Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeğim Çok Saldırganlaştı! Saldırganlığını Nasıl Önleyebilirim? 25.06.2021

Köpekler de tıpkı bizler gibi duyguları olan canlılardır. Onları terk edersek bunalıma girip yaşamlarını kaybedebilirler, onları sevmezsek depresyona girebilirler, kötü muamele edersek korkak ya da saldırgan olabilirler ve benzeri gibi. Köpekler duygularını oldukça yoğun yaşayan canlılardır. Bir sabah evden çıktığınızda sizi neşe için uğurlayan köpeğinizi saatler sonra eve geldiğinde size küsmüş bulabilirsiniz örneğin. Onu terk ettiğinizi ya da çok yalnız bırakıp onunla ilgilenmediğinizi düşündüğü için size küsmüş olabilir! Bir başka örnek ile devam edelim. Mesela köpeğinize banyo yaptırdığınızda, eğer suyu sevmiyorsa size kızabilir ve banyodan sonra bir süre yanınıza uğramayabilir. Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Diyeceğimiz o ki köpekler duyguları olan ve bunları göstermekten çekinmeyen canlılardır. Konu ısırma ve saldırmaya gelince de benzer dışavurum ne yazık ki devam edebilir. Bazı köpekler genlerinden dolayı saldırgan ve sert bir yapıda olabilir. Ancak bugün dünyanın en tehlikeli köpek ırklarında bile sakin olan köpekler vardır çünkü eğitim her şeydir. Doğru bir eğitim ve sabır ile köpeklerdeki saldırganlık dizginlenebilir. Eğer köpeğiniz normalde sakinse ancak son zamanlarda saldırgan tavırlar sergiliyorsa bu durumda sağlık açısından bir şeyler yolunda gitmiyor olabilir ya da köpeğiniz kızgınlığını size anlatmaya çalışıyor olabilir. Köpeğinizde anormal davranışlar ve ekstra bir saldırgan tavır gözlemliyorsanız onu en kısa sürede veteriner hekime götürmeli ve ilgili tetkikleri yaptırmalısınız. Köpekler sinirlerini havlayarak, hırlayarak, diş göstererek ya da ısırarak belli ederler. Eğer köpek hırlıyor ya da havlıyorsa yüksek oranda ısırma eğilimi de olacaktır. Köpeklerde saldırganlık zaman içerisinde artabilir bir an önce önlem almak gerekir. Köpeklerde saldırganlaşmayı önlemenin yollarına geçmeden önce bu saldırgan tavrın nedenlerine bir göz atmakta yarar var.

Köpeğim bana saldırıyor!

Köpeğinizin size ya da başkalarına karşı saldırgan tavırlar sergilemesinin altında onlarca neden yatıyor olabilir. Köpekler genelde bilinmeyene karşı duyulan korkular nedeni ile saldırgan olabilirler. Bu şu demek… Köpeğiniz bir yerde tehlike sezmiş olabilir ya da onu korkutan ve kendini koruması gerektiğini düşündüren bir durum olmuş olabilir. Bazı köpek ırkları agresif davranış sergilemeye meyillidir ancak her köpek için bu geçerli değildir. Köpeklerin yetiştirilme tarzı onları birtakım agresif tavırlara sürükleyebilir. Yanı sıra kendi bölgesini savunan köpeklerde de saldırgan tavırlar görülebilir. Örneğin bazı sokak köpekleri kendi mahallerini savunmak için gelen geçen arabalara hamle yapabilirler, buna pek çok kez rastlamışsınızdır. Köpeklerde koruma içgüdüsü oldukça yüksektir bu nedenle bölgelerini savunmak için saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Köpeklerin canı yandığında ya da korktuklarında da saldırma eğilimleri olabilir. Kendilerini korumak için en iyi savunmanın saldırmak olduğunu düşünebilirler.

Köpeklerde saldırganlık nasıl önlenir?

Köpekler doğdukları andan itibaren agresif, sinirli ve saldırgan olmazlar. Onları yetiştirilme tarzları ve eğitimleri oldukça etkiler. Eğer yavru bir köpek sahiplendiyseniz eğitimi henüz küçük yaşta vermeniz gerekir. Bu eğitim yalnızca tuvalet eğitimi değil sosyal iletişimlerini, itaat ve komutları kapsayan da bir eğitimdir. Köpeğinizi düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürün. Veteriner hekiminizin yapacağı sağlık kontrolleri önemlidir çünkü bir yerde hissettiği acı da onu son zamanlarda saldırgan bir hale getirmiş olabilir. Eğer köpeğinizde saldırganlık sonradan oluşmaya başladıysa sağlık açısından bir kontrol şarttır. Eğitim, köpekler için çok önemlidir. Yavru dönemlerinde vereceğiniz doğru bir eğitim ile onun huylarına şekil verebilirsiniz. Köpeklerin küçük yaşta sosyalleşmesi ve insanlara alışması da çok önemlidir. İnsan görmeyen ve sosyal olmayan köpekler dışarıdaki her şeyi tehdit olarak algılayabilir ve bunun neticesinde saldırgan bir duruş sergileyebilirler. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren köpeğinizi mümkün olduğunca sosyal bir köpek yapmanızda yarar olacaktır. Köpeğinizin enerjisini atması çok önemlidir çünkü direkt huyuna yansır. Bu şu demek… Köpeğinizin fiziksel egzersizlerini ihmal etmeyin ve onunla oynayarak enerjisini atmasını sağlayın. Enerjisini atmayan köpek çok daha hareketli olabilir. Yanı sıra kilo almaya da eğimli olacaktır. Köpeklerde aşırı kilo pek çok sağlık sorununun tetikleyicisidir. Köpeğinizle yapacağınız egzersiz ya da yürüyüş, onu sadece fiziksel değil mental ve psikolojik açıdan da daha zinde kılacaktır. Eğer yaptığınız her şeye rağmen köpeğiniz saldırgan tavırlarına devam ediyorsa ve dahası artık bu durum huyu, karakteri haline gelmeye başladıysa çok geçmeden profesyonel destek almanızda yarar olacaktır. Profesyonel bir eğitim köpeğinize çok iyi gelebilir. Eğer siz de köpeğim çok saldırganlaştı, köpeğim bana saldırıyor, köpeğim insanlara saldırıyor diyorsanız profesyonel bir eğitim desteği almanız işe yarayabilir.

Benzer Yazılar