Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Makarna yer mi? 29.10.2021

Köpek sahiplerinin hemen her sofrada yaşadığı en büyük sorunlardan biri durmaksızın yemek isteyen ve bunun için duygu sömürüsü yapmaktan çekinmeyen bir çift gözün devamlı olarak tabağına bakmasıdır. Karnı tok olsa bile daima aç olmayı nasıl başarabiliyorlar bu gerçekten enteresan. Köpeğinize yemeğini henüz yeni vermiş olsanız bile sizden yine de yemek talep edecektir. Köpeklerin genel olarak sahiplerinin tabağında gözü vardır desek yeri! Hal böyle olunca sofradaki yemeklerden biraz biraz vermek mecburi oluyor çünkü kıyamıyoruz. Bu durum devamlı olmadıkça büyük sorun teşkil etmez ancak ev köpeğine sürekli olarak ev yemeği vermek ciddi bir sorun olacaktır. Ev yemekleri genellikle baharatlı, tuzlu ve garnitürlü olur. Köpeklerin bu besinleri sindirmesi zordur ve bu nedenle birtakım sindirim sistemi sorunları görülür. Köpekler yalnızca kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Köpek mamasının içinde, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller bulunur. Bu vitamin ve minerallerin mama yoluyla alınması sindirim sistemi sorunlarının önüne geçtiği gibi güçlü bir bağışıklık sistemi de sağlar. Köpeklerde bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemlidir çünkü hassas canlılardır. Bağışıklık sistemleri çöktüğü zaman hastalıklara açık hale gelirler. Küçük ırklar, en ufak bir soğuk algınlığında ciddi bir sınavdan geçebilirler örneğin. Hatta bu durum ne yazık ki hayati boyutta önem kazanabilir. Bu nedenle köpeklerin bağışıklık sistemini daima güçlü kılmak gerekir. Köpeklerin bağışıklık sistemini korumanın en etkili yollarından biri onları kaliteli köpek maması ile beslemektir. Kaliteli köpek mamaları, köpeğinizin sağlığı için önemlidir. Köpek maması haricinde zaman zaman köpeğinize farklı tatlar da verebilirsiniz. Köpekler ağırlıklı olarak köpek mamasına ihtiyaç duysa da çoğunlukla sizin tabağınızdaki daha cazip gelecektir. Köpeğinize yağsız, tuzsuz, baharatsız, soğan ve sarımsaksız bir ev yemeği verebilirsiniz ancak nadir olmak koşulu ile. Köpeklere en sık verilen ev yemeklerinden biri makarnadır. Köpekler makarna yer mi, yavru köpek makarna yer mi, yavru köpeğe makarna verilir mi, sokak köpekleri makarna yer mi gibi soruların yanıtlarından bahsedeceğiz bugün. Öncelikle köpekler makarna yiyebilir mi bu sorunun yanıtı ile başlayalım söze.

Köpekler makarna yiyebilir mi?

Yağsız, tuzsuz, baharatsız ve garnitürsüz olmak koşulu ile köpekler makarna yiyebilir. Makarna karbonhidrat bakımından zengin bir yiyecektir. Sokak köpekleri de makarnayı genellikle sever. Sokak köpeklerine makarna verilir mi sorusunun yanıtı evet olacaktır. Ancak ev köpeklerinde olduğu gibi sokak köpeklerine de nadiren makarna vermek gerekir. Çünkü köpeklere makarna veriyor olmak makarnayı tamamen masum yapmaz. Köpekler makarna yiyebilir ancak öncesinde bazı şartların yerine getirilmesi gerekir ki bu noktada devreye soslar girer. Köpeklerin makarna yiyebilmesi için makaranın sossuz ve baharatsız bir şekilde pişmesi gerekir. Makarna köpeklere büyük oranda zarar vermez ancak bu sağlıklı bir öğün olduğu anlamına gelmez. Köpek beslemesinde bazı aşamalar vardır. Yavru köpekler ile yetişkin köpeklerin mamaları farklıdır. Yavru köpekler gelişme çağında oldukları için vitamin ve mineral bakımından çok daha zengin bir beslenme programı uygulanır. Yetişkin ve yaşlı köpeklerde de benzer farklılıklar olur. Yaşlı köpeklerin mamaları, yorgun organlarının kaldırabileceği dozda öğeler içermelidir. Yavru köpeklerin, yetişkin köpeklere oranla çok daha hassas bir sindirim sistemleri vardır. Yavru köpekler için en ideal olan beslenme veterinerin uygun gördüğü kuru mama ya da yaş mamadır. Yavru köpeklere makarna vermek yerine köpek maması vermek gelişimleri açısından daha iyi olacaktır.

Köpeklerde glüten alerjisi

Yalnızca bizlerde değil köpeklerde de glütene karşı hassasiyet olabilir. Makarnanın içeriğinde un, su ve yumurta gibi basit malzemeler vardır. Köpeğinizin eğer glütene hassasiyeti varsa ya da buğday alerjisi varsa makarna yemesi sakıncalı olacaktır. Ancak herhangi bir hassasiyeti ve sağlık sorunu yoksa makarna yemesinde bir sakınca olmayacaktır. Karbonhidrat bakımından zengin olan makarna, köpeğinizin sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmasını sağlayabilir ancak öte yandan kilo aldırma konusunda da bir hayli hızlı olabilir. Yüksek karbonhidrat içeriğine sahip olması ve köpeğinizin sürekli olarak makarna yemesi sakıncalı olacaktır. Makarna protein, fosfor, potasyum ve selenyum gibi vitaminleri içerir ancak aşırı tüketimde köpeğinizin kilosunun artmasına neden olacaktır.

Makarna köpekler için zararlı mıdır?

Her ne kadar içerdiği vitaminlerle köpeğin vücudunu güçlü kılsa da aşırı tüketildiğinde ciddi sorunlara da yol açabilir. Makarnanın köpekler için toksik olmadığını biliyoruz ancak beslenmelerine muazzam katkı sağlar da diyemeyiz. Yüksek karbonhidratlı bir beslenme şekli, köpeklerde sağlıksız kilo alımına yol açabilir. Kilo demek, köpeklerde ciddi sorunların temelini oluşturur. Köpeklerde kalp hastalıkları, diyabet, kanser ve benzeri gibi sağlık sorunları fazla kilodan ve yanlış beslenmeden kaynaklanabilir. Köpeklerde alerji de ciddi bir sorundur. Köpeğinizin makarnaya alerjisi olabilir. Önce küçük bir parça verip gözlemleyebilirsiniz bu sayede olası bir alerjinin de önüne geçmiş olursunuz. Köpeğiniz makarna yedikten sonra kaşıntı yaşıyorsa, kusma ya da ishal gözlemleniyorsa alerjik tepkime olabilir. Veteriner hekime durumu danışmanızda yarar olacaktır. Köpeklere makarna nadir olarak verilebilir demiştik, şimdi de fazla verilir ne olur kısmına değinelim.

Köpek aşırı miktarda makarna yerse ne olur?

Köpeklerin aşırı miktarda makarna tüketmesi en başta sağlıksız kilo alımına neden olur ki bu noktada kalp rahatsızlıkları görülebilir. Makarnayı fazla tüketen köpekte bir takım semptomlar ortaya çıkabilir. Örneğin köpeğinizin günlük aktivitelere karşı ilgisi azalabilir. Kendini sürekli olarak yorgun hissedebilir. Aşırı derecede su tüketimi gözlemlenebilir. Aşırı derecede idrara çıkma durumu gelişebilir. Yanı sıra birtakım bağırsak sorunları da görülebilir. Özellikle bazı ırkların makarna yemesi kesinlikle önerilmez. Bu ırklar, kilo almaya meyilli ırklardır. Makarna ve ondan yapılan yiyecekleri yememeleri gerekir ki kilo almasınlar. Makarna yemesi önerilmeyen ırklardan bazıları şunlardır; Labrador, Beagle, Dachshund, Boxer, English Bulldog, Pug ve Basset gibi köpek cinsleri.

Önemli Not: Bazı köpeklere, özel bir beslenme programı uygulanmalıdır. Alerjisi olan ya da bir sağlık sorunu olan köpeklere farklı köpek diyetleri verilebilir. Makarnanın köpeğinizin sağlığı için uygun olup olmadığını mutlaka veteriner hekiminize danışmanızda yarar olacaktır. Tıpkı bizlerde olduğu gibi köpeklerde de hassasiyetler görülebilir. Bu nedenle köpeğinizin beslenme rutinine makarnayı eklemeden önce mutlaka veteriner hekiminizde danışmayı ihmal etmeyin. Şunu da unutmayın ki köpeğinize sürekli makarna verirseniz sağlığını ciddi anlamda tehlikeye atmış olursunuz. Aşırısının zarar olduğunu ve köpeğinizin yalnızca kendi mamasına ihtiyaç duyduğunu unutmayın.

Benzer Yazılar