Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır? 29.10.2021

Köpeklerde diş bakımı zaman zaman ihmal edilen ancak pek çok hastalığın birbirine bağlanma olasılığını barındıran bir bakımdır. Bakım denince akla genellikle tüy taraması, banyo, tırnak kesimi ve benzeri gibi şeyler gelir ancak sağlıklarını doğrudan etkileyen en önemli bakımlardan biri diş bakımıdır. Köpek bakmak yalnızca mamasını, suyunu vermekten ibaret değildir. İçinde onlarca gerekliliği barındıran bir sorumluluktur. Düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmek, tüy bakımını yapmak, tırnak bakımına özen göstermek, mamasını en kaliteli olanından vermek, suyunu daima içme suyu vermek ve benzeri gibi onlarca sorumluluğu vardır. Tüm bunlar işin elle tutulabilen maddesel kısmıdır. Bir de işin manevi boyutu vardır ki bu belki de çok daha ağır bir sorumluluktur. Köpeğinizin karnını doyurduğunuz kadar ruhunu da doyurmanız gerekir. Köpekler kalbi olan, hassas bir ruha sahip canlılardır. Duyguları vardır, kırılabilir, küsebilir… İlgi göstermediğinizde artık evde sevilmediğini düşünüp depresyona bile girebilir. Köpeklerde depresyon, ölüme kadar giden bir süreç olabilir. Ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu nedenle köpeğinizin karnını doyurduğunuz gibi ruhunu da doyurmanız gerekir. Onunla oyun oynamak, ilgilenmek, onunla zaman geçirmek için mutlaka kendi hayatınızdan bir bölüm ayırmanız gerekir. Çok kez söylediğimiz gibi köpek bakımı maddi manevi ağır bir sorumluluktur ve bir kere sahiplendiyseniz bu sorumluluğu yerine getireceğinizden emin olmanız gerekir. Köpeklerde bakım yalnızca taramaktan ibaret değildir. Diş bakımı da aksatılmaması gereken bir durumdur. Köpeklerde diş bakımı aksatıldığında diş kaybına kadar giden ağrılı süreçler oluşabilir. Bu nedenle köpeklerde diş bakımı oldukça önemlidir. Bugün sizlerle köpeklerde diş bakımına dair birkaç konuya değineceğiz.

Köpeğimin diş bakımını nasıl yapacağım?

Köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamanız, onu ağız ve diş hastalıklarına karşı koruyan en önemli kalkandır. Yalnızca ağız ve diş sağlığı için değil, vücuduna bakteri yayılmasını önlemek için de bu önemlidir. Köpekler için özel olarak tasarlanan köpek ağız ve bakım ürünleri kullanarak plak, tartar ve çürük gibi istenmeyen durumların önüne geçebilirsiniz. Ağız bakımı yapılmadığında, köpeğinizin ağzında bakteriler oluşacaktır. Bunlar da yutkunma yoluyla vücuduna dağılabilir ve basit gibi görünen bir ağız hijyeninin sağlanmaması vücutta ciddi hasarlara neden olabilir. Köpek dişleri, çürüklere karşı insanlar kadar hassas değildir. Yani bir köpeğin dişi hemen ve hızlı bir şekilde çürümez. Köpek dişleri oldukça dayanıklıdır ancak bu bakımının yapılmaması anlamını taşımaz. Ne kadar dayanıklı olsa da ağız bakımı yapılmadığında bir süre sonra tartar ve plak oluşabilir ve beraberinde diş kaybına kadar gidebilecek durumlar yaşanabilir. Tartar ve plak oluşumunu önlerken aynı zamanda dişlerinin sararmasının da önüne geçmiş olursunuz.

Köpeğimin ağzı çok kötü kokuyor!

Arama motorlarında sıkça rastlanan sorunlardan biri köpeğin ağzının kokmasıdır. Birçok hayvan sahibi, köpeğinin ağzının kötü kokmasından yakınır. Köpeğin ağzının kötü kokmasının altında yatan onlarca neden vardır elbette. Ancak akla ilk gelenlerden biri ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılmamasıdır. Köpeklerin ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmazsa dişlerinde tartar, plak ve benzeri gibi şeyler oluşur. Dişlerinde ve ağzında biriken bakteriler zamanla kötü koku oluşturmaya başlar. Yanız sıra diş çürükleri de köpeklerde ağız kokusuna yol açabilir. Tüm bunlar ağız bakımının eksik ya da hiç yapılmamasından kaynaklanabilir. Köpeklerde ağız bakımı yalnızca tartar ya da plak ve benzeri gibi durumların oluşmasını önlemekle kalmaz aynı zamanda ağızdaki kötü kokunun oluşmasını da önler. Köpeklerde ağız kokusu, dişlerinin düzenli olarak fırçalanması ve ağız hijyeninin sağlanması ile giderilebilir. Elbette köpeklerde ağız kokusunun altında yatan farklı sağlık sorunları da olabilir. Bunun için mutlaka veteriner hekime danışmakta yarar olacaktır. Köpekler doğaları gereği kendilerini temizleyebilen canlılardır. Bir kedi kadar titiz ve temiz olamasalar da yine de kendilerine bakabilirler, temizliklerini sağlayabilirler. Ancak konu diş bakımı olunca size ihtiyaç duyarlar çünkü diş bakımlarını kendi kendilerine yapmaları imkânsızdır. Bazı kemikler ya da kemirici oyuncaklar dişlerine iyi gelebilir. Onları kemirdikleri zaman dişlerini de bir yandan temizlemiş olurlar. Ancak elbette bu yeterli değildir. Genel bir bakıma geçmeden önce köpek oyuncaklarından kemik şeklinde olanlarının, diş ve diş eti sağlığına katkı sağlayabileceğini belirtmiş olalım.

Köpeğimin dişlerini nasıl fırçalayacağım?

Köpekler için özel olarak tasarlanmış köpek diş macunları ve köpek diş fırçaları öncelikli olarak ihtiyacınız olan malzemelerdir. Ayrıca köpek ağız bakım suları da işinize yarayabilir. Bunlar, köpeğinizin tadını sevebileceği malzemelerdir. Yanı sıra köpeğinize zarar vermez. Bazı köpekler diş fırçalatma konusunda bir hayli tepkili olabilir. Diş fırçasının ağzına girmesinden rahatsız olabilir. Diş fırçalama işlemi bir eziyete dönüşmemesi için bazı aparatlardan yararlanılabilir. Örneğin parmağa geçirilen bir diş fırçalama aparatı ile dişlerini daha kolay fırçalayabilirsiniz. Bu aparatın üzerine köpek diş macunu sıkıp, dişlerini parmağınızda temizleyebilirsiniz. Bu aparat zaten çok küçük olduğu için köpeğinizin gözünü de korkutmayacaktır. Onu sever gibi dişlerini fırçalayabilirsiniz. Bu sayede köpeğiniz korkmaz ve diş fırçalama seansı daha iyi geçebilir. Elbette her köpek için bu durum geçerli değildir. Bazı köpekler, ne olursa olsun ağızlarına müdahale edilmesinden hoşlanmayabilir. Bu noktada veteriner hekiminize danışarak nasıl bir yol izlemeniz gerektiği bilgisini kendisinden alabilirsiniz.

Köpeğim için hangi diş macununu kullanmam gerekir?

Köpekler için doğru diş macunu seçiminde tek bir kıstas vardır; asla ama asla bizim kullandığımız diş macunları ile köpeğinizin dişlerini fırçalamaya kalkmayın. Çoğu diş macununda köpekler için zehirleyici özellikte maddeler bulunur. Bu maddeler, köpeğinizde mide zehirlenmesine yol açabilir. Hangi marka alacağınız size kalmış, burada önemli olan köpekler için özel olarak üretilen diş macunlarından almaktır. Köpeğinizin yaşı, mevcut sağlık durumu, diş yapısı ve benzeri gibi nedenlerle diş macunu seçiminde zorluk yaşıyorsanız bunun için en doğru bilgiyi almak adına veteriner hekiminize konuyu danışmanızda yarar olacaktır. Yanı sıra köpeğinizin dişlerini fırçalarken nasıl bir duruş sergilenmeniz gerektiği konusunda da size bilgi verecektir.

Köpeğimin dişlerini nasıl koruyabilirim?

Köpeğinizin daha sağlıklı diş ve diş etine sahip olması için tek yapmanız gereken hijyen koşullarını yerine getirmektir. Özellikle köpeğiniz hassas diş ve diş etlerine sahipse bakımı konusunda da mutlaka hassas olmanız gerekir. Veteriner hekiminizin de onay vermesi durumunda hassas dişlere sahip olan köpeğiniz için kuru mamadan ziyade yaş mama seçimi yapabilirsiniz. Kuru mama dişlerine zarar verebilir ancak yaş mama daha yumuşak olduğundan yemesi daha kolay olabilir.  Dişlerinin düzenli olarak temiz kalması, tartar ve plak oluşumunun önlenmesi için çiğneme oyuncaklarından destek alabilirsiniz. Çiğneme kemikleri, çiğneme oyuncakları ile köpeğiniz bir yandan oynarken bir yandan diş temizliğini yapabilir. Bu oyuncaklar sayesinde dişleri daha kuvvetlenebilir. Köpeğinizin ağzını düzenli olarak kontrol etmenizde de yarar olacaktır. Diş etleri sağlıklı bir pembe tonunda dişlerinin de sağlam olması gerekir. Kırmızı diş etleri bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilir. Yanı sıra sallanan diş de sıkıntılıdır. Köpeğiniz dişlerini fırçalatma konusunda çok hassas ile ve bir türlü fırçalayamıyorsanız diş mendillerinden de yararlanabilirsiniz. Bunlar köpekler için özel olarak üretildiğinden köpeğinizin dişine zarar vermeyecektir. Yanı sıra diş tabakası üzerinde biriken yağı alması bakımından da etkilidir.

Köpeğimin ağzında bir sorun olduğunu nasıl anlarım?

Köpeklerin ağzı zaten olası sağlık sorunlarını işaret eder. Bu şu demek… Eğer köpeğinizde ağzı kokusu varsa, yemek ve içme alışkanlıklarında aksamalar oluyorsa, köpeğiniz ağzını patiliyorsa, salya akıntısı normalden çok daha fazlaysa, sallanan dişi varsa, rengi bozulmuş yamuk dişler varsa, diş etleri kanıyorsa ağız bakımında yolunda gitmeyen bir şeyler vardır. Yanı sıra diş etlerinin kırmızı ve şiş olması da bir sorunu işaret edebilir. Ağzında yaralar ya da şişkinlikler varsa, diş eti hattında sarımsı ve hatta kahverengiye çalan bir tartar oluşumu gözlemleniyorsa köpeğinizi veteriner hekiminize götürmenizde yarar olacaktır. Kendisi zaten uygun bakım konusunda sizi yönlendirecektir.

Benzer Yazılar