Köpekler duyguları olan ve hislerini sahibine belli edebilen canlılardır. Konuşamadıkları ne varsa davranışlarıyla size anlatmaya çalışır. Köpek davranışları duygu durumlarına bağlı olarak değişir. Örneğin bir köpek mutsuz olduğunda kendi kabuğuna çekilmek isteyebilir ya da oyun oynamak istediğinde kendi etrafında dönerek eğlence istediğini size anlatmaya çalışabilir. Her iki durumda da köpeğinizin hareketlerinden aslında sizden ne istediğini rahatlıkla anlayabilirsiniz. Köpekler ve sahipleri arasındaki bu duygu alışverişi birden bire oluşmayacaktır elbette. Ancak o size alıştıkça, siz ona alıştıkça çok daha güzel bir sevgi köprüsü oluşacaktır aranızda. Bugün tipik köpek davranışlarından biri olan saklanmayı anlatacağız size. Köpekler zaman zaman kendi kabuklarına çekilmek ve yalnız kalmak isterler ya da bir rahatsızlıkları olduğunda bununla kendileri başa çıkmayı isteyebilirler. Hal böyle olunca kendi kabuğuna çekilebilir, yanınıza pek uğramak istemeyebilirler. Köpeklerde saklanma güdüsü bazı durumlarda ortaya çıkar. Şimdi gelin bunlara kısaca değinelim.
Köpeğim neden saklanıyor?
Ev içerisinde kendi özel alanlarını yaratan, kendi kendilerini olmayı tercih eden canlılar sadece kediler değil. Köpeklerin de zaman zaman bu tarz yalnız kalma ihtiyaçları olabiliyor. Köpeklerde saklanma yaygın olarak karşımıza çıkan bir davranıştır. Çoğunlukla panik yapmamızı gerektirecek bir sebepten kaynaklanmaz. Bazen yalnız kalmayı isteyebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken yalnız kalma süresidir. Normalde çok aktif ve evin içerisinde her an sizinle oynamak isteyen köpeğiniz son günlerde durgunlaştıysa ve eski tadı yoksa bu sadece yalnız kalma arzusundan kaynaklanmıyor olabilir. Köpeklerin yaşadığı bazı duygular onu saklanmaya yöneltebilir.
1 - Stres
Stres altındaki köpek genellikle herkesten uzaklaşır, kendi kabuğuna çekilir ve yalnız kalmak ister. Stres her ne kadar fiziki bir sağlık durumu olmasa da üzerinde durulması gereken bir konudur. Köpeklerde stres, beraberinde ciddi rahatsızlıkları tetikleyebilir ve bu durum ileriki aşamalara hayati önem bile taşıyabilir. Bu nedenle köpeğinizde stres olduğunu düşünüyorsanız onu birkaç gün gözlemleyin, varsa stresinin kaynağını çözmeye çalışın. Eğer bu saklanma hali uzun sürerse mutlaka veteriner hekiminize durumu danışın.
2 - Köpek hastalıkları
Köpeklerde görülen bazı hastalıklar, onları halsizleştirebilir. Halsiz kalan köpek genelde saklanmayı tercih edebilir. Eğer aniden bir duygu değişimi varsa ve köpeğiniz birden bire saklanmaya başladıysa sağlığı ile alakalı bir durum söz konusu olabilir. Köpekler hastalandıklarında kendi içlerine kapanabilirler, yanı sıra enerji azlığı ve iştahsızlık görülebilir. Bu durumda köpeğinizin hal ve hareketlerini düzenli olarak takip etmenizde yarar olacaktır.
3 - Köpeklerde korku
Köpeğiniz bir şeylerden korktuğu için saklanıyor olabilir. Basit bir yüksek ses bile köpeğinizin korkmasına neden olabilir. Çocukların aşırı ilgisi, eve gelen yabancı insanlar, yüksek ses, araba kornası, gök gürültüsü ve benzeri gibi nedenler köpeklerin korkmasına yol açabilir. Korkan köpeğin de ilk göstereceği davranış saklanmak olacaktır.
4 - Dinlenmek
Her ne kadar kediler için bu durum daha geçerli olsa da köpekler için de dinlenme molaları olabilir. Köpeğiniz yorgun olabilir ve dinlenmek için sakin bir köşeye saklanmayı tercih edebilir. Kediler yalnız kalmayı daha çok seven canlılar gibi gözükseler de köpekler de yalnızlığı kimi zaman sevebilirler. Bu nedenle evin en insansız ve gürültüsüz yerine konumlanıp dinlemek isterler.
5 - Acı duymak
Bu elbette en üzücü maddemiz! Köpeğiniz acı çekiyorsa da saklanmayı tercih edebilir. Her ne kadar ağrı eşikleri yüksek olsa da köpeklerin de hastalıklar karşısında canı yanabilir, bir yerleri ağrıyabilir. Bu noktada evde dolaşmak yerine en sakin yere saklanmayı tercih edebilirler. Köpeğinizin ağrısı dindiğinde muhtemelen yine ortaya çıkacak ve saklanmayı bırakacaktır.
Köpeklerde saklanma sık görülen bir davranış olsa da farklı durumların varlığını işaret ediyor olabilir. Bu nedenle köpeğinizdeki davranışlar farklılaştıysa ve özellikle yeme içmesi de azaldıysa en kısa sürede onu veteriner hekiminize götürmenizde yarar olacaktır.