Köpekler Hakkında Bilgi
Yavru Köpek Neden Kaşınır? Yavru Köpek Kaşıntısı Nasıl Geçer? 25.06.2021

Henüz dünyaya yeni gelmiş, size ve daha birçok şeye alışmaya çalışan minik bir pati var karşınızda. Yediği yiyecekler dokunabilir, girip çıktığı yerlerden bakteri kapabilir, kendini ve evi tanımaya çalışırken sağa sola sıkışabilir, yaralanabilir, kirlenebilir ve daha pek çoğu… Köpekler dünyaya henüz yeni yeni alışmaya çalışıyorken özellikle ilk aylarda pek çok aksilik yaşanabilir ve bunlar son derece normaldir. Örneğin yavru köpeğiniz mama yemek istemeyebilir, terlikler daha cazip gelebilir kemirmek için! Sürekli kaşınabilir ya da tüylerini ısırabilir. Bu ve benzeri davranışlar yavru köpeklerde gözlemlenebilir elbette. Özellikle yavru köpeklerde kaşıntı, en sık rastlanan sorunlardan biridir. Yavru köpeklerin ilk birkaç aylıkken yıkanması önerilmez. Kuru şampuan ile temizlenebilir. Sonra veteriner hekiminizin de uygun görmesi ile artık suyla buluşabilir büyüdüğünde. Ancak öncesinde kuru şampuan döküp, fırçayla taramak yeterli olacaktır. Yavru köpeklerde kaşıntı pek çok nedene bağlı olarak görülebilir. İsterseniz önce köpeklerde kaşıntı neden olur kısaca değinelim.

Yavru köpeklerde kaşıntı nedenleri?

Yavru köpeklerde bit ya da parazit varlığı kaşıntıya yol açabilir. Köpeklerin kaşınmasına neden olan en önemli sorunlardan biri pirelerdir. Pireler özellikle boyun ve kuyruk diplerinde yaşarlar haliyle köpeğiniz sürekli bu bölgeleri kaşımak isteyebilir. Veteriner hekiminizin önereceği solüsyon ve damlara, pireleri yok etmede oldukça etkili olacaktır. Yavru köpeklerde alerji, kaşıntıya yol açabilir. Köpekler farklı maddelere ya da ortamlara veya yiyeceklere bağlı olarak alerjik tepkiler verebilirler. Örneğin parfümler, temizlik malzemeleri ya da polen gibi şeyler köpeklerde kaşıntıya yol açabilir. Yanı sıra besin alerjisi de köpeklerde kaşıntıya yol açabilir. Kullandığınız mama köpeğinize alerji yapabilir. Köpeklerdeki cilt kuruluğu da kaşıntı yapabilir. Tıpkı bizlerde olduğu gibi kuru cilt onlarda da sorun olabilir. Kuru ciltleri sürekli gerilir bu nedenle kaşınmalar oluşur. Cildi kuruyan köpek aynı zamanda pek çok tehlikeye de açık hale gelebilir. Bu nedenle köpeklerde cilt kuruluğu önemsenmesi gereken bir cilt sorunudur. Köpeklerde kaşıntıya yol açan bir diğer sorun ise egzamadır. Egzamalı köpek sürekli kaşınır ve kaşıdıkça o bölge yara haline gelir. Egzama, küçük iltihaplı kabarcıklar şeklinde kendini belli eder, ardından kaşıdıkça yaraya dönüşebilir bu nedenle tedavi şarttır. Köpeklerde uyuz da kaşınma nedenidir. Uyuz hastalığı oldukça önemli bir sağlık sorunudur ve hızlıca tedavi edilmelidir. Köpeklerde uyuz belirtisi ilk olarak kaşıntıdır. Kaşınan yerde zamanla tüyler de dökülür. Her ne kadar ölümcül sonuçlar doğruma riski düşük olsa da yine de tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Yavru köpeklerde kaşınma nedenlerinden bir diğeri de organlarda bir hastalığın varlığı olabilir. Özellikle karaciğer hastalıkları ve endokrin hastalıklarında kaşıntı görülebilir.  Eğer köpeğinizin kaşıntısına ek olarak köpeğinizin tüyleri dökülmüş ise mantar da söz konusu olabilir. Köpeklerde mantar hastalığından kurtulmak için ilaç tedavisi vardır.

Yavru köpek kaşıntısı nasıl geçer?

Kaşıntının nasıl geçeceği, kaşıntının sebebine bağlıdır. Eğer bit, pire ya da parazit varlığı söz konusuysa bu durumda veteriner hekimin önereceği solüsyon ya da damlalarla kaşıntı giderilebilir. Eğer kaşıntı karaciğerdeki bir sorundan kaynaklanıyorsa veteriner hekim detaylı bir muayene isteyecektir. Alerji, cilt kuruluğu, egzama, uyuz ve benzeri gibi nedenlerden kaynaklanan her türlü kaşıntı için öncelikli olarak veteriner hekiminize danışın. Halk arasında köpek kaşıntısına sirke kullanıldığına dair bazı söylemler var ancak en iyi reçetenin daima veteriner hekiminiz tarafından yazılabileceğini unutmayın. Köpek kaşıntısı için ilaç, veteriner tarafından size önerilecektir.

Benzer Yazılar