Köpekler Hakkında Bilgi
Köpek Gezdirme Hizmeti Nedir? 11.02.2021

Köpekler sadece sevgi ve ilgi üzerine kurulu bir bakımı hak etmekle kalmaz; aynı zamanda bir takım fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını da gidermek gerekir. Köpek bakımı onu çok sevmek ya da ilgi göstermekle sınırlı değildir. Mamasını saatinde vermekten suyunu tazelemeye, veteriner muayenelerinden egzersizine kadar her şey belirli bir program dahilinde olmalıdır. Köpeklerde egzersiz ihtiyacının giderilmesi oldukça önemlidir. Çünkü köpeklerin mevcut enerjilerini her gün dışarı atmaları gerekir. Eğer köpek enerjisini atamazsa o zaman birtakım davranış bozuklukları gelişebilir. Örneğin karnı tok ve suyu taze olmasına rağmen gün içinde bağırabilir, havlamak için sudan sebepler bulabilir. En sevdiğiniz eşyanıza dikkatinizi çekmek için zarar verebilir ya da tuvaletini eve yapmaya başlayabilir. Normalde bu tarz alışkanlıkları olmayan sakin bir köpeğin birden bu tavırlara bürünmesinin altında mutlaka bir sebep yatıyordur. Bu durum kimi zaman ilgisizlikten kaynaklanırken kimi zaman size verdiği sevginin karşılıksız olduğunu düşünmesinden doğabilir. Sizi çok seviyorsa ancak aynı reaksiyonu sizden alamıyorsa bu da köpekte bir stres nedeni olabilir. Köpekler, strese girebilen canlılardır. Duygusal oldukları için koşullardan çabuk etkilenirler. Tıraş oldukları için size küsebilirler ya da evde onu uzun saatler yalnız bırakırsanız size yine küsebilirler. Onu sevmez, onunla ilgilenmezseniz kendini yalnız hisseder. Ortam değişikliği ya da evde yaşanan bir gerginlik bile köpekler için bir stres konusu olabilir. Bu nedenle köpeğe yapılan her davranış aslında psikolojisini etkilemesi bakımından çok önemlidir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi köpekler bakım isteyen canlılardır. Ona yeteri kadar vakit ayırmanız gerekir. Günümüz şartları gereği kimi zaman bu o kadar da kolay olmayabilir. Yeni girdiğiniz bir iş, zamanınızın çoğunu alıyor ve eve geç gelmenize neden oluyor olabilir. Seyahatleriniz bu sıralar çok fazla da olabilir ve bu nedenle köpeğinizle yeteri kadar ilgilenemiyor, onunla oynayamıyor ya da onu gezdiremiyor olabilirsiniz. Köpeklerde gezme oldukça önemlidir. Bu yalnızca fiziksel bakımdan hareketli olmalarına ve dolayısıyla eklemlerinin çalışmasına yaramakla kalmaz, aldığı temiz hava ruh ve mental sağlığına da iyi gelir. Köpekleri gezdirmek sadece rahatlamak için değil köpeğin egzersiz yapması için de önemlidir. Sürekli evde olan, dışarı çıkmayan ve hareketsiz olan köpekler, obezite riskiyle karşı karşıya olur. Yediklerini yakamaması kilo almasına neden olur. Köpeklerde kilo sorunu hayatını etkileyecek bir sağlık sorunudur bu nedenle köpeğin fazla kilo alması engellenmeli ve veteriner hekimin önerisi doğrultusunda mutlaka bir egzersiz planı oluşturulmalıdır.

Bugün konumuz köpeklerin hem fiziksel hem ruhsal bakımdan zinde olmasına olanak sağlayan, basit gibi duran ancak etkileri büyük olan bir aktivite; köpek gezdirme. Köpek gezdirmek başlı başına bir mesaidir aslında. Dışarı çıkmaya alışan köpek, saati gelince dışarı çıkmak ister. Eğer zamanında çıkarmazsanız tuvaletini tutamayabilir ya da huzursuz olabilir. Buraya kadar her şey tamam ama ya bu vakitsizlik? Özellikle yoğun çalışan hayvan sahiplerinin en değerli şeyi zamandır. Gün içinde işlerini belirli zaman dilimlerine bölerler ve arta kalan zaman onların “nefes alabilme” zamanı olur. Bazen yoğun çalışma şartlarından dolayı köpeğimize yeteri kadar zaman ayıramayabiliyoruz. Hatta işten geldikten sonra onu gezdirmek bile oldukça yorucu olabiliyor. İşte bu yükü üzerimizden alan bir hizmet var; köpek gezdirme hizmeti. Dünyada çok yaygın ancak ülkemizde de artık giderek yaygınlaşmaya başladı. Özellikle öğrenciler için iyi bir ek gelir kapısı olma niteliğinde. Köpek gezdirme işi, köpek gezdirerek para kazanma vs. derken yeni bir iş kolu olarak karşımıza çıkıyor. Bunu profesyonel olarak yapanlar da var, içindeki köpek sevgisini kazanca dönüştürmek için yapanlar da. Günün sonunda eğer bu işi iş olarak değil severek yapan birini bulursanız her bakımdan şanslı olursunuz. Köpek gezdirme işinde köpekleri sevmek ve onların dilinden anlamak birinci ve en olması gereken kuraldır diyebiliriz. Peki nedir bu köpek gezdirme işi, gelin kısaca bir göz atalım.

Köpek gezdirme işi

Köpek gezdirerek para kazanmak artık bir trend haline geldi demek mümkündür. Özellikle çalışmayanların ya da öğrencilerin ya da ek gelir kazanmak isteyenlerin severek yaptığı işlerden biri. Köpek gezdirme hizmeti, yoğunluktan dolayı köpeklerini gezdiremeyen hayvan sahipleri için adeta bir kurtarıcı niteliğindedir. Köpekler sağlıklı olmak için hareket etmelidir. Bunu biz sağlayamıyorsak bu işi hizmet haline getiren kişilerden destek alabiliriz. Köpekler gün içerisinde çeşitli oyunlar ve yürüyüşlerle meşgul edilmelidir ki vücudundaki enerjiyi atabilsinler. Aksi durumda depresyona kadar uzanan ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya gelinebilir. Bu durum sadece köpekler için değil hayvan sahipleri için de oldukça kötü bir durumdur. Köpeğinin mutsuz olması, bir köpek sahibinin en son isteyeceği şeydir. Günlük hayatın temposu kimi zaman köpekleri rahat rahat gezdirmemize engel olabiliyor. Köpek gezdirme her ne kadar hem bizim hem köpeğimiz için eğlenceli bir aktivite olsa da günün sonunda zaman kalmayınca çok daha zorlayıcı bir hale gelebiliyor. Köpek gezdirme hizmeti, bu zorlayıcı koşulları kolaylaştırmak için var. Köpek gezdirme hizmeti sayesinde köpeğinizin günlük enerjisini atmasını ve dolayısıyla mutlu olmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede ona vakit ayıramamanın vermiş olduğu üzgünlüğü de bir nebze gidermiş olursunuz. Şimdi size düşen tek şey, gezmeden gelen köpeğinizi sevmek, okşamak, ilgilenmek…

Köpek gezdirme hizmeti nasıl alınır?

Köpek gezdirme hizmeti profesyonel olarak da alınabilir, bu işi seven birinden de. Elbette profesyonel ellerde olmak çok daha güvenli olacaktır. Köpek gezdirme hizmeti veren onlarca servis var. Onlarla iletişime geçip köpeğiniz için en uygun olanı seçebilirsiniz. Yanı sıra “köpek gezdirmek istiyorum” diyen de onlarca öğrenci ya da hayvan sever de mevcut. Eğer bu işi profesyonel değil daha kolay yoldan halletmek istiyorsanız onlarca kişiden evinize en yakın ve güvenilir olanı seçebilirsiniz. Köpek gezdirme hizmeti veren kişi, belirlediğiniz saatte köpeğinizi alır gezdirir ve daha sonra eve geri getirir. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri bu kişinin ya da hizmeti veren kurumun “güvenilir” olmasıdır. İşinde uzman, köpeklerin dilini çok iyi anlayan ve dahası güvenlik koşullarına hakim biri olmalıdır ki olası sorunların önüne geçebilsin. Köpekler dışarı çıkarken çok heyecanlanırlar ve sağa sola bakmadan direkt kendilerini sokağa atma derdine düşerler. Bu noktada onu iyi kavrayabilmek, tasmasını güvenle tutmak, dışarıdan gelen olası tehlikelere karşı dört bir yandan kontrol sağlamak önemlidir. Özellikle küçük ırkları dışarıda gezdirirken en büyük tehlikelerden biri büyük köpeklerle temasıdır. Sokak köpekleri, bazen biraz hırçın olabilir. Bu nedenle olası bir tehlike anında kriz yönetimini iyi yapması gerekir ki hiçbir can hasar almasın. Peki başka nelere dikkat etmek gerekir?

Köpek gezdirirken bilinmesi gerekenler nelerdir?

Köpek gezdirme hizmeti profesyonel bir ekip tarafından yapılıyorsa güven sorunu önemli ölçüde sağlanır çünkü ekip zaten bu işi biliyor ve olasılıkları öngörüyordur. Ancak profesyonel olmayan sadece içinde köpek sevgisi olan birinden bu desteği alacaksanız biraz daha temkinli olmanızda yarar olacaktır. Köpek gezdirme hizmeti vermek için ilk ve öncelikli şart hayvanları sevmektir çünkü her şey sevgiyle başlar. Bu işi iş olsun diye değil gerçekten severek yapan biri olmalıdır. Köpekler kendilerini seven insanları zaten iyi anlarlar. Köpek gezdirme hizmetini alacağınız ekibin ya da kişinin önceki referanslarına mutlaka göz atın; bu işi kaç yıldır yapıyor,  köpeklerle ilgili bilgisi nedir, gerçek mesleği nedir ve benzeri gibi soruların yanıtları önemli. Eğer köpekler ve davranışları hakkında en ufak bir bilgisi yoksa ve bu işi yalnızca para kazanmak için yapıyorsa köpeğinizi emanet etmemenizde yarar olacaktır. Zira köpek gezdirme işi profesyonelce yönetilmesi gereken bir iştir. Köpek gezdirme hizmeti veren kişi ile iletişiminizin tam olması da önemlidir. İstediğiniz zaman görüntülü arayabilmeli ya da telefonla fotoğraf isteyebilmelisiniz. Her ne kadar kısa süreli, günün belirli saatlerinde yapılan bir gezdirme olsa da koşullar her zaman aynı olmayabilir. Bu nedenle köpeğinizin güvende olup olmadığını sorgulamaktan kaçınmayın. Bugün bir tıraşa bile götürsek acaba canı yanıyor mu, acaba iyi mi, acaba korktu mu gibi onlarca soru kafamızı kurcalarken bir başkasına gezdirmesi için emanet etmek elbette beraberinde birçok endişeyi getirebilir. Bu nedenle köpek hizmeti veren ekibin, servisin ya da kişinin mutlaka her zaman ulaşılabilir olması önemlidir.

Benzer Yazılar