oluşturur. Çok yağlı olmayan salçasız ve tuzsuz yemekler, tuz ve baharat olmadan hazırlanan makarnalar, tavuk eti haşlamaları ve benzeri gibi yiyecekler kuru mamaya alternatif olabilir. Sokak köpeklerini beslerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi bunların başında bayat ve küflü ekmek gelir. Hiçbir köpeğe bayat ya da küflenmiş ekmek vermeyin sağlığı için tehlikeli olacaktır. Balıklar, köpekler için iyi birer protein kaynağıdır ve vermekte sakınca yoktur ancak kılçıklarının tek tek ayıklandığından emin olmanız gerekir. Kılçık, köpeğe zarar verir. Sokak köpeklerine tavuk haşlayabilirsiniz ancak pişmiş tavuk kemiklerini uzak tutmanız gerekir. Pişmiş tavuk kemiği, köpeklerin sindirim sisteminde yaralanmalara neden olabilir. Sokaktaki köpeklere kimi zaman süt verilir. Bu noktada tehlike doğabilir çünkü sütü, sindirim sistemleri sindiremeyebilir. Bu noktada her zaman süt vermekten kaçınmak gerekir. Soğan ve sarımsak gibi besinler köpekler için tehlikelidir. Salçalı ev yemeklerinin içinde genellikle soğan olur ki soğan ve salça birleşince ciddi sindirim sorunlarına yol açabilir. İnsanların tükettiği her besin köpekler için zararlı değildir. Örneğin köpeklerin meyve ve sebzeye de ihtiyacı vardır. Bazı meyve ve sebzeleri köpekler tüketebilir üstelik sağlıklarına da iyi gelir.

Siz de sokaktaki canlara dokunmak istiyorsanız, onlar için güvenli olan yiyeceklerden kendi tarifinizi yapabilir ya da internetten sağlıklı köpek maması tariflerine göz atabilirsiniz. Sağlıklı beslenen köpeklerin bağışıklık sistemi güçlenir bu sayede sokakta karşılaşmaları olası olan hastalıklara karşı dirençli olurlar. Sokak köpeklerini beslemenin yollarını veteriner hekimlere danışabilir, onların görüşleri doğrultusunda bir cana siz de dokunabilirsiniz!

Benzer Yazılar