Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeklerde Gastrit Belirtileri Nelerdir? Köpeklerde Gastrite Ne İyi Gelir? 18.11.2021

Sık görülen köpek hastalıklarından biri gastrittir. Köpeklerde gastrit nedir sorusunun kısa yanıtını şu şekilde vermek mümkündür; bir çeşit mide rahatsızlığı, mide iltihabı. Gastrit, köpeklerde mide bağırsak zarının iltihaplanmasından kaynaklanan bir durumdur. Mide çevresi yabancı cisim ya da maddelere tahriş olabilir. Gastrit akut olabilir; yiyecek ve toksinler gibi dış etkenlerden kaynaklanıyor olabilir. Metabolik bozuklukların varlığı, bağırsak parazitleri ya da kanser gibi hastalıklar da köpeklerde gastrite yol açabilir. Köpeklerde gastrit yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. İlk başlarda kendini çok belli etmeyebilir ya da tam tersi bir tablo ile kendini fazlasıyla belli edebilir. Köpeklerde gastrit ilaç tedavisi ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Asla ihmal edilmemesi gereken de bir hastalıktır aynı zamanda. Köpeklerde gastrit belirtileri mutlaka gözlemlenmeli ve dikkate alınmalıdır. İlk başlarda çok ciddi durmayan semptomlar, hastalığın ilerlemesine ve köpeğinizin ciddi anlamda sağlığının bozulmasına neden olabilir. Eğer aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı son zamanlarda köpeğinizde mevcutsa en kısa sürede veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır. Köpeklerde gastrit, hayati tehlike barındıran bir hastalık değildir ancak tedavi edilmediğinde çok daha ciddi sorunlara yol açabileceğinden bu noktada hayati durumlardan söz etmek mümkün olabilir. Köpeklerde gastrit nedenleri ve köpeklerde gastrit tedavisine geçmeden önce bu hastalığın belirtileri ile işe koyulalım.

Köpeklerde gastrit belirtileri nelerdir?

Köpeklerde görülen en tipik gastrit belirtisi kusmadır. Köpeğiniz sabah aç karnına safra kusuyor olabilir. Bu kusma özellikle aç karnına gerçekleşebilir. Köpeğiniz sarı ya da bej renkte bir köpük kusabilir. Bu kusmalar nadiren oluyorsa çok ciddi bir durum varlığına işaret etmeyebilir, bu durum geçici olabilir. Ancak kusmalar her gün oluyorsa ve şiddeti günden güne artıyorsa bu durum köpeğinizde gastrit olduğuna işaret ediyor olabilir. Özellikle köpeklerde kanlı kusmuk çok tehlikelidir en kısa sürede veteriner hekime gitmenizde yarar olacaktır. Bir diğer belirti ise köpeğinizde ishalin varlığı olabilir. Gastrit şiddetli bir boyutta ise ya da kronik bir hal aldıysa köpeğinizin dışkısında kan görülebilir. Köpeğinizin azalan iştahı ve susuzluğu da gastriti işaret edebilir. Köpeğiniz yemek yemeyi reddedebilir ya da dehidrasyon görülebilir. Bazı köpeklerde mutsuzluk, depresyon gibi belirtiler de olabilir. Dışkıda ya da kusmukta kan görülebilir. Dışkısının rengi katran karası olabilir. Yanı sıra sert bir yapıda olabilir. Sırtı kambur şeklini aldığı zamanlarda görülen karın rahatsızlığı ve ağrı olabilir. Köpeklerin ağrı ve acı eşikleri yüksek olabilir ancak bu ağrı çekmedikleri anlamına gelmez. Köpeklerde gastrit aynı zamanda ağrıya da neden olabilir. Akut gastrit durumunda tüm bu semptomlar 24 saat içinde kaybolabilir. Ancak eğer gastrit kronik bir hal aldıysa 2-3 hafta ve hatta daha uzun sürebilir. Bazı inatçı gastrit vakalarının 1 aydan fazla görüldüğü de olmuştur.

Köpeklerde gastrit nedenleri

Köpeklerde gastritin altında yatan birden fazla durum olabilir. Çürümüş ya da çiğ yiyecekler tüketilmesi gastrite yol açabilir. Özellikle sokak hayvanlarında sık görülür çünkü çürümüş yiyecekler tüketebilirler. Çöpte uzun süre vakit geçirmek de bakteri alımına yol açabilir. Köpekler için zararlı olan bitkilerin tüketilmesi de köpeklerin midelerin soruna yola açar. Küf ve mantarlar, köpeklerde gastrite yol açabilir. Yabancı nesneler ya da gıda olmayan yiyeceklerin tüketilmesi köpeklerde gastrite yol açabilir. Kimyasallar ve temizleyiciler de köpeklerde gastrite yol açan nedenlerden biri olabilir. Bazı ilaçların da mideye zarar vermesi söz konusu olabilir. Tüm bunlar köpeğinizin dışarıdaki etkenlerden dolayı aldığı mikroplardır ve köpeğinizde gastrite yol açar. Bunun bir de başka nedenleri vardır. Köpeğiniz dışardan bir şey yememiş, sağlıklı beslenmiş, dışarıda çok vakit geçirmemiş ve yabancı cisim yutmamış olabilir. Buna rağmen gastrit teşhisi konmuş olabilir. Bu durumun altında farklı nedenler yatabilir. Bakterilerden, virüslerden ya da bazı parazitlerden köpeğinize bir enfeksiyon bulaşmış olabilir. Alerjenlere maruz kalma durumu da yaşanmış olabilir. Köpeğinizde bağışıklık sistemi hastalığı bulunabilir. Mide kanseri ya da böbrek yetmezliği gibi hastalıkların varlığı söz konusu olabilir. Bazı enflamatuar bağırsak hastalıklarının, ülserlerin ve nörolojik rahatsızlıkların da köpeklerde gastrite yol açma ihtimali vardır. Köpeklerde görülen gastrit belirtileri 24 saat içinde kaybolabilir. Ancak uzun da sürebilir. Bu durumda köpeklerde gastrit kronik bir hale gelebilir ve ilaç tedavisine ihtiyaç duyulur. Peki köpeklerde gastrit tedavisi nasıl yapılır ve dahası köpeklerde gastrite ne iyi gelir?

Köpeklerde gastrit tedavisi

Köpeklerde gastrit tedavi edilebilen bir hastalıktır. Veteriner hekiminiz önce gastritin kaynağını araştırır. Bulguların arından tedaviye geçilir. Tedavi genellikle ilaç tedavisidir. Mide koruyucu olarak bazı durumlarda iğne verilebilir. Veteriner hekiminiz, köpeğiniz için en uygun olan tedaviyi gerçekleştirecektir. Köpeklerde gastrit tedavisinde özellikle mama seçimi önemli olabilir. Bazı köpeklerde gastrit kuru köpek maması ya da gastrit yaş köpek maması önerilebilir. Bir süre boyunca bu mamaları kullanmak gerekebilir. Bazı ilaçlar köpeğinizin kusmasına neden olabilir. Özellikle gastrit için verilen bazı şuruplar, köpeklerde kusmaya yol açabilir. Bu durumda veteriner hekiminizin bilgisi dahilinde aynı ilacın şurup değil tablet formu kullanılabilir. Tedavi sırasında ek takviye gerekebilir bu noktada yine veteriner hekiminiz sizi yönlendirecektir. Bazı köpeklerde kusma hemen ertesi gün kesilebilir bazısında devam edebilir. Bu noktada veteriner hekiminizle sürekli iletişim halinde olmanızda yarar olacaktır. Bazı vakalarda gaz sıkışması görülebilir. Eğer veteriner hekiminiz uygun görürse köpeğinizin karnına zeytinyağı ile masaj yapabilirsiniz. Bu, karnındaki şişliği ve gazı hafifletecektir. Yine bazı vakalarda az miktar zeytinyağı tüketimi de önerilebilir. Köpeklerde gastrit, ilaç tedavisinin ardından düzelebilir ancak bazı vakalarda ilaç bırakıldıktan sonra yeniden kusma görülebilir. Bu durum, inatçı bir gastritin varlığına işaret ediyor olabilir. Veteriner hekiminizin önerdiği süre boyunca ilaçları köpeğinize uygun dozlarda vermeniz gerekebilir. Eğer ilaç kullanımına rağmen köpeğinizdeki şikâyetlerde bir azalma görülmüyorsa bu durumda veteriner hekiminiz endoskopi isteyebilir. Köpeklerde gastrit tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ancak her köpek için durum farklılık gösterir. Bir köpeğe iyi gelen ilaç, ötekisine iyi gelmeyebilir. Bu durumda en doğru bilgi için mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda fayda olacaktır.

Benzer Yazılar