Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Neden Isırır? Köpeklerin Isırması Nasıl Engellenir? 12.02.2021

Köpekler konusunda en sık karşılaşılan sorunlardan biri ısırma huylarının varlığıdır. Köpeklerde ısırma çok farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bazı köpekler bunu bir oyun gibi görürken bazıları büyük bir tehdit sezdiği için kendini koruma amaçlı ısırır. Yetişkin köpeklerin ısırmasını sınıflandırmak mümkündür ancak konu yavru köpekler olunca ısırıklar da biraz daha masumlaşıyor doğal olarak. Henüz dünyaya yeni gelen, etrafına yeni yeni alışmaya çalışan ve oldukça yaramaz bir bebek var karşınızda. Hemen her şeyi oyun yapma potansiyeline sahip. Bir de tüm bunlara diş kaşıntısı eklenince haliyle pek çok minik ısırık darbesine maruz kalabiliyor insan. Yavru köpekler neden ısırır sorusunun birden fazla yanıtı vardır. Köpeğiniz bunu oyun için yapıyor olabilir ya da dişleri kaşınıyordur. Genellikle bebeklik çağında ortada kemirilmeyen terlik ya da eşya neredeyse yoktur. Minik yavrunun gözüne kestirdiği bir terlik dakikalar sonra dişlerinin kestiği bir terlik haline gelebilir! Diş kaşıntısını gidermek için eşyaları dişlemek isteyebilir. Bu durumdan kimi zaman siz de nasibinizi alabilirsiniz. Özellikle yavru köpekler ayakları ısırabilir. Her şey onlar için bir oyun aracı olabilir bu nedenle oyun için ya da diş kaşıntısı için ısırıyor olabilir. Yavru köpeklerde ısırma huyu hemen hemen her cinste vardır. Kafesin kenarını da ısırabilir, mama kabını da, terliği de, elinizi de ayağınızı da. Zamanla, büyüdükçe bu davranışı terk edecektir. Ancak yavru diye ısırıyor nasılsa şeklinde bir savunma da yapmamak gerekir. Şunu unutmamak lazım ki bütün eğitimler küçük yaşta verilmelidir. Elbette büyükken de bazı şeylerin eğitimi verilebilir ancak küçük köpek nasıl alışırsa bu şekilde devam edecektir. Yavruyken tuvaletini belirli bir yere yapmayı öğrenirse bu alışkanlığı devam edecektir. Kızdığınız konuları, kırmızı çizgilerinizi henüz küçükken ona öğretmenizde yarar var. Buna minik ısırıklar da dahil. Dişleri kaşındığı için attığı minik dişlerin yanlış bir davranış olduğunu öğrenmesi lazım. Bunun için önüne yavru köpekler için olan oyuncak kemiklerden verebilirsiniz. İlla kemirmesi gerekiyorsa ısırdığı şey eliniz değil oyuncağı olsun! Yavru köpeklerin ısırması ne zaman biter sorusunun yanıtını da verelim. Köpekler gençliğe adım attığında, birkaç ay sonra bu durum kendiliğinde düzelecektir. Şimdi gelelim genç ve yetişkin köpeklerdeki ısırma huyuna. Ne yazık ki yavru köpekler kadar masum niyetlerle olan ısırmalar olmayabilir. Bazı köpek ırkları saldırganlıkları ve ısırma huylarıyla bilinirler ancak her şey yetiştirilme tarzında biter. Örneğin bugün en tehlikeli köpek ırklarından biri olan pitbull cinsi köpek bile sevgiyle ve doğru bir şekilde büyütülürse tehlike de bir o kadar azalacaktır. Irk karakteri önemlidir ancak sevgi ile her şeyin üstesinden gelmek mümkündür hele ki köpekler gibi duygusal hayvanlarda… Dilerseniz yazımıza önce köpekler neden ısırır sorusunun yanıtı ile başlayalım ve ardından bu davranışın nasıl engellenebileceğine dair kısa bir göz atalım.

Köpekler neden ısırır?

Yavru köpekler için birkaç öngörü olsa da genç ve yetişkin köpeklerde durum biraz daha değişik olabilir. Köpeğiniz karakteri gereği saldırgan olabilir ya da aşırı korumacı tavrından dolayı her şeyi tehdit olarak algılamaya meyilli olabilir. Her durumda başa çıkma yöntemi vardır elbette ancak öncesinde köpeğin bu saldırgan tavrının nedenini saptamak gerekir. Saldırganlık, korumacılıktan mı geliyor yoksa huyu bu mu ya da tehdit mi algıladı? Bu soruların yanıtlarının tespiti önemlidir ki çözüme kavuşabilsin durum. Peki, köpek neden ısırır? Köpeklerin ısırmasının altında yatan nedenlerden birkaçını paylaşarak devam edelim yazımıza.

1-      Köpeklerde sahiplenme

Köpekler, sahiplerine son derece sadık canlılardır. Kendi canını ortaya atar ama yine de sahibini savunur. Sahibine karşı en ufak bir tehdit sezerse cinsi, boyutu ne olursa olsun aslan kesilebilir. Bugün küçük ırklardan biri olan Yorkie’ler bile tehdit sezdiklerinde çok saldırgan olabiliyorlar. Sevimli görüntüleri ile tamamen zıt olan sivri dişlerini “düşmana” göstermekten çekinmiyorlar. Köpeklerin genellikle saldırgan olmasının altında yatan en büyük nedenlerden biri sahiplerini korumalarıdır.

2-      Köpeklerde “kendi malını” sahiplenme

Köpekler sadece sahiplerini değil kendi sahip oldukları mallarını da korurlar. Örneğin çoğu köpek yemeklerinin önünden alınmasını istemez ve buna tepki olarak saldırganlaşabilir. Bazı köpekler için oyuncak çok kıymetlidir, adeta oyuncak onların kırmızı çizgileridir! Oyuncaklarının alınmasından hoşlanmazlar. Bu nedenle saldırgan bir tavrı sergileyebilirler. Siz siz olun oyuncak ve yemek konusunda çok hassas olun ve köpeğinizin ağzından, önünden bir şey almamaya gayret edin. Huyu pamuk gibi olan bir köpek bile konu sahiplenme olunca bambaşka bir karaktere bürünebilir.

3-      Köpeklerde korku

Köpeklerde saldırganlık nedenlerinden bir diğeri de korkudur. Korkunun birçok nedeni olabilir. Basit bir rüzgâr ya da şiddetli bir fırtına bile korkmalarına ve beraberinde agresif tavırlar sergilemelerine neden olabilir. Köpekler neden korkar sorusunun onlarca yanıtı vardır ve tüm bu yanıtlar, onları normalden daha agresif yapabilir. Veterinerden, yabancılardan korkabilir. Korku ısırıkları sadece dışarıdayken görülmez, evin içinde de eğer bir şeyden korkarsa ısırabilir. Bazı köpekler yabancılara karşı oldukça sert bir duruş sergiler. Bazılarına göre yabancılar her zaman sahipleri için de kendileri için de bir tehdittir. Bu nedenle köpeği küçük yaşta sosyalleştirmekte yarar var.

4-      Köpeklerde acı

En sakin huylu köpekler bile canları yandıklarında saldırgan olabilir. Veteriner hekimin iğne yapması bir saldırganlık sebebiyken, bir yerindeki acı da bir saldırganlık nedenidir. Yarası varsa elletmek istemez ve siz pansuman için bile yaklaşsanız size hırlayabilir, ısırabilir. En dost canlısı köpek bile eğer acı çekiyorsa saldırgan bir tutum sergileyebilir. Yaralanan köpeklere genellikle boyunluk takılır ki yaralarıyla oynamasınlar, ısırmasınlar, yalamasınlar. Eğer yaralı bir köpeğiniz varsa her zamankinden daha hassas davranmanız gerekir.

5-      Köpeklerde annelik duygusu

Köpeklerde annelik içgüdüsü en masum köpeği bile birden bir aslana döndürebilir. Yavrularını korumak için sizi bile yanına yaklaştırmayabilir. Aranız ne kadar iyi olursa olsun, sizi ne kadar severse sevsin annelik ve yavrularını koruma içgüdüsü köpeğe bambaşka bir duygu yükleyecektir. Köpeğinizin annelik duygusuna daima saygılı ve temkinli olun. Özellikle köpeğinizin yavrularına onun izni olmadan dokunmayın ve sevmeye kalkışmayın. Zaten zaman içerisinde o size sınırlarınızı çizecektir. Verdiği tepkilere göre siz de kendinizi ayarlarsınız muhakkak.

Köpeklerin ısırması nasıl engellenebilir?

Köpeklerin ısırmasını engellemenin yolu doğru bir eğitimden geçer. Öncelikle ona evin kurallarını net bir şekilde öğretmeniz gerekir. Bu sancılı bir süreç olabilir, köpeğiniz size karşı gelebilir evde en baskın kendisinin olmasını isteyebilir vs. Ancak günün sonunda kazanan yine siz olacaksınız. Küçük yaşta köpekleri eğitmek daha kolaydır ancak bu demek değildir ki yetişkin olduğunda öğrenmeye kapalı olsun. İster yavruyken hayvan mağazasından alın, ister barınaktan yetişkin bir köpeği sahiplenin; unutmayın ki doğru yaklaşım ve sevgi her kapının anahtarı olacaktır. Köpeğinize sert komutlar verin ama asla ona bağırmayın. Onun da duyguları olduğunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Köpeklerin ısırmasını önlemek için alınması gereken önlemlerden birkaçı ile devam edelim yazımıza. Köpeğiniz ısırmaya çalıştığında onu bir oyuncağa yönlendirin. Bu oyuncak bir kemik de olabilir. Özellikle yavru köpeklerde ısırma meyli çok olacaktır. Ne zaman sizi ısırmaya kalksa ona çiğneyebileceği kemik ya da oyuncak tarzı bir şey verin. Isırmaya başladığı ya da hamle yaptığı zaman sert bir dille “hayır” deyin. Hayır, komutuna alışması ileriki zamanlarda size büyük kolaylık sağlayacaktır. Köpeğiniz sizi ısırdığı zaman elinize onun hoşlanmayacağı bir koku sürün. Örneğin sirke, limon gibi keskin tatlardan hoşlanmazlar. Isırmadan önce koku onları rahatsız edecektir. Tabi bu noktada hemen bir oyuncak vermeniz de gerekir ki diş kaşıntısı geçsin. “Bırak, hayır” gibi temel itaat eğitimlerini yaşı kaç olursa olsun verin. Ona bu komutları sert bir dille söyleyin. Köpeğinizin ısırmasının altında yatan nedene göre bir önlem alınabilir. Örneğin yavru köpeklerde ısırma yukarıda dediğimiz gibi çözülebilir. Köpeğiniz ısırma davranışını süreklilik haline getirdiyse ve bu saldırgan tavır sahiplenmenin ötesine geçiyorsa bu durumda mutlaka veteriner hekiminizden destek alın. Köpeklerde davranış bozuklukları çok ciddi bir durumdur ve hemen önlem alınması gerekir ki kalıcı olmasın.

Benzer Yazılar