Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeğinizle Oynayabileceğiniz Keyifli Oyun Önerileri 15.02.2021

Köpeğim oyun oynamıyor diye üzülüyorsanız o halde farklı oyun önerileri ile ilgisini çekin! Köpekler için egzersiz çok önemlidir. Kemik sağlıklarının yanı sıra sağlıklı gelişimleri ve psikolojik olarak iyi durumda olmaları için de egzersiz önemlidir. Günün belirli saatlerinde yapılan kısa süreli egzersizler, köpeğinizin enerjisini dışarı atmasını sağlayacak ve gün içinde çok daha rahat edecektir. Köpekler için oyun oynamak en eğlenceli aktivitelerden biridir. Bazen canı birden bire oynamak istediğinde havlayarak ya da en sevdiği oyuncağını size getirerek oyun oynamak istediğini anlatmaya çalışabilir. Bazı oyunlar köpekler için favoridir. Genellikle bol hoplamalı, zıplamalı oyunları tercih etseler de saklambaç gibi oyunlardan da son derece keyif alırlar. Köpeğinizin fiziksel bakımdan iyi olması önemlidir ancak psikolojik açıdan da bu durum desteklenmelidir. Köpeğinize gereken ilgiyi, bakımı ve sevgiyi şartlar ne olursa olsun vermelisiniz. Aksi halde evdeki gerginlikten etkilenir ya da onu sevmediğinizi düşünerek bunalıma girebilir. Köpeklerde depresyon oldukça tehlikeli bir durumdur hatta ne yazık ki ölümle bile sonuçlanabilir. Bu nedenle köpeğinizin evde mutlu olması için ona ekstra mesai harcamanız gerekir. Köpekler yalnızca sevilen sevimli hayvanlar değildir her canlı gibi ilgi ve bakım ister. Sizi karşılıksız sever, dışarıdan geldiğinizde sanki yıllardır sizi görmemiş gibi sevinir, her şartta yanınızda olur ve sizi gözlemler. Karşılık beklemez ancak başını bir kez bile sevseniz onu çok mutlu edersiniz. Bu nedenle köpekler için ilgi çok önemlidir. Şimdi gelelim işin eğlenceli kısmına… Hemen her blog içeriğimizde köpeklerin bize ne kadar iyi geldiğinden, bizi nasıl mutlu ettiğinden, günlük stresimizi nasıl aldığından bahsederiz. Gerçek olan da bu zaten! Gün boyu stresli ve gergin bir iş sürecinin ardından “sadece siz geldiniz diye” kendini yerlere atan, türlü türlü şımarıklıklar yapan bir köpeğin varlığı ruh halinin en iyi tedavi şeklidir desek yeri. Köpeğinizle oyun oynarken bahaneyle siz de hareket etmiş olursunuz. Hem ruh sağlığımız hem fiziksel antrenmanımız için etkili olacaktır.

Köpeklerin en sevdiği oyunlar

Köpekler oyun oynamayı çok sever hele ki bazı oyunlara bayılır. Bugün o oyunlardan birkaçından bahsedeceğiz size. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki köpekleri mental ve fiziksel rahatsızlıklardan korumanın en iyi yollarından biri onlarla oyun oynamaktır. Birlikte hareket etmek, bir şeyler yapmak, eğlenmek karşılıklı olarak alınan bir keyiftir. Pek çok hastalığın da en etkili mücadelelerinden biridir. Çünkü hareket etmek, fiziksel birçok hastalığı önleyecektir. Köpeklerde görülen mental rahatsızlıkların çoğunun nedeni uykularını yeteri kadar almamaları ve sahipleri tarafından yeteri kadar sevildiklerine emin olmamalarıdır. Uzaktan sevmek bir şey ifade etmez, onu sevdiğinizi gerçekten ve tam anlamıyla ifade etmeniz gerekir. Aksi halde bu sevginin tek taraflı olduğunu düşünecek ve üzülecektir. Unutmayın ki köpekler duyguları olan hassas canlılardır. Şimdi gelelim biraz eğlenmeye! Köpek oyunlarından birkaçını paylaşacağız sizinle. Köpeğinizin ilgisini hangisi daha çok çekiyorsa o zaman eğlence başlasın!

1-      Yakalamaca

Hepimizin en sevdiği oyunlardan biri yakalamacadır. Küçükken yakalamaca oynamak hemen hemen her çocuğun en sevdiği oyunlardan biridir. Köpekler için de son derece eğlenceli bir oyundur. Oyunun mantığı bir ya da daha fazla kaçanın ebe tarafından yakalanmasıdır ki bunu biliyoruz zaten. Bu oyunu köpeğinize göre uyarlayabilirsiniz. Vücut dilinizi doğru kullanarak köpeği oyun içinde tutmaya gayret edin. Burada önemli olan köpeğinizi yormak değil keyifli vakit geçirmesini sağlamaktır. Sizi yakalamasını sağlayabilir ve ardından bunun için onu ödüllendirebilirsiniz.

2-      Saklambaç

En sevilen köpek oyunlarından bir diğeri de saklambaçtır. Oyunun mantığı yine aynıdır; biri saklanır, öteki sobeler. Önce köpeğinizin göz alanından belli etmeden uzaklaşın ve bir yere saklanın. Saklandığınız yerden ona görünmeden adıyla seslenin ve sizi bulmasını sağlayın. Önce ona adını söyleyin ve ardından bir komut vererek sizi bulmasını bekleyin. İsmiyle dikkatini çekeceksiniz bir de üstüne “gel” gibi bir komut eklerseniz bu onu heyecanlandıracaktır. Sizi bulduktan sonra onu sevin ve coşkuyla kutlayın. Bu durumun sizi mutlu ettiğini düşünecek ve sizi mutlu etmek için daha bir heyecanla oynayacaktır. Eğer köpeğiniz sizi bulamazsa ona ismiyle seslenmeye devam edin. Eninde sonunda sizi bulacaktır zaten. Saklambaç, köpeğinizle oynayacağınız en eğlenceli oyunlardan biridir.

3-      Frizbi

Köpeklerle açık alan aktivitesi denince akla ilk gelenlerden biri frizbi oyunudur. Frizbi, plastikten yapılan yatsı bir oyuncaktır. Disk şeklinde olan bu oyuncak fırlatılır ve köpeğin geri getirmesi istenir. Frizbi oyunu sadece bir oyundan çok kuvvetli bir egzersizdir aynı zamanda. Çünkü fırlattığınız frizbiyi köpeğiniz koşarak alacak ya da havada zıplayarak yakalamaya çalışacaktır. Bu nedenle özellikle kilo sorunu olan köpekler için iyi bir egzersiz türüdür demek mümkündür. Frizbi oynamadan önce köpeğinizin frizbiyi tanıması önemlidir. Önce bir verin koklasın, ısırsın, kurcalasın ve tanısın. Ardından oyuna geçebilirsiniz. Frizbiyi kısa mesafe gidecek şekilde çok yavaş atın. Frizbiyle ilk defa oyun oynamayı öğrenen bir köpek için uzun mesafe koşmak ve diski yakalamak çok dikkat çekici olmayabilir. Önce kısa mesafelere atın ve köpeğinizden diski size getirmesini isteyin. Alıştıkça daha uzun mesafelere atabilirsiniz. Diski fırlatırken köpeğinize değmemesine dikkat edin aksi halde bu onu korkutacaktır. Köpeğiniz frizbi oyunu ile hem egzersiz yapacak hem de oynayarak enerjisini atacaktır. Keyif alması da cabası!

4-      Su oyunları

Bazı köpeklerin suyla arası hiç yoktur ancak bazıları da tam bir su kuşudur. Köpeğiniz denize girmeyi seviyorsa suyun içinde onunla oynayabilirsiniz. Onun size yüzmesini sağlayabilir ya da karşınıza birini alarak ikinizin arasında gidip gelerek oyun yapmasını sağlayabilirsiniz. Eğer köpeğiniz denizi sevmiyorsa onu suya girmesi için zorlamayın aksi halde bu durum onda korku yaratabilir. Köpeğiniz denizi sevmiyor ancak suyu seviyor olabilir. Küçük bir şişme havuza su koyun ve oyuncaklarını suya atın. Denizdeki dalgalar onu ürkütebilir ancak güvenli bir su daha çok hoşuna gidebilir. İçine oyuncaklarını da atabilirsiniz. Kendi kendine eğlenebilir.

5-      Top atmaca

En eğlenceli oyunlardan biri top oyunlarıdır. Klasik oyun türlerinden de biridir aynı zamanda. Topu atarsınız ve köpeğinizin geri getirmesini istersiniz. Tıpkı frizbide olduğu gibi top oyunlarında da topu çok uzağa atmamaya çalışın çünkü eğer topu gözden kaybederse aramak istemeyebilir. Topu fırlatın ve ona “getir” komutu verin. Getirdikten sonra size geri vermek istemeyebilir ve ağzında tutabilir. Bu durumda “aferim” diyerek onu motive edebilir ve topu ağzından bırakmasını sağlayabilirsiniz. Burada önemli olan keyif almak, sinirlendirmek değil! Top oyunu her köpeğin seveceği türden bir oyundur. Bir süre sonra köpeğinizi topla baş başa bırakıp onu kemirmesine ve onunla oynamasına izin verebilirsiniz.

6-      Hangi elimde?

Bu oyun köpeğinizin zekâ gelişimini destekleyen bir oyundur. Avcunuzun içine bir ödül maması koyun ve iki elinizi yumruk yaparak köpeğinize doğru uzatın. Köpeğinizden elinizdeki ödülü bulmasını isteyin. Ona “mama nerede?” diye sorun ve size göstermesini isteyin. İlk zamanlar köpeğiniz hemen adapte olamayabilir ve o anki heyecanla ödül mamasına biran önce kavuşmak için bağırabilir. Ancak zamanla bu oyuna alışacak ve sevecektir.

7-      Hazine bulmaca

Köpeklerin koku duyusu malum! Hazine bulma oyunu köpeğinizin hoşuna gidebilir. Köpek ödül mamasını ondan uzak bir yere saklayın. Geri döndükten sonra köpeğinizi serbest bırakın ve sakladığınız ödülü bulmasını sağlayın. Köpeğiniz bulamadığında ya da saklanan yerden uzaklaştığında onu geri getirin ve “hadi”, “bul”, “kap” gibi komutlarla onu mamaya yönlendirin. Ödül mamasını bulduktan sonra bu ziyafeti hak etmiş demektir! Bu hazine oyununu ödül maması yerine en sevdiği oyuncağı ile de yapabilirsiniz. Maksat onun sevdiği ve ona ait olan bir şeyi bulmasını sağlamaktır.

Köpekler oyun aynı zamanda eğitimin de bir parçası olabilir. Örneğin top oyununda ona verdiğiniz komutları ezberleyebilir ve aynı komutlara oyun dışında da reaksiyon verebilir. Oyunlar köpek için iyi birer egzersiz olmasının yanı sıra aynı zamanda zekâ gelişimleri ve mental sağlıkları için de önemli bir adımdır.

Benzer Yazılar