Köpekler Hakkında Bilgi
Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır? Köpek Yaşı Nasıl Anlaşılır? 29.06.2021

Köpek bakımının ardından çok merak edilen sorulardan biri “Köpeğim kaç yaşında?” ya da “Köpeğin yaşı nasıl hesaplanır?” sorularıdır. Özellikle yeni köpek sahiplenenler ya da hayatlarında ilk defa bir köpek sahiplenenler için her gün yeni bir öğrenme süreci olur. Önce köpeğe alışma evresi; tuvaleti, temizliği, maması, bakımı. Ardından alışma süresi; huyu, suyu, karakteri, eğitimi… Bir noktadan sonra bir bakmışsınız aslında “nasıl olacak?” denilen her sorunun yanıtını çoktan bulmuşsunuz. Detaylara inildiğinde ise bu sefer farklı konulara merak sarılır. Örneğin köpeklerin yaşı çok merak edilir. Köpek yaşı hesaplama tablosu ile köpeğin yaşı hakkında bir fikir sahibi olunabildiği gibi bazı formüller ve veteriner kontrolleriyle de köpek yaşı belli olabilir. Biz önce en bilinen köpek yaşı hesaplama yönteminden bahsedelim.

Köpek yaşı hesaplama

Köpeklerin yaşını hesaplamak için farklı yöntemler vardır. Veteriner hekim kontrolü ile belirlenen yaşlar da olabilir, formüllere dayalı olan yaş hesaplamaları da yapılabilir. Köpeklerin yaşının kaç insan yaşına tekabül ettiği merak edilir. Köpeklerin yaşını hesaplamak oldukça kolaydır. Köpeğin doğduğu tarih üzerinden hesaplama yapılabilir. Köpeğin normal yaşı 1 ise insan yaşındaki karşılığındaki yaşı 7 olacaktır. Köpeğin yaşını 7 ile çarptığınızda köpeğin fizyolojik olarak insana eşdeğer yaşı ortaya çıkmış olur. Bazı durumlarda köpeğin ırkı hesaplamanın sonucunu değiştirebilir. Köpekler yaşamlarının ilk zamanlarında insanlara oranla daha hızlı gelişim gösterirler. Bu gelişim yetişkinliğe geçtiklerinde yavaşlar. Küçük ırklar, büyük ırklara oranla daha fazla yaşar ki bu noktada köpek hesaplamasının sonucu da değişebilir bazı kaynaklara göre. Eğer köpeğin geçmişini bilmiyorsanız bu durumda veteriner hekim desteği alabilirsiniz. Köpeğin doğum tarihi belli olmasa da yapılan bazı tetkiklerle köpeğin yaşı hesaplanabilir. Köpeğin dişleri, tüyleri ve vücut gelişimleri köpeğin yaşını hesaplamada yol gösterici olacaktır. Köpek sekiz haftalık olduğunda süt dişleri tamamen çıkmış olur. Bu dişler beyaz ve temiz olur. Köpek 2 yaşına geldiğinde dişlerinde bazı değişimler görülür. Örneğin beyaz ve temiz olan dişleri artık mat bir renge bürünebilir. Yanı sıra arka dişlerin rengi de sarıya döner. Üç ya da beş yaşa geldiklerinde tüm dişlerinde sararmalar görülür. Dişlerinde tartar oluşabilir ve aşınma başlar. Beş yaşından 10 yaşına kadar olan süreçte dişlerinde aşınma artar. Bu aşınmalara bağlı olarak birtakım sorunlar da görülebilir. 10 yaşından sonra ise artık yaşlılık dönemi kendini fazlasıyla belli etmeye başlar. Köpeklerde diş sorunları görülebilir ve hatta diş kaybı olabilir. Köpeğin her evresinde veteriner hekim ve diş muayeneleri önemlidir. Bu sayede ileride oluşabilecek diş kayıpları azalacaktır.

Köpeğin yaşı nasıl hesaplanır?

Köpeklerin yaşını hesaplamanın bir diğer yolu da veteriner hekim kontrolüdür. Veteriner hekimler sadece diş muayenesi ile değil birtakım tetkiklerle de köpeğin yaşını tespit edebilir. Yapılan fiziksel muayenenin yanı sıra bazı testler yapılabilir. Testlerde kemikler, kaslar ve iç organlar detaylıca incelenir ve sonuçlara göre köpeğin yaşı hesaplanır. Gözlerinde bulutlanma, kaslarında gevşeme, tüylerinde beyazlama, hareketlerinde ağırlaşma köpeğin artık yaşlılık evresine geçtiğinin işaretleridir. Köpeklerde ileri yaşlarda katarakt da sık görülen göz hastalıklarındandır. Katarakt eğer erken teşhis edilemezse ve gözdeki sorun ilerlerse yaşlılığa bağlı olarak operasyon yapılamayabilir ve ne yazık ki bu durum görme kaybına kadar ilerleyebilir. Bu nedenle köpeklerde göz muayenesi de aksatılmaması gereken sağlık kontrollerindendir. Köpeklerin veteriner hekim kontrolüne sık sık gitmesi, olası hastalıkları önlemenin en etkili yollarından biridir.

Benzer Yazılar