Köpeklerde ishal, sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Köpeklerde ishal farklı nedenlerde ortaya çıkabilir. Bunlar beslenme sorunları olabildiği gibi birtakım sağlık sorunlarının varlığından da kaynaklanabilir. Köpeklerde ishal mama değişikliğinden, gıda toleransından, yabancı maddelerin yutulmasından, alerjik reaksiyonlardan, bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan, iç parazitlerden, karaciğer ve böbrek hastalıklarından, sindirim sistemi sorunlarından, çeşitli ilaçların yan etkilerinden, kalın barsak enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Stres de köpeklerde ishale neden olabilen sorunlardandır. Stres, her canlı için ciddi bir tehdittir. Özellikle köpeklerin strese girmesi hayati boyutta önemlidir. Bu nedenle köpeklerin yalnızca mama, su gibi temel ihtiyaçları karşılanmamalı, duygusal anlamda da her türlü bakım ve ilgi verilmelidir.
Köpeğim ishal; kusuyor ve yemek yemiyor!
Bu gibi durumlarda öncelikle veteriner hekiminize durumu acilen bildirmeniz gerekir. Çünkü basit görünen bir ishal bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Gıdaya başlı ishallerde eğer kusma yoksa panik olmamak gerekir. Mama miktarı azaltılmalı, mide ve barsak hareketlerinin azalması sağlanmalıdır. Yanı sıra yağsız gıda tercih edilmelidir örneğin yağsız etler… Eğer ishalin yanı sıra hafif ateş de varsa ılık bir banyo yaptırılabilir. 2 günden fazla süren ishallerde mutlaka veteriner hekime götürmek gerekir. Köpeğinizin ishal süresince bol su içmesi gerekir bu nedenle temiz suyunu eksik etmemenizde yarar olacaktır. Veteriner hekimin uygun gördüğü ilaç takviyeleri ile ishal kesilecektir. İshal bittikten sonra beslenme düzeninde yenileme gerekebilir ki bu noktada veterineriniz size destek sağlayacaktır.
Köpeklerde ishali ne keser?
Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi eğer gıda kaynaklı bir ishal ise ve bu duruma kusma eşlik etmiyorsa panik yapmaya gerek yoktur. Küçük birkaç tedbir ile evde tedavi edilebilir. 2 günden fazla sürerse veteriner hekim gözetiminde tutulmalıdır. Yanı sıra kronik bir rahatsızlığı ya da tedavi süreci varsa yine veteriner hekiminize danışmayı ihmal etmeyin. Köpeğiniz ishalse yapılması gerekenlerden bahsettik işin bir de yapılmaması gereken kısmı var. Köpeğinizde ishal başladıysa asla yapmamanız gereken şeyler şunlardır; gıda alımını kesmek, kulaktan duyma bilgilerle köpeğe ilaç içirmek, su alımını azaltmak, nasılsa geçer diye 2 günden fazla süre ishalin geçmesini beklemek… Tüm bunlar köpeğinizde ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle hızlı bir şekilde durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır.