Köpekler Hakkında Bilgi
Yaşlı Köpekleri Mutlu Etmenin Yolları 08.08.2021

Hayat her zaman aynı dinçlikte ve sağlıkta devam etmeyebiliyor. Bizler nasıl yaş alıyorsak pet dostlarımız da zamana karşı çok fazla direnemiyor ve yaşlanıyor. Yaşlı köpekler, ekstra bakım istiyor şüphesiz ancak çok daha fazla sevgi ve ilgi ihtiyacı olduğu da bir gerçek. Köpeğinizin yaşı ilerledikçe birtakım sağlık sorunları oluşabiliyor, yaşlılığa bağlı bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bu gibi sorunları en iyi şekilde atlatmak için elimiz daima pet dostumuzun üzerinde olmalıdır. Bazı köpekler uzun yıllar bizimle olur, bu durumu mevcut sağlık koşulları etkiler. Köpeğinize ne kadar iyi baksanız da hastalanabilirler, bu nokta kendimizi suçlayamayız. Bu noktadan sonra yapmamız gereken tek şey kalan ömrünü en iyi şekilde geçirmesini sağlamaktır. Yaşlı köpekler, kendi kabuklarına çekilmiş ve artık eskisi gibi ilgili olmayabilir ancak bu durum onun sessizce bir köşede yaşlanmasına izin vermemiz anlamına gelmiyor. Eskisinden daha fazla ilgi göstererek, eskisinden daha çok vakit ayırarak, onunla hep konuşarak ve onu hayata dahil etmeye çalışarak kalan ömrünü daha huzurlu geçirmesini sağlayabiliriz. Bugün sizlerle yaşlı köpekleri mutlu etmenin yollarını paylaşacağız.

Köpeğimi nasıl mutlu edebilirim?

Eğer bir sağlık sorunu varsa elbette tüm bakımını, ihtiyaçlarını gidererek önce fiziksel rahatlama sağlamak gerekir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki yalnız fiziksel değil, duygusal anlamda da rahatlatmak gerekir ki kendisini yalnız hissetmesin.

1 -    Beslenmesine dikkat edin

Yaşlı köpekleri mutlu etmenin yollarından biri beslenmesini özelleştirmektir. Çünkü beslenmesi ne kadar özel ve doğru olursa sindirim sistemi ve beraberinde organları da bir o kadar rahat olacaktır. Yaşlı köpekler için özel olarak formüle edilen yaşlı köpek mamaları vardır. Bu süreçte yaşlı köpek mamalarından alabilirsiniz. Hangi mamayı almanız gerektiğini veteriner hekiminiz size söyleyecektir. Yanı sıra beslenme alışkanlıklarında değişiklikler de gerekebilir. Dediğimiz gibi beslenmesiyle ilgili tüm detayları veteriner hekiminizden alabilirsiniz.

2 -    Sosyalleşmesini sağlayın!

Yaşlı köpeklerin enerjisi daha düşük olur, sokakta oynamaya hali kalmayabilir. Ancak bu durum onun sürekli evde kalmasını gerektirmez. Köpeğinizin ciddi bir fiziksel engeli yoksa (açık yara ve benzeri gibi) köpeğinizi mümkün mertebe sosyalleştirebilir ve onu dışarı çıkarabilirsiniz. Hayata karşı aynı ilgiyi korumasını sağlayabilirsiniz. Aktif olarak katılım sağlamasa da çevresindeki aktiviteleri görmek onu mutlu edebilir. Küçük ve kısa gezintiler de onları mutlu edecektir. Ancak dediğimiz gibi tüm bu gezme ve sosyalleşme tamamen köpeğinizin sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir. Eğer veterineriniz dışarı çıkmasını uygun görmezse tüm o aktiviteleri ev ortamında da sağlayabilirsiniz. Maksat onun oyuna ve size olan ilgisinin azalmaması ve kendini hayattan izole etmesine izin vermemek.

3 -    Ona daha çok zaman ayırın!

Köpekler nasıl mutlu olur sorusunun en önemli yanıtlarından biri ilgi ve sevgidir. Köpeğiniz eskisi gibi koşup oynamayabilir ya da oturduğu yerden kalkmak istemeyebilir. O kalkmak istemiyorsa siz onun yanına gidin! Onu sevin, onunla vakit geçirin hatta onunla konuşun. Evet, sizi birebir anlamasa da mutlaka o ilginizi hissedecek ve mutlu olacaktır.

4 -    Veteriner kontrollerini aksatmayın

Yaşlı köpeklerin veterineri düzenli olarak ziyaret etmesi gerekir. Yaş ilerledikçe kronik hastalıklar da artabilir. Bu hastalıkların artması sağlığını ve konforunu olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle yaşlı köpeğinizi, veteriner hekiminizin önerdiği zaman aralıklarında mutlaka kontrole götürün ve son sağlık durumu hakkında bilgiler alın.

5 -    Oyunları ona uyarlayın!

Örneğin en sevdiği oyun top oyunu… Ancak artık top oynayacak gücü yok. O zaman siz de o topla başka oyunlar oluşturun. En sevdiği oyuncak topu ile yeni aktivite ortamları hazırlayın. Fiziksel ve psikolojik durumuna göre, eskiden en sevdiği aktiviteyi güncelleyin. Bu sayede hala onun ilgisini canlı tutabilirsiniz.

6 -    Ona hep yakın olun!

Evet, bunca yıllık pet dostunuzu bir köşede sakin sakin otururken görmek sizi üzecektir. Ancak burada önemli olan köpeğinizin mutlu olması. Onunla eskisi gibi ilgilenmeye devam edin. Yaşlı diye bir köşede tek başına oturmasına izin vermeyin. Her fırsatta yanına gidin, sevin, konuşun. Yalnız olmadığını hissettirin. Zamanı geri almak imkânsız ancak sevginin en büyük iyilik ve ilaç olduğunu da unutmayın.

Benzer Yazılar