Köpekler Hakkında Bilgi
Köpek Zehirlenmesine Evde Ne Yapılabilir? 16.02.2021

Hayvanlar arasında en sık rastlanan sağlık sorunlarından biri zehirlenmedir. Köpeklerde zehirlenme, bozuk gıdaları tüketmeleri neticesinde görülür. Yanı sıra kirlenmiş bir gıda tüketmesi de bir zehirlenme nedenidir çünkü kirli gıdanın üzerinde biriken toz ve bakteriler kimi zaman hayvanlarda zehirlenmelere yol açabilir. Bir başka zehirlenme nedeni de yol kenarlarına bırakılan haşere ilaçları ya da benzeri zehirli maddelerin tüketilmesidir. Köpeğinizi gezdirirken kokladığı her şeye dikkat etmeli ve ağzına bir şey atması durumunda masum gibi görünen bir yiyecek olsa dahi hemen müdahale etmeli ve ağzından çıkarmasını sağlamalısınız. Zehirler, genellikle hayvanların ilgisini çekecek türden maddeler içerir bu nedenle hayvan daha ne olduğunu anlamadan ağzına atar, yutar ve daha sonra zehirlenme belirtileri ortaya çıkar. Çoğu zehirlenmenin nedeni evde bulunan artık ya da bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesinden kaynaklanır ancak diğer olasılığı da daima göz önünde bulundurmakta fayda olacaktır.

Köpeklerde zehirlenme belirtileri nelerdir?

Köpeğin zehirlendiğini anlamak nispeten kolaydır çünkü semptomları gizli ilerlemez açıkça fark edilir. Köpeğiniz kusmaya başlar, durgunlaşır ve iletişimi kesebilir. Bu noktada ilk yapmanız gereken “tespit”tir. Yani köpeğinizi zehirleyen maddenin ne olduğunu hızlıca bulmanız gerekir ki tedbir buna göre alınabilsin. Örneğin bazı durumlarda hayvanı kusturmak fayda sağlarken bazı durumlarda kusturmak yemek borusunun ya da boğazının yanarak zarar görmesine neden olabilir. Bunun nedeni tamamen yenen maddeye bağlı olarak değişecektir. Örneğin evde bozulmuş bir gıda yediyse kusturmaya çalışmak iyi bir fikir olabilir ancak yediği bir kimyasal atıksa bu durumda kusturmak boğazının daha da tahriş olmasına neden olacaktır. Bu durumu ilerleyen satırlarımızda detaylıca anlatacağız. Şimdi öncelikle durum tespiti için köpeğinizde zehirlenme belirtilerine bir göz atmamız gerekir. Dediğimiz gibi zehirlenme belirtileri çok açıkça belli olur. Aşağıda sıralayacaklarımız, zehirlenme belirtilerinden birkaçıdır.

1-      Köpeklerde ishal

En yaygın zehirlenme belirtilerinden biri köpeklerde görülen ishaldir. Elbette her ishal bir zehirlenme değildir ya da her ishal çok ciddi sağlık sorunlarına işaret etmeyebilir ancak köpekler hassas canlılardır ve ishal uzun süreliyse, kanlı ishalse bu durumda yolunda gitmeyen bir şeyler olduğu açıktır. İshal, hayvanın sindirim sisteminde bir sorun olduğunu işaret eder, bunun nedeni de yüksek olasılıkla bozulmuş bir yiyeceği tüketmesidir. Tek neden bu olmasa da ilk akla gelen sebeplerden biri zehirlenme durumunun söz konusu olabileceğidir.

2-      Köpeklerde kusma

Köpekler zaman zaman köpüklü sarı bir kusmuk çıkarabilirler. Bu mideden gelen boş bir sudur. Kimi zaman bu kusma ciddi sağlık sorunlarının varlığını işaret edebilir. Eğer kusmanın yanında bir de ishal varsa bu durumda vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır. Kusma, boğazına takılan ve onu rahatsız eden bir şeyi çıkarmak istediği için de olabilir, yediği bir bitki ya da ottan da kaynaklanabilir. Her durumda kusma özellikle devamlılık arz ediyorsa köpekler için oldukça tehlikelidir.

3-      Köpeklerde aşırı salya üretimi

Köpekler genellikle salyalı hayvanlardır. Özellikle bazı büyük ırklar salyaları ile meşhurdur. Ancak bazı durumlarda salya üretimi artar. Köpeklerde salya, ciddi bir zehirlenme belirtisi olabilir. Bu durumda acil müdahale gereklidir.

4-      Köpeklerde denge kaybı

Köpeğiniz yürürken sanki başı dönüyormuş gibi sendeleyebilir, tökezleyebilir. Köpeklerde görülen bu denge kaybı da zehirlenme belirtileri arasında sayılabilir. Yanı sıra köpeğiniz halsiz de olabilir. Ayrıca uyuşukluk da meydana gelebilir.

5-      Köpeklerde yüksek ateş

Köpeğinizin ateşinin yükseldiğini belki fark edemeyebilirsiniz ancak köpeklerde ateş en ciddi zehirlenme işaretlerinden biridir. Yüksek ateş, daima bir şeylerin yolunda gitmediğinin sinyalidir.

6-      Köpeklerde karın ağrısı

Köpekler ağrılarını her zaman belli edemeyebilirler kaldı ki ağrı eşikleri yüksek canlılardır. Ancak aşırı ağrısı olduğunda köpeğiniz inlemeye başlayabilir. Ağlama ve inleme arası karışık bir tonla ağrısı olduğunu size belli edebilir. Köpeklerde karın ağrısı pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir ancak en bilinenlerden biri zehirlenme olasılığının varlığıdır.

Köpek zehirlenmesine ne iyi gelir?

Öncelikli yapmanız gereken şey elbette en acil şekilde veteriner hekiminize götürmektir. Veterinere ulaşana kadar evde yapacağınız birkaç önlem de vardır. Köpeğinize müdahale edebilmeniz için onu zehirleyen şeyin ne olduğunu bulmanız gerekiyor. O panik anında bu zor, biliyoruz ancak müdahalenin şeklini bu madde belirleyecektir. Eğer köpeğinizin evdeki artıklar ya da çöpten aldığı bir şey nedeni ile zehirlendiğini düşünüyorsanız onun kusmasını sağlayabilirsiniz. Tuzlu su, köpeğinizin kusmasına yardımcı olabilir. Eğer köpeğinizin herhangi bir asitli maddeden dolayı zehirlendiğini düşünüyorsanız onu kesinlikle kusturmamalısınız. Çünkü eğer kusturursanız midelerinden geri çıkan asitli madde soluk ve yemek borularının yanmasına neden olabilir. Bu da kalıcı hasarın yanı sıra can kaybına kadar gidebilir. Köpeklerde kimyasal madde zehirlenmesi söz konusu olduğunda genellikle köpek titremeye başlar. Kimyasal zehirlenmenin en önemli belirtilerinden biri titremedir. Kimyasal zehirlenmede köpeğinizi kusturabilirsiniz. Ancak dediğimiz gibi asitli madde zehirlenmelerinde kusturmak ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Zehirlenen köpek nasıl kusturulur?

Eğer köpeğinizin yediği şeyin herhangi bir asitli madde olmadığına eminseniz kusturma işlemini yaptırabilirsiniz. Köpeklerin kusması biraz güç olabilir, panik yapmadan sakince ona yaklaşın. Köpekleri kusturmak için farklı yöntemler vardır. En bilineni tuzlu sudur. Ilık suya tuz atın ve karıştırın. Bir şırınga yardımıyla suyu çekin ve köpeğinizin ağzına sıkarak suyu yutmasını sağlayın. Bir süre sonra köpeğiniz kusmaya başlayacaktır. Köpeğinizin kusması, zehirlenme sorunun ortadan kalktığı anlamına gelmez. Köpeğinizin serum alması gerekebilir ya da farklı ilaç takviyelerine ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle köpeğiniz mutlaka veteriner hekiminize götürün ve tüm tetkikleri yaptırın.

Zehirlenen köpeğe yoğurt verilir mi?

Aslında bu çok bilimsel olarak kanıtlanan ve faydası olduğuna kesin gözüyle bakılan bir durum değildir ancak halk arasında en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Eğer zehirlenme nedeni bir gıdaysa bu durumda zehrin bağırsaklardan sindirilmesini sağlamak için yoğurt verilebilir. Ancak yine de bu müdahale öncesinde veterinere danışmak daha doğru olacaktır. Zehirlenen köpeğe çiğ yumurta verilir mi sorusu da sıkça sorulur. Yine kesin bir bilgi olmamakla birlikte zehirlenen hayvana çiğ yumurta ve bol miktarda su içirilirse köpeğe iyi geleceğine dair birtakım görüşler de mevcuttur. Bunlar alternatif yöntemlerden kesin olmayan bazılarıdır. En doğru müdahale için daima veteriner hekiminizin talimatları doğrultusunda hareket etmeniz önerilir.

Benzer Yazılar