Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeğimin Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendirebilirim? 22.08.2021

Her canlı için bağışıklık sistemi kilit bir öneme sahiptir. Güçlü bir bağışıklık sistemi, hastalıkları önlemede en etkili koruyucu kalkandır. Özellikle korona virüs pandemisinde bağışıklık sistemimizin güçlü olmasının önemini bir kez daha anladık. Sadece bizim için değil köpeğimiz için de güçlü bir bağışıklık sistemi gerekir. Kedi, köpek gibi evcil hayvanlar hassas bünyeye sahiptir; çabuk hastalanabilirler ya da bağışıklık sistemleri çok güçlü olmayabilir. Bu noktada bazı harici desteklerle köpeğimizin hastalıklara karşı direncini arttırabiliriz. Peki ama nasıl? Bugün köpeğimizin bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını kaleme alıyoruz.

Köpeklerde bağışıklık sisteminin önemi

Güçlü bir bağışıklık sistemi, vücudun enfeksiyonlara karşı direnç göstermesini sağlar. Canlıların vücudunda hiç ara vermeden görevini sürdürür. Bakteriler, parazitler ve mantarlar bağışıklık sistemi tarafından tanımlanır ve canlıya zarar vermemek için ortadan kaldırmaya çalışır. Köpeklerin bağışıklık sisteminde bir aksama olduğunda, hastalıklara karşı savunmasız hale gelebilirler. Bağışıklık sistemi uzun süre etkisiz kaldığında ise birtakım kronik hastalıklar oluşabilir. Diyabet, karaciğer rahatsızlığı, kalp hastalıkları, kanser ve benzeri gibi hastalıklar köpeklerin bağışıklık sistemlerinin kuvvetli olmamasından kaynaklanabilir ve daha da büyüyebilir. Köpeklerde bağışıklık sistemini güçlü kılmak, olası hastalıklara karşı en etkili koruyucudur. Bir köpeğin bağışıklık sisteminin iyi çalışması demek, hastalıklara karşı dirençli olması ve sağlığının güçlü olması anlamına gelir. Bu nedenle köpeklerde bağışıklık sisteminin güçlü olması oldukça önemlidir. Sağlam bir bağışıklık, olası hastalıkları önlemede etkilidir.

Köpeklerde bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmenin birden fazla yolu vardır. Öncelikle bu konuda veteriner hekiminize danışarak hareket etmenizde yarar olacaktır. Basit bir vitamin bile verirken veteriner hekiminize danışmalısınız çünkü her şeyin fazlası zarar olacaktır. Köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapabileceğinize yakından göz atalım.

1 -   Köpeğinizle oyun oynayın

Köpeğinizin formda olması, sağlığı için önemidir. Köpeklerde aşırı kilo ya da köpeklerde obezite pek çok hastalığın davetiyesidir. Bu nedenle onu düzenli olarak spora teşvik etmeli ve onunla oyunlar oynayarak formda kalmasını sağlamalısınız. Fazla beslenme ya da az egzersiz yapmak, köpeklerde yağ birikimi meydana getirir. Bu yağ birikimi de bağışıklık sistemini yavaşlatabilir. Vücudunda yağ birikmesini önlemek için düzenli egzersiz şarttır.

2 -    Doğru beslenme yöntemini seçin

Her köpeğin kendine özgü bir beslenme şekli vardır. Yavru köpek mamaları, yetişkin köpek mamaları, diyet köpek mamaları ve yaşlı köpek mamaları gibi mama yelpazesinin geniş olması bundan sebeptir. Her köpeğin yaşına ve mevcut sağlık durumuna göre bir beslenme şekli olmalıdır. Yavru köpek mamaları vitamin bakımından zenginken, yetişkin köpek mamaları daha farklı formüle edilir. Bu nedenle öncelikli olarak köpeğinizin yaşına ve mevcut sağlık durumuna göre bir beslenme reçetesi hazırlamak gerekir. Yanı sıra bazı yiyecekler köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmede görev alabilir. Meyve ve sebzelerde bulunan mineral ve vitaminler, köpekler için üretilen kuru mamalarda bulunur. Köpeğinize ev yemeği vermekten kaçınmalı ve onu yalnızca kendi maması ile beslemelisiniz. Çünkü ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller kendi mamasının içindedir. Köpeklerde bağışıklık sistemi için yiyeceklerden ya da köpekler için vitaminli yiyeceklerden destek alabilirsiniz. Ancak yineliyoruz mutlaka veterinerinizden onay alınız.

3 -    Takviyelerden destek alınabilir

Takviyelerden kastımız köpek vitaminleri olabilir. Bazı durumlarda köpek vitaminleri, köpeğin bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynar. Ancak köpek vitaminini fazla vermek de köpeğinizde birtakım sorunlara yol açabilir. Bu nedenle takviye ilaçlar ya da vitaminler vermeden önce mutlaka veteriner hekiminizden onay almanız gerekecektir.

4 -    Köpek masajı

Köpeğinize masaj yaparak onu rahatlatabilirsiniz. Rahatladıkça stresten uzak durur ve bu sayede bağışıklık sistemi olumlu etkilenir. Köpeklere yapılan masaj, onların gevşemesini sağlar. Vücuttaki stres hormonu seviyesi azalabilir. Şunu unutmamak gerekir ki köpekler strese karşı duyarlı canlılardır. Stres, bağışıklık sistemlerini direkt olarak olumsuz etkileyebilir ve onu hastalıklara karşı savunmasız kılabilir. Bu nedenle stresten mümkün olduğunda uzak tutmak gerekir. Stresten uzak tutmanın yollarından biri de ona masaj yapmak, rahatlatmak, ilgi göstermek ve sevgiyi sonsuz kılmaktır.

Benzer Yazılar