Köpekler Hakkında Bilgi
Sokak Köpekleri Ne Yer? 12.09.2021

Her daim sevgi ve şefkat ihtiyacı olan canlıların belki de başında sokak hayvanları gelir. Yiyeceklerini yemek artıklarından gidermek zorunda olan, sevgi ihtiyacı daima çok olan sokak köpekleri en özel ilgi ve alakayı fazlasıyla hak eden hayvan dostlarımızdandır. Özellikle yaz aylarında daha sık olmak koşulu ile evlerimizin önüne bir kap su ve mama koyma konusunda ne kadar titiz olursak onlara o kadar yardımcı olmuş oluruz. Sıcaklarda su bulmaları daha zor olur. Her ne kadar sokak köpekleri de sokak kedileri de sokak kurallarına uyum sağlayabilen, güçlü canlılar olsalar da belirli bir süre aç ve susuz kalabilirler. Bir süre süre bünyeleri zayıf düşer ve bağışıklık sistemi yavaşlar. Köpeklerdeki en önemli savunma kalkanı bağışıklık sistemleridir. Bağışıklık sistemlerinde çöküş başladı mı ne yazık ki üzücü sonuçlar olabilir. Bu nedenle imkânlarımız ölçüsünde her sokak canlısını en az kendi pet arkadaşımız kadar sevmeli ve bakımını yapmalıyız. Bugün sizlerle sokak köpeklerine neler verebileceğimize dair birkaç şey paylaşmak istiyoruz. Sokak köpeklerine ne versek muhtemelen hepsini hızlı bir şekilde tüketir çünkü açtır. Ancak ona iyilik yapmak isterken zarar vermemek için verdiğimiz yiyeceklerin içeriği çok önemlidir. İmkânımız varsa kuru mama ile beslemek en sağlıklısı olacaktır. Ancak onlarca köpeğe kuru mama yetiştirmek zor olabilir. Bu noktada evde hazırlanan bazı yiyeceklerle de köpeklerin karnı sağlıklı bir şekilde doyurulabilir. Köpeklere artan yemekleri vermek yerine çok az bir bütçe ile doyurucu ve sağlıklı gıdalar verebiliriz. Evde hazırlayacağınız bazı gıdalar, sokak köpekleri için bir ziyafet olacaktır.

Sokak köpeğin nasıl beslenir?

Sokak köpeklerini beslerken ilk ve en önemli kural onlara kendimize yaptığımız yemeklerden vermemek olacaktır. Baharatlı, tuzlu ve yoğun tatlı gıdalar mideleri için ciddi tehdittir. Sindirim sistemleri bizimki kadar güçlü değildir bu nedenle bazı yiyecekleri sindirmeleri zor olabilir. Yanı sıra bazı gıdalar midelerini de rahatsız edebilir. Sokak köpeklerini beslerken mutlaka katkısız, baharatsız, tuzsuz yiyecekler hazırlamamız gerekir. Sokak köpeklerine verebileceğiniz gıdalardan birkaçını paylaşalım.

1 -    Pişmiş et

Şunu unutmamak gerekir ki çiğ et köpekler için son derece zararlıdır. Çiğ eti midelerinin hazmetmesi zor olacağı gibi çiğ olan gıdaları vermek çeşitli sindirim sistemi sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle pişmiş et vermeniz daha doğru olacaktır. Örneğin haşlanmış tavuk onlar için iyi bir seçim olabilir. Yalnız yaz aylarında köpeklerin çok tavuk yemesi birtakım sağlık sorunlarını doğurabilir. Bu nedenle onlara her gün tavuk vermekten kaçının.

2 -    Balık

Kediler kadar köpekler de balık yemeği severler. Balık özellikle sokak köpeklerinin ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri içerir. Ona balık vererek hem karnını doyurmuş hem de onu sağlıklı beslemiş olursunuz. Bu noktada balığın her bir kılçığını en ince detayına kadar temizlemeniz önemlidir. Çünkü balık kılçığı köpeğin boğazına takılabilir. Balıkların kılçıklarını iyice ayıkladıktan sonra güvenle verebilirsiniz.

3 -    Yumurta

Yumurta köpekler için ciddi bir besin kaynağıdır. İhtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri almalarını sağlar. Köpeğe yumurta verebilirsiniz. İsterseniz içine ekmek doğrayarak verebilir ya da haşlanmış yumurta verebilirsiniz.

4 -    Makarna

Köpekler makarnayı da çok sever. Tuz ve zeytinyağı eklemeden sadece haşlayarak onlara makarna verebilirsiniz. Üzerine biraz et suyu ilave ederseniz çok daha çekici bir hale gelecektir. Üstelik doyurucu olması da cabası!

5 -    Sulu yemek

Baharatsız, tuzsuz ve herhangi bir ürün ilave edilmemiş sulu bir yemek yapabilirsiniz. Sulu yemeğin içine ekmek doğrayabilir ve hatta üzerine yoğurt ekleyebilirsiniz. Sulu yemekler baharatsız olduğu sürece köpekler için zararlı olmayacaktır.

Benzer Yazılar