Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Neden Ağlar? Köpeklerde Göz Akıntısı Neden Olur? 30.10.2021

Bir hayvan sahibi için en üzücü tablolardan biri, gözü gibi baktığı köpeğinin dolu dolu gözlerle ağlamasıdır. Bu her hayvan sahibi için katlanılması zor olan bir manzaradır. Köpekler insanlar gibi duyguları olan hassas canlılardır ve kimi zaman ağlayabilirler. Ancak her ağlama, illa bir üzüntü neticesinde oluşmaz. Bu nedenle bu yazımız biraz da bu konuda iç rahatlatmak içindir aslında. Köpeğinize baktığınızda onu gözleri yaşlı gördüğünüzde panik halinde onu üzen şeyin ne olduğunu bulmaya çalışırsınız. Genellikle de bu durumun psikolojik nedenlerden kaynaklandığını düşünürüz. Elbette işin psikolojik yanı da vardır. Örneğin yavru köpek neden ağlar sorusunun yanıtı genelde ailesini özlediği ve aradığı için olabilir. Yavru köpekler ailelerini özlediklerinde ya da kendilerini yalnız hissettiklerinde genellikle ağlamaya benzer bir ses çıkarabilirler. Keza yetişkin köpeklerde de ağlama görülebilir. Genellikle acıktıklarında, sizden bir şey istediklerinde ağlarlar. Siz banyoya girdiğinizde ya da kapıyı kapattığınızda da yanınıza gelmek için ağlayacaklardır. Köpeklerde ağlama, bir çeşit duygu aktarımıdır. Köpeğiniz ağlayarak size bir şey yaptırmaya çalışıyor olabilir. Bu durum yalnızca psikolojik nedenlerden kaynaklanmaz. Köpeğiniz duygulandığı için değil birtakım fiziksel sağlık sorunları yüzünden de ağlıyor olabilir. Her köpek ağlamasının altında duygusal bir durum olmayabilir. Bu durum fiziksel bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Köpeklerde inleme şeklinde olan bir ağlama duygusal bazı ihtiyaçlardan kaynaklanıyor olabilir ancak bir köpeğin gözünden yaş gelmesinin altında fiziksel sorunlar yatıyordur muhtemelen. Çünkü köpekler biz insanlar gibi duygularını gözyaşı ile ifade edemezler. Köpeğiniz ağlıyorsa ya da gözlerinden gözyaşı geliyorsa bunun altında duygusallıktan daha başka bir neden aramakta yarar olabilir. Köpeklerde de bizlerde olduğu gibi gözyaşı kanalları bulunur. Bu gözyaşı kanalları, gözlerinin fonksiyonunu yerine getirmesini sağlar. Köpeğinizin durmaksızın gözünden yaş geliyorsa onu bir veteriner hekime götürmenizde yarar olacaktır çünkü bunun altında mutlaka fiziksel bir sağlık sorunu yatıyordur. Köpeğinizin ağlamasının altında onlarca farklı neden yatıyor olabilir. Bunların bazılarından kısaca bahsedelim.

1 -   Köpeklerde alerji

Köpeklerde alerji sık görülen sağlık sorunlarındandır. Alerjiler kimi zaman yiyeceklerin bir yan etkisi olabilirken kimi zaman farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Köpeklerde alerji neticesinde gözleri sulanabilir. Başta polen olmak üzere dumana, toza ya da kire karşı alerjisi olan köpekler vardır. Bunlardan biriyle temas edilmesi gözde alerjik tepkimeye yol açabilir. Köpeğinizde bu ve benzeri gibi bir alerji olup olmadığını tespit etmek için alerji testi yapılması gerekebilir. Köpeğinizi en kısa sürede veteriner hekiminize götürmenizde yarar olacaktır.

2 -    Köpeklerde tıkalı gözyaşı kanalı

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi köpeklerde de gözyaşı kanalları bulunur. Bu kanallarda bir tıkanıklık varsa köpeğinizin yaşları boşalmaya başlayabilir. Epifora adı verilen bu sıvı, varlığını belli edecektir. Köpeğinizin gözlerinin etrafını çevreleyen alan nemli olabilir. Beraberinde ilerleyen aşamalarda gözlerinde kızarıklık ya da hassasiyet meydana gelebilir. Göz çevresinde kuruluk da gözlemlenebilir. Tüm bunlar göz kanalları ile ilgili bir durumun varlığına işaret ediyor olabilir. Kendi kendine düzelen bir durum değildir bu nedenle veteriner hekim ziyareti şarttır.

3 -    Köpeklerde göz enfeksiyonu

Köpeklerde göz enfeksiyonu da sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Köpeğinizin gözlerinden sarıya dönen bir sıvı akışı varsa enfeksiyon varlığı düşünülebilir. Bazen bu sıvı kanlı ya da balgamlı bir yapıya sahip olabilir. Bunlar da bir göz enfeksiyonuna işaret ediyor olabilir. Göz enfeksiyonun diğer belirtilerinden biri de kızarık ve şiş gözlerdir. Köpeklerde göz enfeksiyonu üzerinde durulması gereken ciddi bir durumdur. İlerlemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle köpeğinizin gözünde kızarıklık, şişlik ve sarımsı sıvı fark ediyorsanız mutlaka veteriner hekiminize durumu bildirmenizde yarar olacaktır.

4 -    Köpeklerde çizilmiş kornea

Köpeklerde kornea çizilmesi de göz akıntısına neden olabilir. Köpeğiniz aktif bir köpekse farkında olmadan korneasını çizmiş ya da zarar vermiş olabilir. Bu gibi durumlarda acil müdahale gereklidir. Köpeğiniz kedilerle oynamayı seviyorsa gözüne bir kedi tırmığı darbesi almış olabilir ya da bahçede dolaşırken bir bitkinin dikenine çarpmış olabilir. Gözüne yabancı bir cisim gelmiş olabilir. Tüm bunlar kornea çizilmesine neden olur. Gözyaşı, kornea çizilmesinden kaynaklanan bir işaret olabilir. Köpeğiniz sürekli gözüne pati atıyorsa ya da patisiyle gözünü kaşımaya çalışıyorsa korneasında bir sıkıntı olabilir ve bu durumdan dolayı huzursuzluk yaşayabilir. Yine her zaman olduğu gibi veteriner hekim kontrolü şarttır.

5 -    Köpeğin gözüne yabancı cisim kaçması

Köpekler aktif canlılardır ve oyun oynamayı çok severler. Bazı meraklı ırkların başına ne yazık ki böyle talihsizlikler gelebilir. Hızlı hızlı hareket ederken birden gözüne başka bir cisim kaçabilir. Bu bir toz da olabilir ufak bir kir de. Köpeğiniz bu yabancı cismi kendiliğinden dışarı atacaktır ancak kimi zaman kendi çıkarmakta zorlanabilir. Bunun neticesinde gözyaşı görülebilir. Köpeğinizin gözünü iyice kontrol edin, küçük bir toz parçası bile gözünde hassasiyet doğurabilir.

Köpeklerin gözleri hassastır ve ekstra bakım ister. Örneğin bazı ırkların gözü genetik olarak akmaya eğilimlidir. Bu akan yerlerin düzenli olarak her gün temizlenmesi gerekir. Yanı sıra köpeğinizde çapak da oluşabilir. Bu çapaklar katılaşınca çok sert bir şekilde göz çevresindeki tüylere sabitlenebilir ki bunları çıkarmak da zordur. Bu nedenle köpeğinizin göz temizliğini yalnızca banyo günleri değil her gün mutlaka yapmalısınız. Köpeklerin göz çok hassastır ve özel bakım ister bu nedenle köpeklerde göz bakımı, aksatılmaması gereken bir bakımdır. Köpeğinizin gözünde bir kızarıklık, şişlik, sıvı akması ya da kanlanma görürseniz kendiliğinden geçmesini beklemeden hemen veteriner hekime durumu bildirmelisiniz. Çünkü köpeklerde göz enfeksiyonu ve benzeri gibi durumlar ilerlerse çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle köpeğinizin gözlerini kontrol etmeli ve olası bir sorunda veteriner hekiminize götürüp gereken tetkikleri yaptırmalısınız.

Köpeklerde göz akıntısı tedavisi

Eğer köpeğinizdeki göz akıntısının nedeni yukarıda saydıklarımızdan biriyse farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Öncelikle köpeklerde göz akıntısının nedeni saptanır. Göz akıntısı tek bir hastalıktan ziyade farklı durumlardan da kaynaklanıyor olabilir. Genellikle göz damlaları ile göz akıntısı sorunu ile mücadele edilebilir. Burada önemli olan “tavsiye” ile göz damlası almak değil mutlaka ama mutlaka işin uzmanına danışarak hareket etmektir. Köpeğinize iyi geleceğini düşündüğünüz bir göz damları ile gözlerindeki sorunu gidermeye çalışmayın. Önce veteriner hekiminize götürün, göz akıntısının nedenini öğrenin ve ardından hekimin önereceği reçeteyi uygulayın. Bu sayede köpeğiniz çok daha sağlıklı ve doğru bir tedavi görecektir.

Benzer Yazılar