Köpekler Hakkında Bilgi
Köpeklerin Yiyebileceği Sebzeler Nelerdir? 26.06.2021

Her zaman söylediğimiz gibi köpekler aslında kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar. Çünkü köpekler için özel olarak üretilen mamalar, onların ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamak üzere tasarlanmışlardır. Köpeğe ev yemeği vermek oldukça tehlikelidir çünkü ev yemeklerindeki tuz ya da baharat oranı, köpeklerin midesine zarar verir. Köpekler hassas canlılardır, mideleri de bir o kadar hassastır. Bugün vereceğiniz bir sütün bile köpeğinize zararı dokunabilir. Süt, köpekler için de kediler için de sindirimi zor içeceklerden biridir. Özellikle ev yemeklerinin köpeklere verilmesi beraberinde pek çok sıkıntıyı doğurur. Yalnızca midelerini rahatsız etmekle kalmaz bir takım sindirim sistemi sorunlarının da oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle öncelikli olarak köpeğinizi kaliteli köpek mamalarıyla beslenmeniz gerekir. Harici olarak elbette zaman zaman verilebilecek yiyecekler de vardır. Örneğin belirli aralıklarla köpeğe haşlanmış yumurta vermek iyi bir protein kaynağı olabilir. Ancak köpeğinize haşlanmış yumurta vermeden önce veterinerinize danışmayı ihmal etmeyin çünkü verilen her gıda tamamen köpeğinizin sağlık durumuna bağlı olarak iyi ya da kötü gelir. Veteriner hekiminize beslenme konusunda mutlaka danışın. Şimdi gelelim bugünkü konumuza… Köpeklere nadiren de olsa kendi mamaları dışında bazı şeyler verebiliriz dedik. Özellikle sebzeler, köpekler için oldukça faydalı olabilir. Köpekler için faydalı sebzelerden birkaçını sizin için derledik.

1 -    Taze fasulye

Evet kulağa ilginç geliyor olsa da fasulye aynı zamanda köpekler için şifa kaynağı. İçerisinde kalsiyum, omega-3 yağ asitleri, manganez ve potasyum var bu nedenle köpeğinize oldukça yarar sağlayan bir sebze. Bazı köpekler fasulyenin tadını seviyorlar bu nedenle ara sıra ona fasulye vermeyi deneyebilirsiniz. Bu arada fasulyenin vitamin bakımından zengin olduğu bilgisini de ekleyelim satır aralarımıza.

2 -    Balkabağı

Köpekler için sağlıklı ürünlerden biri de balkabağı. Balkabağını bu kadar özel ve faydalı yapan ise içerisinde bulunan lifler. Lifler, köpeklerin sindirim sistemini destekliyor bu sayede sindirim sorunu yaşayan köpeklere fayda sağlıyor. Ayrıca bal kabağı köpekler için antioksidan bir besindir. Bu sayede tek bir besin ile onlarca faydayı sağlayabilirler.

3 -    Ispanak

Ispanak sadece bizim için değil köpekler için de oldukça yararlı bir sebzedir. Demir içeriği sayesinde köpeklerin gelişimine oldukça yarar sağlar. Yanı sıra ıspanağın kanseri önleyici etkisi olduğu da söylenir.

4 -    Patates

Tatlı patates, köpeklerin hem lezzet olarak sevdiği hem de onlara pek çok faydası olan bir besin türüdür. İçerisinde bol miktarda vitamin vardır ki bu vitaminler köpekler için oldukça yararlıdır. Ayrıca demir ve potasyum bakımından da zengindir. Köpekler için enerji veren yiyeceklerden biridir.

5 -    Lahana

Köpekler lahana yer mi sorusunun en ilginç yanıtı ile devam edelim; evet bazı köpekler lahanaya bayılır! Aslında çok aroması olan bir besin değildir ancak nedense bazı köpekler lahanayı çok sever. Lahana köpekler için oldukça yararlıdır. Özellikle Brüksel lahanasının içerisinde yer alan vitaminler çok sağlıklıdır. Yanı sıra manganez ve potasyum bakımından da zengindir. Genel olarak köpekler için yararlı sebzelerden biridir.

Köpeğe sebze nasıl verilir?

Köpeğinize yukarıdaki sebzelerden birini vermeye karar verdiyseniz öncelikle onu kendi ev yemeğiniz gibi pişirmemeniz gerekir. İhtiyacınız olan tek şey sudur. Sebzeleri haşladıktan sonra soğumaya bırakın ve parçalara bölerek köpeğinize verin. İçerisine hiçbir şekilde tuz, baharat, acı ve benzeri eklentiler yapmayın. Direkt olarak sebzeyi haşlayın ve doğrayarak verin. Bu sayede sebzeler köpeğiniz için faydalı olacaktır. Ancak her sebze her köpek için faydalı olmayabilir. Tıpkı bizlerde olduğu gibi hayvanlarda da her sebze iyi gelmez. Köpeğiniz için uygun olan sebzenin hangisi olduğunu mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Benzer Yazılar