Köpekler Hakkında Bilgi
Köpek İdrarı Kokusu Nasıl Giderilir? 19.11.2021

Evcil hayvan besleyen evlerde genellikle bir koku durumu söz konusu olabilir. Bu koku kimi zaman evde bulunan kedi kumundan ya da köpek pedinden kaynaklanırken kimi zaman köpeğin kendine has kokusundan kaynaklanır. Her köpekte olmasa da bazı köpeklerde ırklarından kaynaklanan bazı kokular olabilir. Hatta henüz banyodan çıkmış bir köpeğin kuruduktan sonra yeniden koku salgılaması da görülebilir. Hal böyle olunca köpek parfümlerinden destek alınabilir. Piyasada satılan köpek parfümleri, köpeklerin ciltlerine herhangi bir zarar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır bu nedenle güvenle tüketilebilir. Bazı köpek cinsleri, ırkları gereği kokarken bazılarında hiç koku olmaz. Yani her köpek kötü kokacak diye bir durum söz konusu değildir. Köpeklerdeki ağır koku, yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere köpek parfümü ile bir nebze de olsa giderilebilir (tabi köpeğinizin alerjisi yoksa, mutlaka veteriner hekiminizden onay alın) ancak ağır idrar kokusu tüm evi sarabilir. Özellikle tuvalet eğitimi verilirken köpeğin pek çok yere idrarını ve hatta dışkısını yapması olasıdır. Köpek pedleri ile bu eğitimi vermeye çalışıyor olsak da alışana kadar bu durum bu şekilde devam edecektir. Hal böyle olunca her ne kadar idrar ya da dışkı yaptığı yeri silseniz de bir koku muhakkak oluşacaktır. Evin içinde belki burnunuza o keskinlikte gelmeyebilir ancak dışarıdan geldiğinizde ne yazık ki evdeki koku direkt olarak çarpacaktır. Bu noktada köpeklerin idrar kokusunu temizlemek için biraz daha farklı yöntemler denemek gerekebilir. Öncelikle köpek çiş pedine tuvaletini yapar yapmaz onu hemen kaldırın. Bekleyen idrar ve dışkı etrafa kokuyu hızlı bir sürede yayacaktır. Çiş pedleri her ne kadar kokuyu emen, içine hapseden özellikte olsa da yine de bir koku salınımı olacaktır. Bazı çiş pedleri lavantalı olabiliyor, bunları da tercih edebilirsiniz. Lavanta çok keskin bir koku olduğundan, idrar kokusunu bastırabilir.

Köpek çişi kokusu nasıl giderilir?

Köpek idrarında bulunan koku aslında köpeklerin iletişim kurmak için kullandıkları değişik sistemin bir parçasıdır. Köpekler idrar yaptıklarında aslında o bölgenin sınırlarını da çizmiş olurlar. Köpekler genellikle bir kere yaptıkları yeri benimser ve hep oraya yapar. Ancak bu birtakım tuvalet kazalarının yaşanmasına engel değildir. Köpek idrarını çiş pedine yaptıysa eğitim tamamlandıktan sonra hep çiş pedine yapmaya devam edecektir. İdrarda amonyak üreten bakterilerin neden olduğu kötü bir koku vardır. Bazı temizleyiciler, köpek idrarındaki kokuları yok etme özelliğine sahiptir. Bu sayede idrar kokusu giderildiği gibi köpeğin yeniden aynı yere yapması de engellenmiş olur. Yani eğer köpeğiniz evinizin istemediğiniz bir köşesine tuvaletini yaptıysa o kuvvetli temizleyiciler ile idrar kokusunu tamamen giderebilirsiniz. Koku gittikten sonra köpeğiniz idrar kokusunu almayacağı için o bölgeden uzaklaşacaktır. Tüm koku ve leke çıkarıcı ürünler için ortalama 15 dakika kadar bir temas süresi olmalıdır. Kullanmadan önce küçük bir yerde test etmekte yarar var zira zemine zarar da verebilir.

Köpek idrar kokusu nasıl geçer?

Köpeklerde idrar kokusunu temizlemek için birkaç adım izlenmelidir. Köpek idrarı anında temizlenmelidir, eğer kurursa koku daha da yayılır. Köpeğinizin idrar yaptığını fark ettiğiniz an hemen nemli bir bezle orayı silin ve ardından iyice kurulayın. Ilık su ve sabun karışımına batırılan bir bez bu noktada işinize yarayacaktır. Sabunlu su ile idrar yaptığı bölgeyi silin. Temiz hava akışını sağlamak için bölgeyi kısa süre havalandırmanız kokunun tamamen gitmesini sağlayacaktır. Su ve sabun karışımının haricinde karbonattan da destek alabilirsiniz. Karbonat, doğal bir koku gidericidir. Köpek idrarının olduğu yere serpip, nemli bir bezle silebilirsiniz. Koku kısa sürede yok olacaktır. Sirke ve su da köpek idrarını temizlemede etkilidir. Bu karışım aynı zamanda lekeyi de çıkaracaktır. Ahşap zeminlerde durum biraz daha zor olabilir elbette. Parke zeminler ya da halılardaki kurumuş idrar lekelerinin çıkması kolay olmayabilir. Bunun için mutlaka bir leke giderici temizleyici kullanmak gerekir. Temizleyiciyi zemine döktükten sonra ortalama 15 dakika bekletebilir ve ardından bir havlu ile silebilirsiniz. Kurumuş köpek idrar lekeleri, kuvvetli temizleyiciler ile çıkacaktır ancak bu noktada kendi sağlığımıza da dikkat etmemiz gerekir. Bu tarz temizleyiciler içeriği güçlü temizleyiciler olduğu için solunması durumunda insan sağlığını tehdit edebilir. Bu noktada bir maske ile temizlik yapabilir ya da evin her tarafını açarak temiz hava akışını sağlayabilirsiniz. Çamaşır, yatak ve yastık gibi bölgelerde yaşanan tuvalet kazaları ise kuru temizleme ile çözülebilir. Makinada yıkansa bile koku geçmeyebilir bu noktada en etkili çözüm kuru temizleme olacaktır.

Benzer Yazılar