Köpekler Hakkında Bilgi
Köpek Egzersizlerinin Faydaları ve Önemi 10.02.2021

Köpek bakımın en önemli ayaklarından biri köpek egzersizidir. Köpeklerin egzersiz yapması bir hobiden çok gerekliliktir. Gün içerisinde bizim kadar sağa sola koşturamayabilirler ya da bize nazaran daha az günlük aktiviteleri vardır. Öyle ya da böyle bu enerjiyi atmaları gerekir ki hem fiziksel hem mental açıdan sağlıklı olabilsinler. Köpek gezdirme de bir egzersiz çeşididir. Evet, köpek spor salonları ya da köpek egzersiz alanları da oldukça revaçta olan hizmetlerdendir. Köpek spor salonları, özellikle çalışan hayvan sahipleri için idealdir. Hem köpeğiniz uzmanlar eşliğinde ihtiyacı olan egzersizi yapar, hem de zaman kısıtlaması olmadan siz de ona istediği enerjiyi atması için imkân verirsiniz. Ancak elbette bazen köpek spor salonu için şartlar uygun olmayabilir. Bu durumda kendi spor salonunuzu evde oluşturabilir ve köpeğinizin enerjisini atacak oyunlarla hem egzersiz yaptırabilir hem de enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz. Daha önce köpeklerin çok sevdiği, eğlenceli köpek oyunlarını kaleme almıştır. Yazıyı okumak için TIKLAYIN.

EDİTOR NOTU: YAZI HENÜZ YAYINDA OLMADIĞI İÇİN LİNK VEREMİYORUM ANCAK BU KISMA “KÖPEK OYUN ÖNERİLERİ” BAŞLIKLI YAZININ LİNKLENMESİNİ RİCA EDERİM.

Bugün ise konumuz köpeklerde egzersizin önemi. Aslında itiraf etmek gerekir ki mamasına, suyuna ve sağlığına odaklanmaktan kimi zaman egzersizin bir zorunluluk olduğunu unutabiliyoruz. Hatta sadece sokakta dolaştırmanın bile onun için yeterli bir egzersiz olduğunu düşünüyoruz. Ancak bazı köpekler özellikle büyük ırklar güçlü egzersizlere ihtiyaç duyarlar. Hayvan sağlığını tehdit eden en önemli hastalıklardan biri obezitedir. Egzersiz yapmak, köpeklerde obeziteyi önleyecektir. Sadece fazla kilo sorununu ortadan kaldırmakla kalmaz aynı zamanda kalp rahatsızlıklarından diyabete kadar pek çok hastalığın oluşumunu da önlemeye yardımcı olur. Köpeğinizin yeterli ve dozunda fiziksel aktivite yaptığından emin olmanız gerekir. Bu sayede köpeğinizin mutlu ve sağlıklı olmasını sağlamış olursunuz. Köpeğe egzersiz yaptırmak hem fiziksel hem zihinsel açıdan büyük faydalar barındırır. Tüm köpeklerin egzersize ihtiyacı vardır. Ancak bunun süresi, şekli ve zamanı tamamen köpeğinizin yaşına, ırkına ve sağlık geçmişine bağlıdır. Yaşı çok olan bir köpeğin egzersizi ile genç bir köpeğin egzersizi arasında elbette ciddi farklar olacaktır. Bu nedenle köpeğinizde birtakım fiziksel rahatsızlıklar, yaş problemi ve bunların dışında bazı sorunlar varsa mutlaka egzersiz programını veterinerinizden alın. Aksi halde köpeğinize iyilik yapmak isterken kötülük de yapabilirsiniz.

Köpeklerde egzersiz neden önemlidir?

Hareketsiz bir yaşam tarzı, köpeğinize sadece fiziksel açıdan değil psikolojik açıdan da zarar verir. Yeterli düzeyde egzersiz yapmayan ve enerjisini yeteri kadar atamayan köpeklerin yaşayacağı en büyük sorunlardan biri yukarıda da değindiğimiz üzere obezitedir. Yanı sıra diyabet, kalp hastalıkları ve hatta solunum sorunları bile oluşabilir. Ayrıca yeteri kadar egzersiz yapmayan ve enerjisini atamayan köpeklerde birtakım davranış bozuklukları görülebilir. Örneğin günün belirli saatlerinde karnının tok olmasına rağmen havlayabilir. Evin içinde birtakım zararlar verebilir, eşyaları kırabilir. Duruma bir tepki olarak tuvaletini eve yapmaya bağlayabilir. Enerjisini atamadıkça strese girebilir. Huyu suyu sakin olan köpeğiniz birden saldırgan bir hale gelebilir. Köpeklerde stres ve beraberinde görülen depresyon en az fiziksel sağlık kadar önemlidir. Çünkü stres ve depresyon seviyesinin artması köpeğinizin mama yememesine ya da günlük aktivitelerden zevk almamasına yol açabilir. Devamında ileri aşamalarda ne yazık ki hayatını tehlikeye atabilecek kadar büyük etkileri olabilir. Bu nedenle köpeğin egzersiz yapması aslında sadece hastalıkları önlemekle kalmaz mental açıdan da köpeğinizin sağlıklı olmasını sağlar.

Köpeklerde egzersizin faydaları

Köpeklerin egzersiz yapması şüphesiz ilk olarak fiziksel yarar sağlayacaktır. Köpeklerde kemik gelişimi için egzersiz çok önemlidir. Özellikle yavru köpeklerde kemik ve eklemlerin güçlü olması önemlidir. Kardiyovasküler fonksiyonu iyileştirmesi bakımından köpeklerde egzersiz önemlidir. Egzersizini günlük olarak yapan ve enerjisini atan köpek gün içerisinde daha sakin olur. Beraberinde gece de daha deliksiz ve rahat bir uyku çeker. Gündüz enerjisini ne kadar atarsa, gece uykusu da bir o kadar derin olacaktır. Egzersiz yapan köpekler hareketli köpekler haline gelir bu sayede oyuncu kimlikleri de daha çok ortaya çıkar. Sosyal bir köpek haline gelebilir ve diğer köpeklerle oyun oynamak daha cazip olabilir. Kimi köpekler içine kapanık ve asosyaldir ancak egzersiz yapan, oyun oynayan köpek çok daha eğlenmeye meyilli hale gelecektir. Köpeklerin enerjisini atamaması yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi birtakım davranış bozukluklarının oluşmasına neden olabilir. Örneğin havlayabilir, saldırgan olabilir, bağırabilir, sızlanabilir, evdeki eşyalara zarar verebilir ya da tuvalet sorunu yaşamanıza yol açabilir. Ancak düzenli egzersiz yapan köpeklerde bu davranışlar önemli ölçüde düzelecektir. Çünkü köpeğiniz enerjisini atmış olacaktır ve artık sızlanmasını ya da dikkatleri üzerine çekmek için garip davranışlar sergilemesini gerektirecek bir durum söz konusu olmayacaktır. Köpeklerde egzersiz, zekâ gelişimini de olumlu etkileyecektir. Köpek hangi egzersizi nasıl yapacağını öğrenecek ve itaat duygusu artacaktır. Hatta bu egzersiz sırasında komutları da beynine işleyecektir. Yani aslında egzersiz, bir eğitimdir demek de mümkündür.

Köpek egzersizleri

Köpeğimi nasıl yorarım sorusunun en basit yanıtı köpek egzersizleridir. Köpek egzersiz aletleriyle köpeğin enerjisi atılabilir. Bunun için çeşitli aletler vardır. Ancak basit bir yürüyüş ya da oyun da köpeğinizin enerjisini atmasına yardımcı olacaktır. Hiç hareket etmemektense en az 20 en çok 2 saatlik bir yürüyüş köpeğinize iyi gelecektir. Bu sürenin ne kadar olacağı tamamen köpeğinizin ırkına, yaşına ve mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir. Hiperaktif köpekleri sakinleştirmenin en iyi yollarından biri oyun oynamaktır. Köpeğinizle top oyunları oynayabilirsiniz. Topu attıktan sonra geri getirmek için koşması gerekecektir ki koşu iyi bir egzersizdir. Yanı sıra yüzme de köpekler için iyi antrenmanlardan biridir. Her köpek denizi sevmeyebilir elbette. Ancak eğer suyla arası iyiyse denizde onunla yüzebilir ya da oyunlar oynayabilirsiniz. Örneğin top oyununu denizde de oynayabilirsiniz. Köpekler için yüzme iyi bir egzersizdir ancak asla köpeğinizi yüzmesi için zorla suya sokmayın. Eğer kendi isterse yüzsün. Aksi takdirde bu zorlama onda birtakım fobilerin gelişmesine yol açabilir.

Köpeklerde egzersiz süresi ve çeşitleri köpeğinizin yaşına, ırkına, fiziksel özelliklerine ve sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle köpeğiniz için en uygun egzersizin ne olduğunu ve nasıl yapılması gerektiğini mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Benzer Yazılar