Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeklerde Sık Görülen Yeme Bozuklukları Nelerdir? 25.11.2021

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de birtakım yeme bozuklukları görülebilir. Bu durum ciddi sağlık sorunlarının da bir tetikçisi olabilir. Yanı sıra pek çok sağlık sorunu da keza iştah sorunu ile kendini belli edebilir. Bu yazımızda köpeklerde sık görülen yeme bozuklarından bahsedeceğiz. Köpeklerde yeme bozuklukları çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Farklı nedenler, köpeklerde yeme bozukluğunu tetikleyebilir. Günlük almaları gereken kalorileri alamıyor oluşları, beraberinde pek çok sağlık sorununu getirecektir. Köpeğinizde yeme bozukluğu olduğunu fark ettiğiniz anda hemen durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır. Köpeklerde sık görülen yeme bozukluklarından birkaçını anlatalım.

1-      Köpeklerde aşırı yeme sorunu

Şunu biliyoruz ki köpeğinizin karnı tok bile olsa daima sizin tabağınızdaki ona hep cazip gelecektir. Karnı tokken bile bir şeyler yemek isteyebilir. Bu durum pek çok köpekte rastlanan olağan bir durumdur ancak aşırı olması elbette bazı sağlık sorunlarının varlığını işaret ediyor olabilir. Köpeklerde sık görülen yeme bozukluklarından biri aşırı yeme durumudur. Aşırı yemek tüketimi köpeklerde hem obezite hem de obezite kaynaklı hastalıkların oluşmasına neden olur. Özellikle kalp, karaciğer ve böbrek bu aşırı yemeden ciddi zarar alabilir. Aşırı yemek yeme bozukluğu genellikle her istediklerinde yemeklerine erişimi olan köpeklerde görülür. Mama kabının sürekli dolu olması, köpeklerde sürekli bir şeyler yemeği tetikleyecektir. Bu da aşırı yemem bozukluğunu doğuracaktır. Köpek sahiplerinin en dikkat etmesi gereken şeylerden biri budur. Köpekler yalnızca mama saatinde yemek yemelidir.  Sürekli mamaya erişimlerinin olması, sürekli yeme isteklerini tetikleyecek ve aşırı yemek yeme durumu ortaya çıkacaktır. Köpeklerin fazla yemesinin ve kilo almasının altında yatan farklı nedenler de olabilir. Bu noktada eğer köpeğiniz aşırı yemek yiyorsa mutlaka kaynağının teşhis edilmesi gerekir. Veteriner hekiminize götürüp gerekli tetkikleri yaptırmalı ve köpeğinizin aşırı yemesinin altında yatan nedenleri veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Bazı hastalıklar da köpeklerde aşırı yemeyi tetikleyebilir. Örneğin hipotiroidizm gibi nedenlerden dolayı köpeğiniz aşırı yemek yiyebilir. Aşırı yemek tüketen köpeklerin genel bir sağlık kontrolünden geçmesi önemlidir.

2-      Köpeklerde anoreksi

Aşırı yemenin tam tersi bir tablo da oluşabilir. Fiziksel olarak açlık hissedilmesine rağmen köpeğiniz yemek yemeyebilir. Bunun mental bir etki olduğu düşünülebilir. Köpeklerde sık görülen yeme bozukluklarından biri anoreksidir. Anoreksi hastalığının varlığı söz konusu olduğunda köpekler yemek yiyemez. Gıda alamadıkları için ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılır. Anoreksi adı verilen yeme bozukluğu farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Stres, zehirlenme, bağışıklık sistemi sorunları, iştahı baskılayacak kadar güçlü ağrı, kanser, mide bulantısı, aşırı sıcak ve benzeri nedenler köpeklerde anoreksi gelişmesine yol açabilir. Yanı sıra bazı ilaçların yan etkileri de köpeklerde iştahsızlık yapabilir. Bazı diş ve diş eti hastalıkları da köpeklerde iştahsızlığa yol açabilir ancak bu noktada gerçek bir anoreksiya varlığı olmayabilir. Tamamen diş ve diş eti hastalıklarından kaynaklanan bir iştah sorunu da olabilir. Bu nedenle iştah kaybı başladığı anda durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır. Şunu unutmamak gerekir ki bazı hastalıklar çiğnemeyi ya da yutmayı engelleyen durumlar yaratabilir. Örneğin nörolojik hastalıklar, köpeklerde çiğneme refleksini unutturabilir. Her durumda köpeklerde görülen iştah kaybı, ciddiye alınması gereken bir durumdur.

3-      Köpeklerde dışkı yeme

Özellikle yavru köpeklerde görülebilen ancak yetişkinlik döneminde geçen bir durumdur. Bazı durumlarda yetişkinlik döneminde de devam edebilir. Köpeklerde dışkı yeme koprofaji olarak bilinir. Besin emilimini azaltan ve sindirim sistemi sorunlarına yol açan ciddi bir sağlık sorunudur. Köpeklerde dışkı yeme bozukluğunun altında fiziksel ve psikolojik sorunlar yatıyor olabilir. Erkenden teşhis ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur çünkü ilerleyen aşamalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

4-      Köpeklerde çok hızlı yemek yeme

Köpeklerde görülen yeme bozukluklarından biri de çok hızlı yemek yemedir. Bazı köpekler aşırı hızlı bir şekilde yemek yiyebilir. Bu da aslında bir yeme bozukluğudur ve sağlık açısından tehlikelidir. Çünkü köpekler hızlı yemek yediklerinde çoğu zaman o yemekleri çiğnemeden direkt yutarlar. Bu da ciddi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Bazı köpeklerde çok hızlı yeme neticesinde kusma ya da şişkinlik görülebilir. Köpeklerde hızlı yeme davranışı, kontrol altına alınması gereken ciddi bir sağlık sorunudur. Köpeğin çok hızlı yemek yemesi bazı sağlık sorunlarının varlığını da işaret ediyor olabilir. Örneğin iç parazitler, köpeğinizin sürekli aç hissetmesine yol açabilir. Bu açlık da hızlı bir şekilde yemeği tetikleyecektir. Diğer tüm yeme bozukluklarında olduğu gibi köpeklerde hızlı yeme de bir sağlık sorunudur ve mutlaka veteriner hekim muayenesi gerektirir.

5-      Köpeklerde pika sendromu

Köpeklerde görülen yeme bozukluklarından bir diğeri de pika sendromudur. Yiyecek dışı gıdaların alınması anlamına gelir. Köpeğiniz plastik de yiyebilir, kumaş da hatta bir obje de. Pika genellikle bir psikolojik sorun olarak karşımıza çıkar ancak elbette sağlık sorunlarının varlığını da işaret ediyor olabilir. Kusma, ishal, ağız kokusu, salya akıtma, siyah renk dışkı yapma, karın ağrısı, öksürme ve benzeri gibi belirtileri olabilir. Pika sendromu depresyon, diyabet, bağırsak hastalığı, kansızlık, vitamin eksikliği, yetersiz beslenme gibi sağlık sorunlarından da kaynaklanıyor olabilir. Pika sendromu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

Köpekler zaman zaman iştah kaybı yaşayabilir. Bu durum, bazı ilaçların yan etkisi olarak da görülebilir psikolojik sorunların varlığına da işaret edebilir. Her koşulda köpeklerde görülen yeme bozukluğu, tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur. Köpeklerin gıdalarını yeteri kadar almamaları, beraberinde pek çok hastalığı tetikleyebilir. Bu nedenle köpeğinizin iştahında son zamanlarda bir farklılık gözlemliyorsanız mutlaka durumu veteriner hekiminize bildirmenizde yarar olacaktır.

Benzer Yazılar