Konu köpekler olunca ilginç olaylar yaşanabiliyor. Örneğin bir sabah uyandığınızda köpeğinizin çorabınızı yuttuğuna bile şahit olabilirsiniz! Dışarı çıktıklarında yerde buldukları her şeyi yeme potansiyelleri olduğu gibi evin içinde çorap, şeftali çekirdeği ve benzeri gibi o an gözüne kestirdikleri her şeyi yeme potansiyelleri de vardır. Evet, kulağa ilginç geliyor olsa da özellikle yavru köpeklerde bu sıkça rastlanan bir durumdur. Çoğunlukla veteriner hekim tarafından kusturularak midesindeki yabancı cisimler çıkarılabilir ancak kimi zaman minik operasyonlar da gerekebiliyor. Köpekler özellikle yavruluk döneminde çok sıkı takip gerektirir. Her an her şeyi kemirebilir ya da yiyebilirler. Elbette bu durum onların aç olduğu anlamına gelmez. Bazen merak, bazen dikkat çekme bazen fiziksel sağlık sorunları köpeklerin her şeyi yemelerine neden olabiliyor. Bugün çok rastlanmasa da kimi zaman şaşırtıcı boyutta olabilen bir konuya değineceğiz; köpeklerde taş yeme sorunu. Evet, köpekler kimi zaman taş da yiyebiliyor. Köpeklerin taş yemesinin altında fiziksel ya da psikolojik bazı sorunlar yatıyor olabilir. Basit bir dikkat çekme amacı ile köpeğinizin taş yemesine yol açabilir. Bu durum elbette tedavi edilmesi gereken bir konudur. Eğer köpeğiniz taş yeme olayını alışkanlık haline getirdiyse mutlaka ne yapılması gerektiği noktasında veteriner hekiminizden destek almanız gerekir. Şimdi gelin köpeğinizin taş yemesinin altında yatan sebeplerden birkaçına göz atalım.
Köpekler neden taş yer?
Köpeklerin taş yemesi tamamen psikolojik bir davranış ya da tepki olabileceği gibi fiziksel birtakım sağlık sorunlarından da kaynaklanıyor olabilir. Köpekler neden taş yer sorusunun birkaç olası yanıtı ile devam edelim.
1 - Köpeklerde merak duygusu
Özellikle yavru köpeklerde bu duruma daha çok rastlanır. Yavru köpekler henüz dünyayı yeni yeni keşfederler. Gördükleri her nesne ve her insan onlar için yeni bir keşiftir. Bir sabah köpeğinizi televizyona bakarken görebilirsiniz. Çünkü merak ediyordur. İşte bu merak bazen başlarına iş de açabiliyor. Köpeğinizin doğası gereği meraklı olması ona bir takım zararlar da verebiliyor. Köpekler onlara zarar verecek şeyler yiyebilirler. Köpekler yaşamlarının ilk aylarında çevre ile etkileşime girerler ve bu döngü genellikle deneme-yanılma şeklinde olur. Yani her şeyi denerler ve kötü bir şey olursa bu davranışı bir daha tekrarlamazlar. Köpeğiniz özellikle yavru ise taşı merak ettiği için ağzına atabilir. Taşın tadını merak edebilir ya da kokusunu beğenebilir örneğin. Öğrenme çağındaki köpekler için her nesne yeni bir maceradır. Köpeğiniz yavruysa ve taş yiyorsa bu durum tamamen meraktan kaynaklanıyor olabilir. Tadına baktıktan ya da taşı tanıdıktan sonra yutma davranışından vazgeçecektir çünkü taş yutmak onu rahatsız edecektir. Muhtemelen de bu davranışı bir kez deneyimleyecek ve ardından bırakacaktır.
2 - Oyun sanması
Evet, yanlış anlamalar da köpeğinizin taş yutmasına neden olabilir. Şöyle ki… Köpekler yaptıkları şeyler karşısında ödül almayı severler. Ödül ile koşullandırıldıklarında davranışlarını uzun vadede düzene sokarlar. Köpeğinizin taş yemesinin altında yatan nedenlerden biri istemeden onu yanlış teşvik etmeniz olabilir. Örneğin taşı ağzından çıkarmaya çalıştığınızda bu onu oyun zannedebilir. Taşı ağzından çıkarıp uzağa attığınızda, taşı geri getirmenizi istediğinizi düşünebilir. Ağzından bir anda panikle taşı çıkarıyor olmanız onda tamamen oyun dürtüsüne yol açabilir. Köpeğiniz bunu oyun zannettiği için de taş yeme davranışını tekrarlar. Eğer köpeğinizin taş yuttuğunu görürseniz ya da ağzında taş fark ederseniz panik yapmadan, sakinliğinizi koruyarak ona yaklaşın. Bunun bir oyun olmadığını anlaması için ani hareketlerden kaçının. Elinizle direkt olarak taşı almaya çalışmak yerine dikkatini başka yöne çekmeyi deneyin. Örneğin en sevdiği yiyecekten bir parça uzatın ya da favori oyuncağını ona fırlatın. Oyuncağı görünce oyun oynamak isteyebilir ya da en sevdiği yiyecek taştan vazgeçmesini sağlayabilir. Köpeğiniz ağzına taş aldığında ona sakince yaklaşıp dikkatini başka yöne çevirirseniz taş bırakacaktır.
3 - Köpeklerde pika hastalığı
Köpeklerde sık görülen sağlık sorunlarından biri pika hastalığıdır. Pika hastalığı olan köpeklerde taş yiyebilir, çubuk yutabilir ya da belirgin bir sebep olmaksızın hemen her nesneyi yutma eğiliminde olabilir. Bazen nesneleri yutar bazen de onları yalamaya başlar. Bu durum sadece fiziksel değil psikolojik bir sorunu da işaret ediyor olabilir. Köpeğinizdeki taş yeme davranışı tekrarlarsa mutlaka veteriner hekiminizden destek almanızda yarar olacaktır. Köpeklerin taş yemesi merak ya da oyun isteğinin bir sonucu olabilir ancak altında yatan psikolojik nedenler de olabilir. Köpeklerde taş yeme ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur.
4 - Bağırsak sorunları
Köpekler genellikle ot yer ki bunu genelde kusmak ve bağırsaklarını çalıştırmak için yaptıkları düşünülür. Bazı köpekler sebzeyi yedikten sonra da kusabilir. Köpekler kusmak için birtakım şeyler yiyebilirler. Eğer midelerinde bir rahatsızlık varsa bunu bazı davranışlarla hafifletmeye çalışabilirler. Köpeğinizin midesindeki bir sorun, taş yeme refleksini ya da isteğini doğuruyor olabilir. Bu her ne kadar az rastlanan bir durum olsa da köpeğinizin midesindeki bir sorundan kaynaklanan birtakım davranış problemleri görülüyor olabilir.
5 - Can sıkıntısı
Köpekler enerjik canlılardır ve vakitlerini çoğunu oyun oynayarak geçirmek isterler. Elbette bu her köpek için geçerli değildir, tüm gün uyumayı tercih eden köpekler de vardır. Ancak genellikle oyun oynamayı severler. Eğer evde uzun süre yalnız kalırlarsa canları sıkılabilir. Canı sıkılan köpek, enerjisini birçok şekilde atmaya çalışabilir. Eğer günlük egzersizleri düzenli olarak yapılmazsa, canı sıkılır ve enerjisini atmak için sağa sola gidebilir. Bir şeyleri ısırabilir ya da kırabilir. Burada amaç eşyalara zarar vermekten çok can sıkıntısını gidermek ve enerjisini atmaktır. Köpeğiniz evde uzun süre yalnız kaldığında, onu dışarı ilk çıkardığınız anda her yere atlayabilir. Bu davranışlar köpeğinizin evde çok sıkıldığının da bir göstergesi olabilir. Köpekler bu noktada buldukları her şeyi ağızlarına atabilirler. Bu bir taş da olabilir başka bir nesne de. Özetle köpeklerde can sıkıntısı, onları bir şeyler yemeğe ya da ısırmaya teşvik edebilir. Köpeğinizin enerjisini atmasını sağlamanız sadece fiziksel değil ruhsal açıdan da çok önemlidir. Çünkü köpeğin psikolojik sorunları, direkt olarak davranışlarına yansıyacak ve beraberinde pek çok sağlık sorununu tetikleyecektir.
6 - Yalnızlık duygusu
Bir köpek yeterince ilgi görmüyorsa bu durum direkt olarak davranışlarına yansır. İlginizi çekmek için pek çok davranış geliştirebilir. Bunlar kimi zaman sizin hoşlanmayacağınız şeyler de olabilir. Örneğin eve geldiğinizde tüm evi dağılmış görebilirsiniz. Bu belki de size verdiği bir tepkidir. Köpeğin taş yemesinin nedenlerinden biri onu dinlemenizi istemesi olabilir. Dikkatinizi ona vermenizi ve onunla ilgilenmenizi istediği için taş ve benzeri gibi nesneleri yeme davranışı sergileyebilir.
7 - Köpeklerde diş büyümesi
Yavru köpeklerin dişleri çok kaşınır. Bu da evdeki her şeyi kemirmeye çalışmalarına neden olur. Genellikle ilk hedefleri terlikler olur. Ancak işi farklı boyuta taşıyıp taş da kemirebilirler! Köpeklerin yaklaşık 3 haftalıkken bebek dişleri gelişmeye başlar. Süt dişleri ve kalıcı dişler arasındaki dönüşüm 6 ayı bulur. Bu süreçte köpekler çenelerini eğitmek ve ağrılarını hafifletmek için bir şeyleri kemirmek isteyebilir. Sert olması bakımından bu tercihlerini taşlardan yana kullanabilirler. Köpeğinize alacağınız bir diş kaşıyıcı, sorunu ortadan kaldıracaktır.
8 - Mineral eksikliği
Köpeğinizin taş yemesinin altında yatan bir diğer olası neden mineral eksikliği olabilir. Köpeklerdeki mineral açığı onları taş yemeğe teşvik ediyor olabilir. Köpeğinizin olası sağlık sorunlarının teşhis edilmesi için düzenli veteriner hekim kontrolüne gitmesi çok önemlidir. Taş ve benzeri gibi nesneleri yemeği alışkanlık haline getirdiyse ortada ciddi bir sorun var demektir. Eğer köpeğinizdeki taş ve benzeri nesneleri yeme arzusu merak ve oyun isteğinden öteyse ilk iş direkt olarak veteriner hekime gitmenizde fayda olacaktır.