Köpekler Hakkında Bilgi
Köpekler Sıcakta Neden Hızlı Nefes Alır? 18.09.2021

Köpeğinizin nefes alma şekli, sağlık durumları hakkında bazı sinyaller verebilir. Köpeklerde en sık gözlemlenen durumlardan biri özellikle yaz sıcaklarında ağzını açık tutarak hızlı hızlı nefes alıp vermesidir. Bu aslında doğal bir durumdur, vücudunun bir tepkimesidir. Ancak bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarını da işaret ediyor olabilir. Köpeklerle iletişim kurmanın en etkili yolu onları gözlemlemektir. Bu sayede nasıl tepkiler verdiğini ve aslında ne anlatmak istediğini fark edebiliriz. Bugün sizlerle köpeklerde hızlı nefes alıp vermenin nedenlerini konuşacağız. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi özellikle yaz aylarında köpeklerin daha sık ve hızlı nefes aldığını gözlemleriz. Bunun altında yatan olası nedenleri aşağıda inceleyelim.

Köpekler neden dili dışarda hızlı nefes alır?

Bunun birden fazla nedeni vardır ancak en bilinenlerden biri vücut ısılarını dengelemeleridir. Köpekler aşırı sıcaklarda özellikle kalın kürke sahipse rahatsızlık duyar. Aşırı sıcak, vücut ısılarının yükselmesine neden olur. Köpekler de vücut ısılarını dengede tutabilmek için içgüdüsel olarak ağızlarını açıp hızlı hızlı nefes alırlar. Dilleri de bu esnada dışarıda olur. Hızlı bir şekilde soluk alıp vererek vücut ısılarını düşürürler. Köpekler hareket ettiklerinde, koştuklarında, yorulduklarında ya da oyun oynadıklarında da sıcaklarlar. Yine vücut ısılarını dengede tutabilmek için dillerini dışarı çıkarıp nefes alıp verirler. Bu durum köpekler için normal bir durumdur. Ancak bazı noktalarda köpeğin hızlı nefes alıp vermesi bazı hastalıkların sinyallerini de veriyor olabilir. Bunlardan birkaçını anlatalım.

1 -    Köpeklerde kalp hastalıkları

Köpeklerde kalp hastalığı varlığı birtakım sinyaller ile kendini belirtir. Köpeklerde doğuştan ya da sonradan gelişen kalp rahatsızlıkları olabilir. Hemen hemen hepsinin ortak belirtisi hızlı nefes alıp vermedir. Özellikle yaşı olan ve kilolu olan köpeklerde bu duruma daha sık rastlanır.

2 -    Köpeklerde astım

Astım yalnızca insanlara özgü değildir; köpeklerde de astım görülebilir. Köpeklerde görülen astım genellikle kendini hızlı soluma şeklinde belli eder. Köpeğinizde astım varsa daha hızlı nefes alıp veriyor olabilir.

3 -    Köpeklerde stres

Stresin etkilemeyeceği canlı yoktur! Canlılar için stres ciddi bir sorundur. Özellikle köpeklerde stres ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Köpeğiniz strese girdiyse hızlı hızlı nefes alıp verebilir.

4 -    Köpeklerde kronik hastalıklar

Kalp yetmezliği, cushing sendromu ya da solunum sistemi bozukları, köpeklerde hızlı nefes alıp vermeye neden olabilir. Köpekler de tıpkı bizler gibi kalp yetmezliği yaşayabilirler. Nefes alıp vermede zorlanabilirler ya da egzersiz yaparken daha çabuk yorulabilirler. Köpeğinizin hızlı nefes alıp vermesinin altında yatan nedenlerden biri kalp yetmezliği olabilir. Yanı sıra bazı kronik hastalıklar neticesinde de köpeğiniz hızlı nefes alıyor olabilir.

5 -    Köpeklerde kansızlık

Köpeklerde kansızlık da hızlı nefes alıp vermesine neden olabilir. Köpeklerde anemi, kırmızı kan hücrelerinin azalmasıyla kendini belli eder. Kırmızı kan hücreleri vücuda oksijen taşır. Hücreler azalınca taşınan oksijen miktarı da düşler. Bu da köpeğinizin daha sık nefes alma ihtiyacı hissetmesine neden olabilir. Köpeklerde anemi teşhisi birkaç kan tahlili ile konar.

6 -    Köpeklerde obezite

Obezite her canlı için büyük bir tehdit unsurudur. Aşırı kilolu köpeklerde hızlı nefes alıp verme yaygındır. Fazla kilolu köpeklerde görülen solunum sıklığının artması, vücutlarına oksijen almak için mücadele ettiklerini gösteriyor olabilir. Bu nedenle köpeğin beslenmesi, köpek bakımının temel unsurlarındadır.

7 -    Irk özellikleri

Bazı köpekler ırk olarak hızlı nefes alıp verirler. Örneğin bulldog, boxer, pug, perkingese ya da shih tzu gibi köpeklerin burunları basıktır bu da nefes alıp vermelerini güçleştirir. Özellikle yemek yedikten, egzersiz yaptıktan ya da heyecanlandıktan sonra daha sık ve hızlı nefes alıp verme ihtiyaçları doğabilir.

Köpeklerde hızlı nefes alıp verme genel olarak rastlanan bir durumdur. Özellikle yaz aylarında daha sık karşımıza çıkar. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu durum ciddi sorunların habercisi de olabilir. Bu nedenle eğer köpeğinizde son zamanlarda artarak devam eden bir solunum sorunu gözlemliyorsanız hemen durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır.

Benzer Yazılar