Köpekler Hakkında Bilgi
Köpek Oteli Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 14.02.2021

Köpek oteli, hayvan sahiplerinin işini kolaylaştıran ve doğru yapıldığı takdirde son derece faydalı olan bir hizmettir. Köpek otellerine köpeğimizi emanet etmeden önce dikkat etmemiz gereken bazı şeyler vardır. Öncelikli olarak şunu belirtmek gerekir ki köpeğiniz için köpek oteli ilk başlarda stres yaratabilir. Köpeğiniz onu terk ettiğinizi düşünebilir, yerini yadırgayabilir, sizi özleyebilir. Bazı köpekler sahibine karşı çok hassastır, duygusallığı fazla olduğu için bu durumdan kötü etkilenebilir. Bazı köpekler ise duruma daha çabuk adapte olabilir ve hemen arkadaşlarıyla kaynaşıp oyun oynamak isteyebilir. Her koşulda dramatik sahnelerden ve vedalaşma sarılmalarından kaçınmak gerekir. Köpeğinizle konuşabilirsiniz, ona geri döneceğinizi, onu çok sevdiğinizi söyleyin. Veda gibi değil de sanki akşam geri alacakmışsınız gibi bir hava yaratın. Köpeğiniz ilk anlarda korkabilir, sizden ayrılmak istemeyebilir, ağlayabilir ya da endişeyle titreme davranışı gösterebilir. Bu durum eminiz ki sizin için de yıpratıcıdır ancak kimi zaman bu tarz hizmetler almaya mecbur kalabiliyoruz. Tatile giderken köpek dostu otelleri seçmek daima daha iyi bir seçenektir şüphesiz. Ancak kimi zaman beklenmeyen seyahatler ya da köpeğinizi yanınızda götüremeyeceğiniz uzak destinasyonlar olabilir. Böyle durumlarda eğer bir tanıdığınıza bırakamıyorsanız, güvenilir ve bilinen bir köpek oteline köpeğinizi bırakabilirsiniz. Eğer daha önce böyle bir deneyiminiz varsa sorun yok, zaten memnun kalmışsınız ki yeniden bırakıyorsunuz. Ancak ilk defa köpeğinizi bir köpek oteline emanet edecekseniz bu durumda dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. İsterseniz bunları direkt maddeler halinde paylaşalım.

Köpek oteli seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Dilerseniz önce köpek oteli nedir kısaca bahsedelim. Köpek oteli, köpeğinizi yanına alamadığınız seyahatlerinizde onunla ilgilenen, maması, suyu, taranması gibi temel bakımlarını yapan, oyun oynayarak günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan bir otel hizmetidir. Köpeğiniz burada yalnızca barınmaz aynı zamanda tüm bakımı da otel personeli tarafından karşılanır. Eğer köpeğinizin özel bir durumu yoksa örneğin maması özel, beslenmesi farklı vs. değilse mamasından suyuna kadar pek çok şey köpek oteli tarafından karşılanır. Köpek oteli yalnızca bir konaklama hizmeti değildir. Köpeğinizin aynı zamanda oyun oynadığı, eğlendiği, gezdirildiği, onunla ilgilenildiği bir hizmettir. Köpeğiniz sizden ayrı olduğu için üzülse de günlük aktiviteler ve onunla ilgilenen güler yüzlü personelle bir arada olmaktan keyif duyacaktır. Elbette bu keyif hali her köpek için geçerli değildir. Bazı köpekler sahipleri yokken mama yemeyebilir, kulübesinden çıkmayabilir ya da küsebilir. Siz geri dönünce bu durum zaten düzelecektir. Şimdi gelelim esas konumuza; köpek oteli seçiminde dikkat edilmesi gerekenler. Canınızdan bir parça olan köpeğinizi hiç tanımadığınız birine emanet etmek elbette güçtür. Birtakım güven sorunları yaşayabilir ve emanet ettiğiniz yerden emin olmak isteyebilirsiniz. Köpek otelini önceden ziyaret edip, durum tespitinde bulunabilirsiniz. Bu sayede köpeğinizi bırakmadan önce sizi nasıl bir manzaranın beklediğini öğrenebilir ve içiniz bir nebze de olsa daha rahat edebilir. Peki, nedir bu ön keşifte dikkat etmeniz gerekenler, şimdi gelin birlikte göz atalım.

·       Öncelikle köpek otelinin sahibine ve çalışanlarına karşı her şeyi sorma hakkınızın olduğun unutmayın. Çok soru sormaktan kaçınmayın, hatta bilakis aklınıza gelen her şeyi sorun. Eğer sizi geçiştiriyorlarsa ya da acele acele cevaplar verip sizinle yeteri kadar ilgilenmiyorlarsa köpeğinize de aynı ilgisiz tavrı sergilerler mi bunu bir düşünmek lazım. Şunu unutmamak gerekir ki köpek bakımı, detaylı bir iştir.

·       Köpeklerle ilgilenen personeller bizzat tanışmak isteyin. Köpeklerin günlük bakımında nelere dikkat ettiğini sorun ve köpeklerle tüm bir günün nasıl geçtiğini sorun.

·       Daha önce bu konuda bir deneyimi olup olmadığını sorun. İlk tecrübesi mi yoksa köpekler konusunda tecrübe sahibi mi örneğin. Hatta varsa bu konudaki belgelerini bile sorabilirsiniz. Köpeklerle ilgilenmek ve onların bakımını yapabilmek için o dünyaya hakim olmak gerekir. Köpeğin ihtiyaçlarını anlamak, ne istediğini bilmek ve neyi ne zaman yapacağına hakim olmak en önemli detaylardandır. O yüzden sıradan bir personelin köpekle ilgilenmesi doğru olmaz, mutlaka köpekler konusunda deneyimi olan ve bilgi sahibi birinin ilgilenmesi gerekir. O kişinin doğru insan olup olmadığına ve bugüne kadar ki tecrübelerine emin olun bir diğer deyişle.

·       Şimdi sıra geldi köpeklere ait alanı gezmeye. Köpeklerin odalarına girin ve detaylı bir şekilde inceleyin. Odaların boyutları çok önemli. Kesinlikle bir kafes içinde olmaması gerekir bu onu çok tedirgin eder ve strese sokar. Köpeğinizin kaldığı bölümün boyutları çok önemli, kendini rahat ve güvende hissetmelidir.

·       Yalnızca iç mekân değil dış mekân da önemlidir. Örneğin egzersiz yapmak ya da yürümek için yeterli bir bahçe var mıdır? Köpeğinizin iç mekânda da dış mekânda da rahatlığı önemlidir.

·       Güvenlik, en çok dikkat etmeniz gereken şeylerden biridir. Diğer köpeklerle bir arada olacak mıdır ya da nasıl bir güvenlik önlemi alıyorlar, bu önemli. Diğer köpeklerin köpeğinize zarar vermemesi için tam güvenlik gerekli. Köpekler arasında yaşanan bir anlık kıskançlık ya da kızgınlık hayati boyutta zararlar getirebilir. Bu nedenle köpekler arasında güvenliği nasıl sağladıklarını mutlaka sorun.

·       Köpeklerin oyun saatlerinin nasıl düzenlendiğini öğrenin. Küçük ve büyük ırklar aynı anda mı oynuyor mesela? Çıkarma sırası neye göre belirleniyor? Oyun saatlerinde köpekler kimin gözetiminde olacak? Bu gibi soruların yanıtını bizzat ilgilenen kişiden alın. Örneğin büyük ırklar ve küçük ırkların oyun saati aynıysa bu durum sıkıntı olabilir. Büyük köpeğin bir anlık öfkesi, küçük olanın yaralanmasına neden olabilir. Bu nedenle oyun saatinin hangi koşullarda ve ortamda yapıldığı bilgisi çok önemlidir.

·         Köpeğinizin kalacağı oda ya da genel olarak otelin kokusu nasıl? Elbette köpek kokusundan bahsetmiyoruz. Köpek kokusu kabul edilebilir bir şeydir çünkü bazı köpek cinsleri yıkansa bile kısa süre sonra kokmaya başlayabilir. Burada kastımız dışkı kokusu. Eğer dışkı kokusu hissediyorsanız ya da köpek kokusu haricinde daha ağır kokular geliyorsa burnunuza bunu mutlaka sorgulayın. Köpeğinizin hijyenik bir koşulda olması önceliğiniz olmalıdır.

·         Köpeklerin kaldığı alanda bulunan mama ve su kaplarına bakın. Mamalar kurumuş, sular kirlenmişse demek ki bakım doğru yapılmıyor. Mamaları daima günlük verilmeli ve taze taze çıkarılmalı. Suları ise günlük olarak değiştirilmeli hatta bazen günde birkaç kez bile değişebilir çünkü bazı köpekler oyun olarak patilerini suyun içine sokabiliyor. Bu durumda su bulanabiliyor. Diğer bir deyişle, ilgili personelin köpeklerin suyunu ve mamasını düzenli olarak kontrol etmesi ve tazelemesi gerekiyor.

·       Diyelim ki köpeğiniz biraz yaramazlık yaptı ve kirlendi. Bu durumda onu kim yıkayacak? Köpeğinizi yıkayacak olan personelin işinde uzman olması önemlidir. Çünkü köpeği yıkamak ayrı bir uzmanlık gerektirir. Banyodan sonra tüylerini kurutmak, taramak vs. gibi işlemler her zaman işini bilen personel tarafından yapılmalıdır. Böyle bir durumda nasıl bir yıkama işleminin yapılacağını da öğrenmeyi unutmayın. Bu işler için tek bir personel yeterli değildir mutlaka başka personeller de olmalıdır. Bu arada köpeklerin banyo odasını da kontrol edebilirsiniz.

·       Yemek saatleri nasıl oluyor mutlaka sorun ve sizin köpeğinize uygun mu emin olun. Bazı köpeklerin karnı sabah erkenden acıkır ve sahipleri tarafından bu saatte yemek verilmesine alışkındır. Bazıları ise daha geç yemek yer. Sizinki hangi tarafta? Yemek saatleri ile otelin yemek saati uyuyor mu iyice öğrenin.

·       Otelde sürekli olarak bulunan bir veteriner olması çok önemli. Yakınlarda 24 saat açık olan bir veteriner kliniği de olabilir. Birden fazla ve farklı boyutlarda köpeğin bir arada bulunması her zaman olası kazalara gebedir ve tehlike arz eder. Bu nedenle bir şey olması durumunda hemen müdahale edilebileceğine emin olun. Acil durumlarda ne tarz önlemler aldıklarını sorun.

·       Köpeklerin konaklama alanındaki çitlerin büyüklüğüne bakın. Bazı otellerde büyük duvarlar olabilir o zaman sıkıntı olmaz ancak bazılarında bahçenin etrafı çit ile çevrilmiş olabilir. Bu durumda köpeğinizin boyunun bu çitlerde atlamaya yetip yetmeyeceğini de önceden kestirmeniz gerekir. Personel, köpeğinizin huyunu bilmediği için bazı şeyleri hesaplayamayabilir ya da öngöremeyebilir. Bu durumda tüm ön görü ve hesaplar sizin sorumluluğunuzda olmalıdır.

·       Köpek otelini keşfederken yanınıza köpeğinizi de olabilirsiniz. Örneğin nasıl bir davranış sergileyeceğini gözlemleyebilirsiniz. Korkacak mı, personele hırlayacak mı, havlayacak mı gibi soruların yanıtlarını o gün rahatça anlayabilirsiniz.

·       En önemli detaylardan birine geldik; kamera sistemi. Köpeğinizin kaldığı alan, oynadığı yer, gerekirse banyo yapacağı yer ve benzeri her ortamda kamera sisteminin olup olmadığını ve köpeğinizin günlük faaliyetlerini kamera sistemi üzerinden canlı izleyip izlemeyeceğiniz mutlaka sorun. Köpek otellerinde güvenlik kameralarının bulunması ve sizin bu sisteme uzaktan erişiminizin olması çok önemlidir. Bu sayede içiniz de rahat edecektir. İstediğiniz saatte sisteme girip, köpeğinizi kontrol edebilir ve gereken uyarıları personele yapabilirsiniz.

Köpeğinizi köpek oteline bırakırken dikkat etmeniz gerekenler?

Şimdi geldi veda kısmına. Öncelikle daha önce söylediğimiz gibi dramatik sahnelerden kaçının. Bu köpeğinizi daha da strese sokacaktır. Bu nedenle daima gülerek ve o ayrılık enerjisini ona geçirmeyerek hareket edin. Köpeğinizin huyunu suyunu iyice anlatın. En önemli detaylara mutlaka hakim olsun personel. Örneğin yemek yeme rutininde dikkat edilmesi gerekenler, nelere sinirlendiği, ödül mamasının ne zaman verilmesi gerektiği ve benzeri gibi detaylar. Patilerine dokunulmasından hoşlanmayabilir ya da kulaklarına dokunulduğunda birden ısırabilir. Bu tarz şeyleri de önceden söylemenizde yarar var. Eğer mümkünse bu özellikleri orada sözlü olarak söylemektense yazılı olarak verin. Bu sayede personel, köpeğinize yapacağı her şeyde bu kâğıda bakacak ve olası sorunların önüne geçecektir. Köpeğinizin sosyal olup olmadığı bilgisini de mutlaka verin. Başka köpeklere yaklaşımı, korkuları ve benzeri gibi detayları anlatın. Köpeğinizi bırakırken varsa ilaçlarını ya da özel mamasını verirsiniz zaten. Yanına bir de en sevdiği oyuncağı ekleyin olur mu? Bu sayede köpeğiniz kendini yalnız hissetmeyecektir. Tüm bunlar içinize siniyorsa köpeğinizi güvenle köpek oteline teslim edebilirsiniz. Ancak içinizde en ufak bir şüphe varsa kesinlikle uzak durun ve başka alternatifler üzerine yoğunlaşın.

Benzer Yazılar