Köpekler Hakkında Bilgi
Köpek Patisi Nasıl Temizlenir? 17.10.2021

Köpeklerin patisi sanılanın ve görünen aksine oldukça hassastır. Genellikle patilerindeki yastıkların onları koruduğu düşünülür ancak birçok etken küçük patilerinin yaralanmasına neden olabilir. Bu nedenle köpeklerde pati bakımı ve köpeklerde pati temizliği çok önemlidir. Pati bakımından kasıt, patinin sadece yolda kirlenmesi ya da toz birikmesi değildir. Dışardan eve getirdiğimizde patisini silmekle temizlemiş sayılmıyoruz. Hassas patiler çok daha detaylı bir temizliğe ihtiyaç duyar. Pati aralarına kaçan maddeler, tırnaklarının uzaması, patisinin kirlenmesi, patisinde çatlakların rutin kontrolü ve benzeri gibi bakımları içerir. Özellikle açık alanda, çimli bölgelerde patileri pek çok tehlikenin altındandır. Yabancı cisimler patilerine zarar verebilir ve bunun neticesinde köpeklerde pati yaralanmaları görülebilir. Pati ve ayak bakımı, köpeğimizin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi, rahatlıkla hareket edebilmesi ve istediği kadar oyun oynaması bakımından önemlidir. Pati bakımından dikkat edilmesi gereken bazı aşamalar vardır. Bugün sizlerle köpek pati bakımı hakkında bilgiler paylaşacağız.

Köpeğimin patilerini nasıl temizleyebilirim?

Köpeklerin patilerini temizlemek için onları yıkamak yeterli olmayacaktır. Dışardan eve geldiğimizde patilerini yıkadıktan sonra rutin kontrollerini yapmamız gerekir. Rutin kontroller köpeğinizin pati sağlığı için çok önemlidir. Şimdi gelin bu kontrol ve bakımlara yakından göz atalım.

1 -    Köpeklerde tırnak kesimi

Köpeklerde tırnak kesimi oldukça önemli bir konudur. Çünkü tırnakları vaktinde kesilmezse köpeğinizin hareket kabiliyeti azalır ve mutsuz olur. Belirli aralıklarla köpeğin tırnaklarının kesilmesi gerekir. Köpek tırnağı kesmek sanıldığı kadar kolay bir iş değildir ve profesyonellik gerektirir. Tırnağını keserken köpeğinizin bir anda hareket etmesi kazalara yol açar. Köpeklerin tırnaklarının arkasında bir deri bulunur. Bu deri tırnağa yapışıktır. Tırnağı keserken bu derinin hasar görmemesi gerekir aksi halde kanama olur. Kanayan patiler de mikroplara karşı açık hale gelir. Bu nedenle eğer imkânınız varsa köpeğinizin tırnak bakımını profesyonel bir pet kuaförde yapmanız daha uygun olacaktır. Köpeklerde tırnak kesimi kaliteli köpek tırnak makasları ile etin dibine yaklaşmadan yapılmalıdır. Bu, titizlik isteyen bir çalışma olduğu için alanında uzman kişiler tarafından yapılması daha doğru olacaktır.

2 -    Sıcak ve soğuk havalarda pati bakımı

Köpeğinizin patisi sıcaktan da soğuktan da etkilenir. Tıpkı bizler gibi onların patileri de sıcağa ve soğuğa karşı duyarlıdır. Sıcaklarda zeminler çok ısınır ve bu zeminlere basan köpeklerin ayakları yara olabilir. Asfalt zemin, kumlu alanlar özellikle sıcak havalarda yürüyüş yapılmaması gereken bölgelerdir. Köpeğinizin patileri kolaylıkla yanabilir. Gündüzleri çok ısınan zeminlerde köpeğinizi dışarı çıkarmaktan kaçınmanızda yarar olacaktır. Yaz sıcakları aynı zamanda köpeğinizin genel sağlığı için de tehlike arz eder. Köpeklerde sıcak çarpması ya da köpeklerde güneş çarpması görülebilir. Bu nedenle sıcak havalarda köpeğinizi gündüz değil akşam serinliğinde çıkarmaya gayret edin. Aynı durum soğuk havalar için de geçerlidir. Soğuk havalarda köpeğinizin ayakları aşırı derecede üşüyebilir. Köpek ayakkabıları ile soğuğun etkisi azaltılabilir. Köpekler için özel olarak tasarlanan köpek botları ya da köpek ayakkabıları onları soğuktan nispeten koruyacaktır. Özellikle üşümeye ve soğuk havalara bağlı olarak patilerinde kuruluk görülebilir. Bu kuruluk zamanında tedavi edilmezse yara oluşumuna yol açabilir. Soğuk havalarda dışarıdaki gezintilerin ardından eve geldiklerinde patilerini ılık su ile yıkamak etkili olabilir. Ilık su, patilerinin ısınmasını sağlayacaktır. Çok soğuk ve çok sıcak havalarda köpeklerinizi yürüyüşe çıkarmamanız onların karına olacaktır. Çünkü sıcak hava da soğuk hava da köpekler için tehlikelidir. Hasta olmaya meyilli küçük ırkları özellikle yaz sıcaklarında ve kış soğuklarında evden çıkarmamanızda ya da dışarıda çok vakit geçirtmemenizde yarar olacaktır. Tabi bu noktada dışarıda oyun oynayarak enerjisini atamayan köpeğinizi evde oyalamanız gerekecektir. Kış aylarında dışarıda oynadıkları oyunu mutlaka eve adapte etmeye çalışın ki enerjisini atabilsin ve fiziksel ve mental olarak güçlü olabilsin.

3 -    Pati yaralanmaları

Pati yaralanmaları oldukça sık rastlanan bir durumdur. Köpeğinizin patisinde kesik ya da çizik varsa kendiliğinden geçmesini beklemeyin. Köpeklerin patisinde oluşan en ufak bir çizik bile enfeksiyona yol açabilir. Kesiklerden ve çizikten mikrop geçebilir. Bu mikroplar zamanla vücuduna da zarar verebilir. Ayrıca bastığı her yerden mikrop kapma olasılığı da vardır. Eğer köpeğinizin patisinde bir kesik ya çizik fark ederseniz durumu hemen veteriner hekime bildirmenizde yarar olacaktır. Çünkü tıbbı bir müdahale gerekecektir.

4 -    Patilerini düzenli olarak nemlendirin

Köpeklerin patileri de tıpkı bizim ellerimiz gibi kuruyabilir. Kuruluk zamanla çatlağa dönülebilir. Patileri yeterince nemlendirilmezse, çatlaklar kanamalara yol açabilir. Ağrı ve sızının yanında köpeğiniz huzursuz ve stresli de olabilir. Bu tip durumlarda veteriner hekimin önereceği, köpekler için özel olarak üretilen losyonlardan destek alınabilir. Nemlendirici losyonları köpeğinizin patisine masaj yaparak sürebilirsiniz. Bu nemlendirme işlemini belirli aralıklarla yaparak köpeğinizin patilerinin kurumasını önlemiş olursunuz. Köpeğin patisini ihtiyaç duyuldukça nemlendirmek, köpek patisi bakımının en önemli parçalarındandır.

5 -    Pati kontörlünü ihmal etmeyin

Özellikle dışarıda oynadıktan sonra köpeğinizin patisini mutlaka kontrol edin. Yorucu aktivitelerin ardından ya da uzun yürüyüşlerden sonra köpeğinizin patisinde bir hasar olup olmadığını kontrol edin. Bu tarz aktiviteler köpeğinizin yaralanma ihtimali olan aktivitelerdir. Ayrıca köpeğinizin patilerinin arasına yabancı cisimler de girmiş olabilir. Bu nedenle eve geldikten sonra köpeğinizin patilerini iyice bir kontrol etmenizde yarar olacaktır.

6 -    Köpek ayakkabıları

Yukarıda kısaca değindiğimiz gibi köpek ayakkabıları, patilerini her mevsim korur. Bu ayakkabılar özellikle kış aylarında soğuktan, yaz aylarında sıcaktan korur. Yanı sıra patilerinin dışarıda zarar görmesini de engeller. Köpeklerin patilerini bakterilerden korur. Köpekleri dolaştırırken köpek ayakkabısı giydirmek, patilerini dış etkenlerden korumanın en etkili yollarından biridir.

Köpeğim sürekli patisini yalıyor!

Köpeklerde pati yalaması, üzerinde durulması gereken bir konudur. Eğer köpeğiniz sürekli olarak patisini yalıyorsa ya da çiğner gibi yapıyorsa patileri tahriş olmuş olabilir. Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken patilerini kontrol etme ve ardından onu veteriner hekime götürmektir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi köpeklerin patisinde oluşan en ufak bir sorun, büyük enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle küçük bir kesik de olsa mutlaka tıbbı müdahale gerekecektir. Özellikle Beagle, Bichon Frise ve Kaniş gibi köpek ırklarında alerjik reaksiyonlardan kaynaklanan çiğneme ya da pati yalamaları görülebilir. Aynı zamanda çiğneme ve yalama bir obsesif kompulsif bozukluğa da işaret ediyor olabilir. Bu davranış sadece fiziksel değil psikolojik durumlardan da kaynaklanabilir. Bu nedenle eğer köpeğiniz sürekli patisini yalıyor ya da çiğniyorsa mutlaka veteriner hekiminize durumu danışmanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar