Köpekler Hakkında Bilgi
Köpek Tüylerine Ne iyi Gelir? Köpek Tüyleri Nasıl Uzatılır? 19.03.2021

Köpeklerin uzun tüyleri, onların güzelliğine güzellik katan en önemli unsurlardandır. Ancak o tüylerin sağlıklı, canlı ve parlak olması aynı zamanda deri sağlıklarının da iyi olduğu anlamını taşır. Tüyler pek çok etkenden dolayı cansız, mat ve sönük olabilir. Örneğin kalitesiz köpek maması kullanmak köpeklerin tüylerinin zayıf ve cansız görünmesine neden olabilir. Köpeklerin tüylerinin iyi olmasında beslenme çok önemlidir. Eğer içten doğru bir şekilde beslenirlerse, dışa vurumları da bir o kadar güzel olur. Tıpkı cildimiz gibi. Nasıl ki cildimiz bol suyla, sağlıklı beslenmeyle parlar ve nemini korursa aynı durum köpekler için de geçerlidir. Kaliteli köpek maması kullanarak ve köpekleri zararlı ev yemeklerinden koruyarak sağlıklı bir cilt elde edilebilir. Ev yemeklerinde bulunan tuz ve baharatlar köpeklerin midelerine zarar vermekle kalmaz aynı zamanda derilerinde de olumsuz birtakım gelişmelere neden olur. Örneğin tavuk aşırı derecede verildiğinde ya da ekmek çok tüketildiğinde deride bir takım hastalıklar görülebilir. Köpeklerde görülen deri hastalıklarında yanlış beslenmenin önemi büyüktür. Öte yandan ne kadar iyi beslenirse derileri de o kadar iyi olur ve dolayısıyla tüyleri de daha canlı ve parlak durur. Köpeklerde güzel tüyler için ilk adım içten beslemedir. Kaliteli köpek mamalarının kullanımı, veteriner hekim gözetiminde alınan vitaminler ve beraberinde yapılan harici bakımlar sayesinde köpeklerin tüyleri parlayacak ve canlılaşacaktır.

Köpeklerde tüy dökülmesi nedenleri

Köpeklerde tüy dökülmesinin altında yatan onlarca neden olabilir. İçlerde bir hastalığın varlığına işaret edebildiği gibi tavuk ya da ekmek gibi gıdaların aşırı tüketiminden de kaynaklanabilir. Köpeklerde stres de tüy dökülmesini tetikleyen bir durumdur. Evet, köpekler belirli mevsimlerde daha çok tüy dökerler ancak bu tüyler yerini yenilerine bırakır. Ancak bazı durumlarda köpeklerde tüy dökülmesi ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu noktada veteriner hekim gözetiminde uygulanan tedaviler kısa sürede sorunu çözecektir. Tüy dökülmesine, birtakım deri hastalıkları da eşlik edebilir. Derisinde yaşanan bir kuruluk ya da sorun, ciddi yaraların oluşmasına yol açabilir. Bu yaraların altında yatan sebep araştırıldıktan sonra tedavi uygulanır. Köpeklerde egzama ya da benzeri yaralara uygulanan kremler vardır ancak bazen bu kremler yeterli gelmeyebilir. Eğer köpeğinizde ciddi yaralar varsa ve kullanılan kremlere rağmen düzelmiyorsa yarayı daha hızlı iyileştirmek için sarı kantaron yağı kullanılabilir. Ancak bu kullanım için öncelikli olarak doktor onayı gerekir zira fayda sağlamak isterken köpeğinize zarar da verebilirsiniz. Bu bilgi aklınızda olsun, siz yine veteriner hekiminize danışırsınız zaten. Yukarıda da söylediğimiz gibi köpeklerde tüy dökülmesi; mevsimsel olabilir, stres ya da içerlerde bir yerlerde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğuna işaret ediyor da olabilir. Bu nedenle köpeklerde tüy dökülmesi eğer aşırı boyuttaysa bu durumu ciddiye alıp veteriner hekiminize danışmanızda fayda olacaktır.

Köpek tüylerine ne iyi gelir? Köpek tüyleri nasıl uzatılır?

Köpek tüylerinin iyi olması, sağlıklı deriden geçer. Öncelikle deri sağlığını önemseyerek işe başlamak gerekir. Sağlıklı bir derinin altında zaten her tüy hızlı ve kaliteli bir şekilde uzayacaktır. Köpeğinizin tüylerinin ve derisinin iyi olmasını etkileyen faktörlerin başında beslenme gelir. Yan ısıra köpeğin cinsi de bunu etkileyecektir. Bazı köpekler tüy dökmez ya da çok az dökerken bazı köpekler aşırı derece tüy döker. Bunda cinsinin de etkisi vardır. Yanlış bakım uygulamak, tüyleri canlandırmak isterken tam tersi bir etki yaratabilir. Bu nedenle tüy bakımına dair mutlaka veteriner hekiminizde bilgi almayı ihmal etmeyin. Elbette veteriner hekimin önerilerinin yanı sıra evde yapılabilecek tüy bakımları da vardır. Köpeklerde tüy bakımında tarama, banyo yaptırma ve düzenli kontrol, en az beslenme kadar önemlidir. Şimdi gelin bunları tek tek inceleyelim.

1 -      Köpeklerde tarama

Köpek tüylerinin canlı olması için ölü tüylerin deriden arınması gerekir. Ölü tüyler eğer arınmazsa bir süre sonra keçeleşebilir ve köpeğinizin derisine zarar verebilir. Köpek tüylerindeki keçeleşmeyi önlemenin en etkili yollarından biri onu düzenli olarak taramaktır. Tarama sırasında tüy kökleri de hareketlenecek ve kan dolaşımı artacaktır. Her gün, mümkünse sabah akşam uzun tüylü köpeklerin taranması gerekir. Bu sayede hem tüyleri karışıp topak olmaz, hem de alttaki tüyler sağlıklı bir şekilde uzar.

2 -      Pire tasması

Köpeğinizi her mevsim pireden korumanız gerekir çünkü pire başlı başına bir sorundur. Basit gibi görünen bir pire köpeğinize büyük zararlar verebilir. Pire tasması, pire tozu ya da ense damlası gibi yöntemlerle pireden korunmak mümkündür. Pireler çok büyük bir hızla ürerler ve bir dişi pire 1 günde onlarca yumurta bırakabilir. Bırakılan yumurtaların da çoğunun dişi olduğunu düşünürsek bu yayılım önlenmesi zor bir şekilde hızlanır. Bu nedenle köpeğinizin tüy ve deri sağlığını korumak için öncelikli olarak yapmanız gereken şey onu pirelerden korumaktır.

3 -      Köpeğin tüylerini incelemek

Eğer uzun tüylü bir köpeğiniz varsa, ara sıra tüyleri ayırıp derisini kontrol etmenizde yarar var. Bazı cilt yaraları tüylerin altında görülemeyebilir. Köpeğiniz kaşıdıkça o yaralar daha da açılabilir. Bu nedenle uzun tüylü köpeklerde ara sıra deri kontrolü yapmanızda yarar olacaktır. Bu aynı zamanda bit ya da pire gibi canlıların varlığının kontrolü için de önemlidir. Pireler ve bitler gözle görülemeyecek kadar küçük olsalar da yayılımları bir o kadar hızlıdır. Bu nedenle özellikle ilkbahar ve yaz aylarında daha dikkatli olmak gerekir. Bu arada bilinen bir yanlışı da düzeltelim. Pireler yalnızca yaz aylarında ortaya çıkmaz, kış mevsiminde soğukta da saklanacak bir yer bulabilirler kendilerine. Bu nedenle pire önlemlerini yaz ya da ilkbahara özel değil her mevsim almanızda yarar olacaktır.

4 -      Köpek banyosu

Köpeklerin cildi hassastır bu nedenle çok sık yıkamak önerilmez. Ancak bazı durumlarda yıkamak da gerekir. Banyo günlerinde mutlaka köpeklere özel olarak tasarlanan şampuanları kullanın. Diğer şampuanlar köpeğinizin derisine zarar verebilir ya da tüylerinin karışmasına neden olabilir. Bu nedenle mutlaka banyo yaptırırken köpek şampuanı ya da köpekler için tasarlanan cilt bakım ürünlerinden kullanın.

5 -      Vitaminleri ihmal etmeyin

Köpekler için üretilen ve protein, vitamin ve mineral bakımından zengin olan macunlar vardır. Bu vitamin macunları kimi zaman tablet formunda da satılabilir. Tablet ya da macun kıvamında olan köpek vitaminleri köpeğiniz için gereken her türlü vitamin ve mineralin vücuda alınmasını sağlar. Vitamin ve mineral bakımından güçlü olan bir vücut da güzel tüylere sahip olur. Tüylerin güzelleşmesi için vitaminler fayda sağlar ancak hangi vitaminin ne dozda kullanılması gerektiği köpeğinizin kilosuna ve yaşına bağlı olarak değişecektir. Köpeğiniz için uygun olan vitaminin hangisi olduğu bilgisini veteriner hekiminizden alabilirsiniz. Yanı sıra köpek tüy güçlendirici için bilgi almayı da unutmayın.

Benzer Yazılar