Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler 18.02.2021

Malum, baharın sonu yaz. Geçtiğimiz yaz korona virüs nedeniyle evlerimizden çıkamamış olsak da azalan korona virüs vaka sayıları bize bu yazı daha iyi geçireceğimiz yönünde umutlar veriyor. Hal böyle olunca tatil planları yapmak ve hatta tatil planı hayal etmek bile bize mutluluk veriyor. Seyahate çıkmak, pek çoğumuz için varılan noktadan daha heyecan verici olabilir. Önceden yapılan yol hazırlıkları, yolda yanımıza alacaklarımız, yolda tüketmek için atıştırmalıklar vs. derken bu da ayrı bir heyecan oluyor. Eğer bir evcil hayvan sahibiysek 1 düşünüyorsan 2 düşünmemiz gerekir; malum, arabada bizimle gelecek bir ya da birkaç pati olabilir! Bugün konumuz köpeklerle seyahat ederken dikkat etmemiz gerekenler. Köpek bakımı başlı başına bir sorumluluk ki bunu hemen her yazımızda vurgularız. Köpeğin mamasıydı, suyuydu derken günün sonunda onlarca bakım adımı karşımıza çıkar. Bu bakımlar yalnızca evin içine has değildir, evin dışında da köpek bakımında dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlardan ilk akla gelen seyahatlerdir. Köpeklerin bazıları seyahat etmeyi çok severken, bazıları için de tam bir kâbustur. Bu kâbus durumu önlemek için alınması gereken birkaç tedbir vardır. Alınan bu tedbirlerle yolculuk çok daha keyifli bir hale gelecektir.

Köpekle seyahat!

Köpekle seyahat farklı şekillerde olabilir; köpekle uçak seyahati, köpekle otobüs seyahati, köpekle tren seyahati ve benzeri gibi. Her koşulda ilk olarak sağlanması gereken köpeğinizin can güvenliğidir. Bugün, arabayla seyahatlerde dikkat edilmesi gerekenleri kaleme alıyoruz. İlk maddemiz daha önce de söylediğimiz gibi güvenlik!

1-      Köpek emniyet kemeri

Arabadaki her canlı, emniyette olmak zorundadır. Biz nasıl emniyet kemeri takıyorsak can dostumuzun da mutlaka takması gerekir. Araba emniyet kemeri tokası ile uyumlu olan ve hayvan mağazalarında rahatlıkla bulabileceğiniz köpek emniyet kemerlerinden mutlaka edinin. Köpeğiniz hareketli de olabilir sakin de olabilir ancak bir ani fren anında mutlaka her koşulda emniyetli olmalıdır.

2-      Köpek kafesi

Köpekler kafeste durmaktan pek hoşnut olmazlar ancak uzun seyahatlerde kimi zaman köpek kafesi kullanmak bir mecburiyet olabilir. Bu noktada köpek kafesini koltuğun üzerine değil koltukla sürücü koltuğu arasındaki bölgeye yerleştirin. Daha emniyetli olacaktır. Kafesi geniş tutmaya gayret edin, arabanın imkânları dahilinde elbette. Kafesin içine sevdiği oyuncakları koyun ve battaniye ya da yastık gibi bir şey yerleştirin. Köpeğiniz kafeste sıkıntı çıkarsa bile bir süre sonra sakinleşecektir.

3-      Köpeklerde yol tutması

Köpeklerle yol tutması en sık görülen sorunlardan biridir. Arabayla seyahate alışık olmayan köpeğinizi yol tutabilir ve kusabilir. Bunu önlemek için ya da “ya yol tutarsa?” diye düşünerek bir önlem almak isterseniz veteriner hekiminize bir gün öncesinden danışın ve onun uygun gördüğü ilacı alıp işi garantiye alın. Veteriner hekiminiz “köpek yolculuk sakinleştirici” ilacının nasıl, ne zaman ve hangi durumlarda kullanılacağı konusunda sizi bilgilendirecektir.

4-      Köpekleri arabaya alıştırmak

Yukarıdaki sorunu yaşamamak için köpeğinizi önceden arabaya alıştırmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede arabadaki reaksiyonlarını da daha iyi gözlemlemiş olursunuz, ertesi gün bir sürprizle karşılaşmamış olursunuz diğer bir deyişle. Arabayla kısa gezintilere çıkın. En çok nerede oturmayı seviyor, seyahat anında ne yapıyor, sessiz mi yoksa bağırıyor mu, size rahatsızlık veriyor mu yoksa sadece yola mı bakıyor gibi pek çok sorunun yanıtını bu kısa gezilerde alabilirsiniz. Bu geziler, ertesi günlerde yapacağınız yolculukların iyi bir provası olacaktır.

5-      Köpeklerde camdan sarkma

Köpekler camdan bakmayı çok sever. Hele ki rüzgâr estikçe etrafa bakınmak çok hoşlarına gider. Normalde çoğu köpek rüzgârdan ya da birinin yüzüne üflemesinde hoşlanmaz ancak iş yolculuk olunca onların da huyu değişiyor belki de! Camdan dışarı bakmayı çok seviyor olabilir ancak bu aynı zamanda pek çok tehlikeyi de doğuruyor. Köpeğinizin camdan sarkması göz kuruluğuna yol açabilir ya da üşütebilir. Bunun için köpeğinizin, hele ki belirli bir hız seviyesindeyken camdan bakmasına izin vermeyin.

6-      Köpeklerde ihtiyaç molası

Her 2 saatte bir hatta bazen ihtiyaca göre saat başı mutlaka mola verin. Köpeğinizi dolaştırın, ihtiyaçlarını giderin. Bu molalar hem sizin hem de minik patinin fiziksel ve mental sağlığı için oldukça önemlidir. Uzun süre araç kullandığımızda kasılmalar olabilir ve mola verme ihtiyacı hissedebiliriz. Benzer durum köpekler için de geçerli. Sürekli arabanın içerisinde olmak bir süre sonra sinirlerini bozabilir ve agresifleşebilir. Bunu önlemek için belirli aralıklarla mola vermek çok önemlidir.

7-      Köpek oyuncakları

İster köpek kafesinde yolculuk yapsın, isterseniz koltukta… Mutlaka ama mutlaka oyalanacağı bir şeyler olmalıdır. En sevdiği oyuncağı ya da bir çiğneme kemiği iş görecektir. Yolculuk sırasında onu oyalayacak ve vaktin daha kolay geçmesini sağlayacak birtakım oyuncaklar verin. Hareketsizliğin verdiği sıkılmayı önleyecektir. Oyuncak sayesinde köpeğiniz uzun süre meşgul olacak ve yolculuğun büyük kısmını daha rahat ve sakin geçirecektir.

8-      Koltuk koruma kılıfı

Köpekler seyahat sırasında her zaman sabit durmaz. Mutlaka bir o cama, bir bu cama “merak” yolculukları olacaktır. Haliyle tüy döken bir köpekse bütün koltuklar tüyle kaplanacaktır. Bazı tüyleri toplamak kolaydır ancak bazıları resmen koltuğa yapışır. Günün sonunda sizi büyük bir temizlik bekler. Bunu önlemek için koltukları örtüyle kaplayın. İlla özel bir örtü olmasına gerek yok, evde kullanmadığınız bir çarşaf bile işinizi görecektir.

Köpekle tatile giderken alınması gerekenler

Köpekle seyahat için yolculuk koşullarını hazırladık şimdi işin “evrak” kısmına geldik. Öncelikle köpeğinizin pasaportu ve aşı karnesini mutlaka yanınıza alın. Tatil sırasında bizi neyin beklediğini öngöremeyiz ancak her ihtimali de göz önünde bulundurmak gerekir. Aşı karnesinde yer alan tüm aşıların seyahatten en az 10 gün önce tamamlanması gereklidir. Özellikle iç ve dış parazit aşılarının karneye işlenmiş olması önemlidir. Köpeğinizi aşı yaptırdıktan hemen sonra seyahate çıkarmanız doğru değildir. Çünkü aşıdan sonra birtakım etkiler görülebilir; köpeğiniz halsiz olabilir, yemek yemeyebilir ya da huzursuz olabilir. Bunu önlemek için seyahatten en az 10 gün öncesinde tüm aşıların eksiksiz yapılması gerekir. Köpeğinizin tasmasına mutlaka telefon numaranızın yazılı olduğu bir kâğıt iliştirin. Tatilde serbestçe dolaşacak ve tatilin tadını çıkaracak olan minik patinin kaybolması durumunda size kolayca ulaşılabilmesi için alacağınız basit ama etkili bir yöntemdir. Elbette her şeyin yolunda ve kusursuz gitmesi tek dileğimiz ancak önlemleri önceden almak da büyük bir tedbir, rahatlık ve güvenliktir bu da ayrı bir mesele.

Benzer Yazılar