Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeğim Çok Hareketli; ne Yapmalıyım? 21.10.2021

Birlikte şahane vakit geçirdiğiniz bir köpeğiniz var… Oyun oynamaya bayılıyorsunuz, onunla ilgilenmek ve vakit geçirmek ise adeta hobiniz haline gelmiş. Buraya kadar zaten olması gereken… Peki ya bu oyun oynama isteği bir türlü geçmiyorsa ve evin altını üstüne getiriyorsa? İşte bu noktada pek çok köpekte rastladığımız hiperaktivite yani aşırı hareketlilik devreye giriyor. Köpeklerde aşırı hareketlik yavruluk döneminde normaldir. Evi, sizi ve hatta dünyayı yeni yeni keşfetmeye başladığından haliyle her şey onun için bir merak konusudur. Bu merak zaman zaman başına iş de açabilir tabi! Sadece merak ettiği için bir gün çorabınızın tekini yutabilir ya da yere düşen bir şeftali çekirdeği fazlaca ilgisini çekip onda “yeme” arzusu uyandırabilir. Yavru köpeklerde birtakım meraklar söz konusu olduğundan evin içerisinde sürekli gezinmesi de bir noktaya kadar normaldir. Elbette bu durum yetişkinlikte daha da azalacaktır. Ancak bazı köpekler vardır ki heyecanları, hareketlilikleri hiç geçmez. Birazdan oturur dinlenir dedikçe daha da hızlanır hatta! Bu gibi durumlar başta göz yorgunluğu olmak üzere, sizde birtakım memnuniyetsizliklerin oluşmasına neden olabilir. Evet, oyuncu bir köpeğe sahip olmak çok eğlenceli olabilir ancak öte yandan bir o kadar da yorucu olabilir. Köpeğiniz evin içinde sürekli hareket ettikçe sizin ev alanınız kısıtlanabilir. Bazı köpekleri dışarı çıkıp getirdiğinizde de aynı hareketlilik devam edebilir. Köpek evde durmadan hareket ettiğinde ilk akla gelenlerden biri enerjisin atmak istediği düşüncesidir. Bu nedenle hemen ya oyuna yönlendirilir ya da dışarı çıkarılır. Ancak bu durum her zaman böyle olmayabilir. Köpeğiniz dışarı çıkıp gelse de hala aynı hareketliliği sürebilir. Bazı ırklar, genetik yapılarından dolayı daha hareketlidir. Bazıları bütün gün yatmayı tercih ederken bazısını durdurabilmek imkânsızdır. Büyük ırklar genellikle daha sakin olurken küçük ırklarda hareketlilik biraz daha fazla olabilir. Köpeğinize “hiperaktivite” teşhisini koymak elbette ki veteriner hekimin kontrolü dahilinde olacaktır. Ancak bazı işaretler de köpeğinizde hiperaktivitenin varlığını işaret ediyor olabilir. Bugün konumuz yazımızın gidişatından da anlaşılacağı üzere köpeklerde hiperaktivite, köpeklerde aşırı hareketlilik. Şimdi gelin detaylara bir göz atalım.

Köpeklerde hiperaktivite belirtileri nelerdir?

Köpeklerde hiperaktivite bazı işaretlerle kendini belli eder ancak elbette son teşhisi daima veteriner hekiminiz verecektir. Köpeklerde hiperaktiflik aslında tıbbı bir sorundur. Her köpekte görülmez. Eğer köpeğiniz aşağıdaki semptomları gösteriyorsa köpeğinizde hiperaktivite varlığından söz edilebilir.

·         Kendi kuyruğunu kovalamaya çalışıyor ve bu hareketi sürekli yapıyorsa

·         Kendi etrafında daireler çizerek koşmaya çalışıyorsa

·         Anormal davranışlar sergiliyorsa

·         Sürekli olarak hareket etme ihtiyacı hissediyor ve sürekli bir yerlere hareket ediyorsa

·         Huzursuz ve huysuz bir ruh hali varsa

·         Sık sık nefes alıp veriyorsa

·         Gözbebekleri odak sorunu yaşıyorsa köpeğinizde hiperaktiflik söz konusu olabilir.

 

Köpeklerde hiperaktivite neden olur?

Köpeklerde hiperaktiviteye yol açan pek çok neden olabilir. Beslenme şekli bu durumu tetikliyor olabilir örneğin. Yapılan araştırmalara göre köpeklerin ne yediyle, ne yaptığı arasında bir köprü var. Yani köpeklerin beslenmesi aynı zamanda davranışlarına da yansıyor. Koruyucu maddeler, gıda katkıları ya da yapay renklendiriciler köpeklerin hiperaktivitesini tetikleyebilir. Özellikle şeker oranı yüksek olan bir beslenme modeli, köpeklerde hiperaktivite sorununa yol açabilir. Bir diğer neden de egzersizdir. Köpeğiniz enerjisini yeteri kadar atmıyorsa evin içerisinde sürekli aktif olabilir. Enerjisini atmayan köpek biriken bu enerjiyi mutlaka bir şekilde dışarı atmak isteyecektir. Eğer dışarı çıkıp gezemiyorsa evin içerisinde bu enerjiyi atmak için oradan oraya koşturabilir.  Düzenli ve günlük egzersiz seansları köpeğinizin ruhsal ve bedensel sağlığı için çok önemlidir. Köpeğinizle sadık kaldığınız bir rutininiz var mı? Örneğin önce yemek sonra dışarısı ya da önce egzersiz sonra uyku vs gibi… Düzenli yaşam sürmeyen bir köpekte de hiperaktivite sorunu görülebilir. Belirli bir düzene alışkın olmadığı için kendini boşlukta hissedebilir. Bu da gün içinde hiperaktif olmasına neden olabilir. Köpeklerde görülen hiperaktivite nedenlerinden bir diğeri de fiziksel rahatsızlıklardır. Köpeklerdeki bir takım fiziksel rahatsızlıklar neticesinde aşırı hareketlilik gözlemlenebilir. Bu noktada genel bir veteriner hekim kontrolü daha doğru olacaktır.

Köpeklerde hiperaktivite tedavisi nasıldır?

Köpeklerde hiperaktiviteyi kontrol altına alabilmek için birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Eğer köpeğiniz hiperaktif ise enerjisi çok fazla olacaktır. Bu noktada ilk olarak o enerjiyi atmasını sağlamak gerekir. İlk yapacağınız şey onu yürüyüşe çıkarmak olacaktır. Köpeğinizi yalnızca tuvaletini yapması için değil enerjisini atması için de dışarı çıkarın. Uzun yürüyüşler yaptırın. Bu sayede enerjisinin büyük bir kısmını atacaktır. Daha fazla oyun oynamak da enerjisini atmasına yarayabilir. Hem evin içinde hem dışarda onunla oyunlar oynayın. Köpeğinize eğitim vererek komutlarınıza uymasını da sağlayabilirsiniz. İlk başlarda belki zor olabilir ancak zamanla alışacaktır. Köpeğinize zıplama, tırmanma, koşma gibi komutlar verin bu sayede hem spor yapacak hem enerjisini atacaktır. Bu süreçte oyuncak almak da iyi bir seçenek olabilir. Oyuncaklarıyla oynamak, enerjisini atmasını sağlayacak bir aktivitedir. Bu oyuncaklar hem onu eğlendirecek hem de bir süre meşgul edecektir. Hiperaktif köpekler için yapılması gereken ilk iş enerjisini atmasını sağlamaktır. Ancak dışarı düzenli olarak çıkmasına, enerjisini atacağı aktiviteler yapmasına rağmen hala evin içindeki aşırı hareketliliği devam ediyorsa bu noktada bir veteriner hekim desteği almanızda yarar olacaktır. Köpeğinizin genel bir kontrolden geçmesi ve hiperaktifliğin altında yatan nedenin araştırılması bakımından veteriner hekim kontrolü önemlidir.

En hareketli köpek cinsleri

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi bazı ırklar, genetik özelliklerinden dolayı çok daha hareketli olabilirler. Eğer bir köpek sahiplenecekseniz mutlaka yaşantınıza uygun özelliklere sahip bir köpek seçmelisiniz. Çok hareketli köpek cinslerinden birkaçı; Dalmaçya köpeği, Beagle, İspanyol Cocker, Border Collie, Jack Russell Teriyer, Retriever. Bu gibi köpekler en çok enerjiye sahip olan köpekler olarak bilinirler. Hava ya da mevsimler, bazı sağlık sorunları ve beslenme düzeni gibi durumlar da köpeklerde hareketliliği tetikleyecektir. Elbette her köpeğin kendine özgü bir karakteri vardır ve genelleme yapmak doğru olmayacaktır. Ancak yine de bu saydığımız köpeklerin daha enerjik olduğu bilgisini vermeden geçmeyelim.

Benzer Yazılar