Köpekler Hakkında Bilgi
Köpek Ağız Kokusu için Ne Yapmalı? 28.09.2021

Köpeklerde ağız kokusu oldukça rahatsız edici bir durumdur. Çünkü ağızları, tahammül edemeyecek kadar kötü kokabilir. Köpeğinizin yaşadığı bir sağlık sorunu ya da hijyen eksikliği gibi nedenlerden ağız kokusu meydana gelebilir. Ağız kokusu, tedavinin ardından geçebilen bir durumdur. Bu tedavinin yapılması köpeğinizin ağız ve diş sağlığı için önem arz eder. Köpeklerde ağız kokusu neden olur sorusunun birden fazla yanıtı vardır. Bu durum ağız ve diş sağlığındaki bir sorundan kaynaklanabildiği gibi mide, bağırsak ya da ciğer enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir. Köpeğin beslenmesi, yeme alışkanlıkları, bakımı, egzersizi ve hatta yaşadığı ortam bile köpeklerde ağız kokusunu etkileyen unsurlardandır. Köpeğinizin sürekli olarak ağzı kokuyorsa ciddi bir bakıma ihtiyacı var demektir. Köpeklerde ağız kokusunu engellemenin bazı yolları vardır ancak öncesinde kokunun kaynağı belirlenmelidir. Şimdi gelin köpeklerde ağız kokusunu önlemenin yollarına birlikte göz atalım.

1 -      Beslenmesine dikkat edin

Hemen her yazımızda kaliteli mamanın önemine vurgu yapıyoruz. Kaliteli mamalar, köpeklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri barındırır. Bu sayede köpeğiniz mama yerken aynı zamanda sağlıklı beslenmiş olur. Köpeğinizi özellikle sindirimi kolay, kaliteli mamalarla beslemeye gayret edin. Ona ev yemeği vermeyin. Ev yemeklerinin içinde bulunan tuz ve baharatlar köpeğiniz için çok tehlikeli olabilir. Kuru mama ile beslenen köpeklerde aynı zamanda diş taşı oluşumu ve tartar gibi sağlık sorunları da gözlenmez.

2 -      Ağız ve diş bakımını düzenli yapın

Bu kimi zaman ihmal edilen bir durum olabiliyor. Köpeklerin de dişlerinin fırçalanması gerekiyor. Köpek diş macunu ve köpek diş fırçası ile dişlerinin bakımını düzenli olarak yapmanız gerekir. Bu sayede dişlerinde plak oluşmaz ve diş sağlığı korunmuş olur. Köpekler dişlerini fırçalatma konusunda çok sevecen olmayabilirler ancak küçük yaşta alıştırılırsa çok daha kolay olacaktır. Köpekler için özel olarak üretilen ağız bakım materyalleri ile mutlaka temizliğini yapın. İnsanlar için üretilen diş macunu köpekler için çok tehlikelidir bu nedenle mutlaka köpekler için tasarlanan diş macunları ile köpeğinizin dişlerini fırçalayın.

3 -      Diş ipi kullanmayı deneyin

Bu konu için “deneyin” diyoruz çünkü köpeklerin diş ipi ile dişlerini temizlemek bir hayli zor olabilir. Köpeğiniz muhtemelen bu durumdan hiç hoşlanmayacaktır. Öte yandan dişlerinin arasında kalan mama artıkları da dişlerine zarar verecektir. Bu nedenle onu zorlamadan, strese sokmadan ve korkutmadan ara sıra diş ipi kullanmayı deneyin. Yanı sıra köpekler için özel olarak üretilen ağız çalkalama suları ve ağız spreylerinden de yararlanabilirsiniz. Eğer dişlerini fırçalama konusunda çok net bir duruş sergiliyorsa, veteriner hekiminiz uygun görürse bu tarz ağız bakım spreylerinden yararlanabilirsiniz.

4 -      Köpek oyuncakları

Köpek oyuncakları aslında köpeğinizin dişlerini “eğlenceli” bir şekilde temizlemek için etkili bir ilaçtır. Köpeğiniz oyuncağı ile oynarken aynı zamanda dişleri temizlenebilir. Dişleri doğal olarak temizlemek için dental amaçlı köpek oyuncaklarından yararlanabilirsiniz. Köpeğiniz dişlerini fırçalatmama konusunda bir istikrar gösteriyorsa, dental amaçlı oyuncaklar ile hiç değilse dişlerini doğal olarak temizlemesini sağlayabilirsiniz. Bu oyuncaklar aynı zamanda köpeğinizin tükürük üretimini arttırır ve dahası çene kemiklerini güçlendirebilir. Dişleri için ideal sertlikte olan dental amaçlı köpek oyuncaklarını almadan önce veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır.

Benzer Yazılar